An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Novogodišnja čestitka Novogodišnja čestitka
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 2, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Hvala!

Da "brod pluta bez komandanta" u Gradu Korčuli daje naslutiti božićna i novogodišnja čestitka objavljena na Korcula.HR: Čestit Božić i Sretnu novu 2015. godinu želi Vam Grad Korčula.

Uobičajeno ovakve prigodne čestitke potpisuju Gradonačelnik ili Predsjednik gradskog vijeća a ovaj put smo svi mi zajedno poslali čestitku sami sebi. Pa, neka nam je sretno!

Brodograditelj Antonio of Domenico Bonvardo (1794.  - 1873.) Brodograditelj Antonio of Domenico Bonvardo (1794. - 1873.)
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, January 3, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Gosp. Yann Bonguardo je pripremio studiju o poznatom korčulanskom brodograditelju Antoniu Bonvardu (Bonguardu), koje je Car Franjo Josip odlikovao srebrnim križem za njegova postignuća i doprinos brodogradnji ondašnje Austrougarske ali i Korčule --> pogledati dokument (pdf 4.5 MB)

Zaposlenost i nezaposlenost u Gradu Korčuli Zaposlenost i nezaposlenost u Gradu Korčuli
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, January 10, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Nedavno je u obrazloženju neprihvaćanja proračuna korčulanski gradonačelnik kao pozitivni rezultat naveo 11 posto veću zaposlenost u Gradu Korčuli .. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje prosječan broj  nezaposlenih po mjesecima (registrirana nezaposlenost) tijekom 2014. godine je bio 416 što je neznatno manje nego 2013. godine (1.18%). Najviše nezaposlenih je bilo u ožujku (616) a najmanje u srpnju (204). Podatak za ožujak/2014. je najviši u posljednjih sedam godina.
 
Mjesečni broj nezaposlenih od rujna/2014. u odnosu na isto razdoblje 2013. godine pada za 8-10%. Usporedbom sa grafom - stopa nezaposlenosti na www.dzs.hr primjetan je isti trend za spomenuti period. Razlozi mi nisu dokučivi (osim možda brisanje iz evidencije), ipak nije realno razmišljati kako je za tu razliku povećana zaposlenost. 
 
Podatak o broju zaposlenih za jedinice lokalne samouprave, čini se ne objavljuje nitko tako da se taj podatak za Grad Korčulu može samo nagađati. Za Dubrovačko neretvansku županiju Mirovinsko.hr navodi kako je u prosincu/2014. bilo 933 osiguranika po svim osnovama manje nego u siječnju/2014. (zaposleni u firmama, kod fizičkih osoba, obrtnici,....
Večer korčulanske mišancije Večer korčulanske mišancije
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, January 13, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Pozivamo vas na Večer korčulanske mišancije u kojoj ćemo predstaviti edukativno dobrotvorni projekt učenika 2.d  i 3.d razreda Srednje škole Petra Šegedina, Korčula (konobar, kuhar, slastičar).

Projekt ćemo predstaviti u petak, 16. siječnja 2015. u 18 sati u konferencijskoj dvorani Srednje škole Petra Šegedina, Sv. Anton. Partner u projektu je Udruga Korčulansko – Pelješko srce. 

Ciljevi projekta su: Educirati učenike, roditelje i sve sudionike o važnosti zdrave i pravilne prehrane kao i o preventivi kardiovaskularnih bolesti, navikavanje učenika na njegovanje tradicionalnih gastronomskih vrijednosti  i prepoznavanje gastronomskih biljaka u prirodi, navikavanje učenika na dobrotvorne aktivnosti.

Osim zanimljivih predavanja pripremili smo i prigodni program, te degustaciju samoniklog jestivog bilja. U programu će sudjelovati: Učenici folklorne grupe Osnovne škole Ante Curać-Pinjac Žrnovo, prim. dr. Davor Podbevšek, dipl. učiteljica Anamarija Radovanović, Ante Skokandić str. učitelj.

Tijekom večeri prikupljat ćemo dobrovoljni doprinos u korist Udruge....

Večer korčulanske mišancije, izvještaj Večer korčulanske mišancije, izvještaj
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, January 20, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - U prepunoj konferencijskoj dvorani Srednje škole Petra Šegedina, 16.1.2015. održan je projekt učenika 2. i 3. d razreda (konobar kuhar i slastičar) pod nazivom Večer Korčulanske mišancije. Idejni začetnik projekta bio je njihov mentor Ante Skokandić. Prisutni su imali priliku naučiti mnogo o ljekovitom samoniklom bilju i njegovoj uporabi u gastronomiji. Cijeli projekt je imao i humanitarnu dimenziju jer je rađen u suradnji sa udrugom Korčulansko-pelješko srce. 

