An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Šušur! Specijal u Beogradu Šušur! Specijal u Beogradu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 3, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Šušur!, festival od riči koji već dvije godine veseli Korčulane i sve ljude dobre volje 30. prosinca 2013. predstavljen je beogradskoj publici u svom zimskom izdanju.
Organizatorice iz Srbije i Hrvatske dovele su ovu ljetnu manifestaciju posvećenu književnosti i umjetnosti u Kulturni centar Grad te su u sklopu gastronomsko-kulturnog programa „delikatesni ponedeljak“ ugostile nagrađivane autore Igora Štiksa, Marka Pogačara i Srećka Horvata.
Promocija najnovijeg Pogačarevog djela Jugoton gori!, zbirke eseja o glazbi koja je obilježila odrastanje jedne generacije, bila je izvanredna prilika za okupljanje trojice autora koje uz pisanje povezuje i aktivizam. Oni su, sportskim rječnikom, ubrzo nakon početka moderiranog razgovora, preuzeli inicijativu na sredini terena, ubrzali tempo te su do kraja nastupa ljubitelji lijepe riječi i britkog humora mogli svjedočiti dinamičnom verbalnom driblingu trojice književnika.
Sadržaj događanja privukao je izuzetno veliki broj posjetitelja različitih generacija, koji su, uz preko 300 podijeljenih porcija dalmatinske pašticade i korčulanskih klašuna, te zvuke iz laboratorija DJ Ewox & Tamarinsky, na najbolji način mogli doživjeti Šušur,....
Kako nam gre Kako nam gre
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, January 12, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Iako svi osjećamo da nam u Gradu Korčuli što se posla tiče gre sve gore i gore, dobro je ponekad i izmjeriti, koliko je to gore.
Evo zanimljivi graf koji prikazuje broj nezaposlenih u 2008. i 2013. godini po mjesecima. U zimskim je to 150-170 nezaposlenih više prošle 2013. nego 2008. godine. Dodadu li se ovim brojevima i nezaposleni koji su odustali od službenih evidentiranja, slika je još gora. Prosječno je na Zavodu za zapošljavanje u 2008. godini bilo 308, 2012. 397, a prošle 2013. godine 421 nezaposleni.
Političari će odmahnuti rukom na ove brojeve, za njih su prioriteti drukčiji. Na prvom mistu je svakako katrida ... (Ivan Grtbin)

4. Smotra karnevalskih udruga otoka Korčule 4. Smotra karnevalskih udruga otoka Korčule
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, January 12, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - U Veloj Luci je Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja  "Trtajun" u subotu 11. siječnja održala 4. Smotru karnevalskih udruga otoka Korčule. 
I na ovoj 4. po redu šarenoj smotri sudjelovali su sve karnevalske udruge sa otoka i to "Bonkulovići" iz Korčule, "Nezavina Republika Lumbarda" iz Lumbarde, "Vilani" iz Žrnova, "Pinćaluša" iz Smokvice, "Krulić" iz Blata te naravno domaćin "Trtajun iz Vele Luke. 
Šarena i vesela povorka uz pratnju Narodne glazbe, kojoj su se priklučili i brojni kostimirani građani krenula je po Veloj Luci u 17  sati prema trrgu kraj hotela Korkyra gdje  gosp. Tonko Gugić, sad već bivši načelnik uz nazočnost i brojnih velolučana predao ključ Vele Luke u ruke predsjednika Trtajuna tj, sadašnjem načelniku općine gosp. Darku Dragojeviću. Nakon čina primopredaje prvo što je novi načelnik napravio bilo je otkrivanje dvojezičnih ploča i imenovanje trga na kojem se sve odvijalo u "Trg Zavoda za Zapošljavanje" Ploča je dvojezična i napisana je na Hrvatskom i Japanskom jeziku što se nekim sudionicima nije svidjelo pa su pokušali iste i ukloniti razbijanjem no u tome su ih spriječile....
Korčulanske obitelji, novi podatci Korčulanske obitelji, novi podatci
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, January 13, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Gosp. Yann Bonguardo nastavlja posao na obradi podataka o korčulanskim obiteljima. Posljednja verzija baze - Bonguardo.GED sadrži 9930 imena. Tko god je imao pretke u Korčuli u 19. stoljeću pronaći će svoje pradide i prababe. Format zapisa je GED za što je potreban poseban software za čitanje. -> Pogledati na stranici http://korcula.net/familyhistory/default.htm

RTVE film o Korčuli i Dalmaciji RTVE film o Korčuli i Dalmaciji
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 17, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Španjolska televizija TVE2  je posredstvom Hrvatske turističke zajednice snimila turistički dokumentarni film na području otoka Korčule u suradnji turističkih zajednica otoka Korčule u svibnju 2013. godine.
Turistička zajednica Grada Korčule se zahvaljuje na suradnji svima koji su podržali ovaj projekt.
Na Badnjak je film “Croacia, un mar de islas” (Hrvatska, more otoka), emitiran prvi put, u okviru programa “Paraisos Cercanos”. Od tada je ponovljen 2 puta, a emitirao se i na međunarodnom kanalu “TVE Internacional” koji se prati na nekoliko kontinenta.
Pogledati na itnernetu (Korčula timeline od 03:10 do 14:15) - Link

Krepala želva Krepala želva
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, January 19, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(OREBIĆ) - Sinoć je u Orebiću more na obalu izbacilo uginulu odraslu glavatu želvu (Caretta caretta), strogo zaštićenu morsku kornjaču, za čiji je izlov, uništavanje, uznemiravanje i trgovinu istom propisana visoka novčana kazna.
Glavata želva inače može doživjeti i do 60 godina a naraste do 110 cm i 115 kg i u Mediteranu je najčešća na obalama Grčke, Turske i Cipra gdje ženke svake 3-4 godine liježu 80-120 jaja dok mužjaci nakon okota više
nikada ne izlaze na obalu. Računa se da u Mediteranu obitava oko 5000 spolno zrelih ženki. Jedini neprijatelji želve su morski psi i naravno čovjek sa svojim mrežama i otpadom kojim se kornjače uguše. Inače su mesojedi na čijem su meniju razni morski organizmi, od spužvi do mekušaca, rakova i riba.
U nesretnom orebićkom slučaju o kojem su svjedočili slučajni šetači obaviješteno je komunalno redarstvo i nadležni veterinar. Bez ulaska u špekulacije o uzrocima uginuća, dovoljna opomena svima nama i poruka da više čuvamo i volimo ovu zeleno-modru ljepotu oko nas. (Ivica Trojanović)

Dan općine Smokvica Dan općine Smokvica
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, January 23, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(SMOKVICA) - Program događanja povodom Dana Općine Smokvica i Blagdana Gospe Kandalore možete pogledati -- ovdje

Preminuo vaterpolist Uroš Marović! Preminuo vaterpolist Uroš Marović!
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 24, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Legendarni vaterpolist i osvajač zlatne olimpijske medalje Uroš Marović iznenada je danas preminuo u Beogradu u 68. godini, objavio je Vaterpolo savez Srbije. Rođen je 1946. godine u Beogradu. Vaterpolo je počeo igrati u Splitu da bi kasnije prešao u Partizan sa kojim je ostvario vrhunske rezultate. 
Uroš je bio član Korčulanskog plivačkog kluba (KPK) kada su osvojili osvojili Kup pobjednika kupova Europe 1978. godine. (J. Pecotić) - Pogledati vijest 

Omaha beach 6. lipnja 1944. Omaha beach 6. lipnja 1944.
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 24, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Na pet tisuća kilometara Atlantske obale Hitler je u vrime II: rata naredio izgraditi Atlantski zid, koji je trebao spriječiti iskrcavanje savezničkih snaga. Milijuni radnika su ga gradili, milijarde reich maraka su utrošene u
beton i željezo. Sve je manje-vise srušeno u gigantskom naletu savezničke vojske tijekom jutra na dan 6. lipnja 1944.
Danas turisti ostatke tog zida pored plaže iskrcavanja na Normandiji i savršeno uređeno groblje američkih vojnika posjećuju kao turističku atrakciju. Cijeli svijet gleda to groblje s poštovanjem i s tugom za mladim životima koji počivaju u blizini. Nakon najduljeg dana, njih je dočekala najduža noć. Evo slike jednog bunkera koji je dobio nekoliko izravnih topovskih projektila. Spomenik s jedne strane ludilu a s druge strane pobjedi. (Ante Curać)

Korčula među najljepšim otocima svijeta Korčula među najljepšim otocima svijeta
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 24, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Najnoviji broj njemačkog časopisa Hoerzu u prilogu Wissen and Service - Reisen (Putovanja) donosi članak o najljepšim otocima svijeta među koje je na prvoj poziciji smjestio otok Korčulu. Nisu se baš potrudili obrazložiti korčulanske "liposti", već su se zadržali samo na kratkim uobičajenim turističkim informacijama. Važno je da smo među prvih deset! (Mira D.)

Danas Mljet, sutra otok Korčula Danas Mljet, sutra otok Korčula
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, January 27, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Nismo ni mi daleko od ovakvih tema! Predsjednik Otočnog sabora Mljeta Pavo Dabelić poziva na tiskovnu konferenciju na kojoj će se iznijeti trenutna problematika otoka Mljeta, te potencijalna rješenja koja će omogućiti razvoj otoka i opstanak njegovog stanovništva. Teme su slijedeće: Opstanak stanovništva (kako spriječiti iseljenje), Hitno deblokiranje prostornih planova Nacionalnog parka i Općine, Povezanost (brzobrodska linija Dubrovnik - Mljet). 
Nisu niti ostali hrvatski otoci sretniji, većinu muče slični problemi.  Čini se da je najbolje onima koji su pusti. Nema brige ni za stanovništvo (jer ga nema) niti za Vladu jer ne trebaju vodit brigu. Naprid Mlićani, čekamo vašu formulu za bolje sutra pa ćemo se mi uputut za vama. (IG) 

Vježba HGSS-a Orebić Vježba HGSS-a Orebić
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, January 29, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(OREBIĆ) - Ove je nedjelje na sve popularnijem sportskom penjalištu Pržun u neposrednoj blizini hotela Bellevue u Orebiću održana stijenska vježba HGSS Stanice Orebić u sklopu redovnog treninga i priprema za nadolazeću turističku sezonu.
Kroz vježbu su članovi Stanice osvježili znanje iz tehnika dizanja i spuštanja, absaila, prelaza sidrišta i izrade istog te drugih vještina neophodnih u obavljanju zadaća spašavanja i prevencije. U planu Stanice Orebić je i održavanje zajedničke vježbe sa srodnim službama u Općini Orebić do početka turističke sezone. (I. Trojanović)

News 1 - 12 of 17.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....