Na samom početku, učenici Osnovne škole Ante Curać Pinjac iz Žrnova izveli su kratak igrokaz iz poznate Žrnovske legedne o vilama i starom Mikuletu. Zatim je uslijedila prezentacija Anamarije Radovanović, dipl. učiteljice. Ona nas je upoznala sa ljekovitim svojstvima samoniklog bilja i prikazala projekt učenika iz Osnovne škole Žrnovo Vratimo se prirodi. Na njemu su radili tri godine i istražili sve biljke na području Žrnova te uz pomoć baka došli do starih recepata za čajeve, razna jela i otkrića kako se liječiti uz pomoć prirode. 

Nakon toga, kratko izlaganje imao je primarijus....

Tko zna zna! Tko zna zna!
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, January 21, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije novčanim potporama potiče otočna gospodarstva. Evo što kažu: - "Dodjela državne potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima ima za cilj pomoći poslodavcima u smanjenju troškova poslovanja, a time i stvoriti uvjete za očuvanje postojećih radnih mjesta. Dodjela potpore omogućava lakše zapošljavanje novih djelatnika, unapređenje poslovanja i razvoj otočnog gospodarstva... "
Na web stranicama Ministarstva se mogu pronaći podaci za 2012. i 2013. godinu (novijih nema!). Evo kako to izgleda za otok Korčulu (podaci su izdvojeni u novu tabelu, poredani po naseljima i firmama). --> Tabela (PDF file)

Predstavljanje zbirke pjesama Srđana Duhovića Predstavljanje zbirke pjesama Srđana Duhovića
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, January 30, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BLATO) - U prekrasnom ambijentu konobe Zlinje u Blatu na otoku Korčuli, u organizaciji Blatskih fižula ustanove u kulturi i Matice Hrvatske ogranak Blato, predstavljena je zbirka pjesama "Izgubljeni koraci - drugo izdanje" Srđana Duhovića, po svojem izričaju i interpretaciji, već prepoznatljivog korčulanskog umjetnika.

Na početku programa su prisutne pozdravili Ivana Sardelić (ustanova Blatski fižuli Blato) i Ante Žanetić Pudarić (ogranak Matice Hrvatske Blato). Zbirku pjesama je predstavila prof. Jadranka Žuvela koja je mnogobrojnoj publici stručno približila značenje Duhovićeve haiku poezije, uvodeći ih na taj način u bit ove vrste poetskog izričaja.

Duhovićeve pjesme su govorili učenici Srednje škole Blato, a u glazbenom djelu večeri nastupile su klape Koraja i Kolajna. Večer je upotpunila gastro ponuda konobe Zlinje, biranim jelima iz Duhovićevog kraja.

"Kada čovik ne spava – sanja, luta svemirom, daleko u nestvarnom kozmosu.  Lebdi na dugi koja se rastapa negdje u beskrajni horizont. Kapi njegove mašte polako padaju na žute, zelene, pa čak i bijele latice, koje
ostavljaju tragove u nejmu samom, ne puštajući ga mirnim....

News 1 - 7 of 7.  


Posljednje vijesti
Kad Pelješčani slave Martinje u Zagrebu
Moćni plavci i vrhunska maraština, luksuzni prostor vinoteke La Gota de Vino, dašak juga na kontinentu, sjajna atmosfera i najava najveće vinske fešte -....
Martin na Mratinu
(ŽRNOVO) - U subotu 10. studenoga od 17:30 Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo tradicionalno obilježava svoj dan manifestacijom „Martin na Mratinu“. Sve....
Kolumna Slobodan Suncobran - Povist pritrujena
Za one Korčulane koji ne dohodu na Plokatu, još san ode i nisan poša ća. A uvik san nikako misli što Plokata ne bi bila naš „tinel“ oli....
Srđan Duhović dobio počasnu medalju i počasnu diplomu Saveza neovisnih bugarskih književnika
Na poziv Saveza nezavisnih bugarskih pisaca članovi Hrvatskog književnog društva iz Rijeke boravili su na Prvom međunarodnom festivalu pjesnika svijeta „Pod nebom....
Otvoreno pismo hrvatskih linijskih brodara Vladi Republike Hrvatske
Hrvatski linijski brodari uputili su Vladi RH otvoreno pismo koje su potpisali svi (njih 13), u vezi namjere Vlade da se Agencija za obalni linijski pomorski promet ugasi,....
Kolumna Slobodan Suncobran - Božji grad
Evo san se nakon šešnajest godina vrati doma. Jednostavno san odluči noćit u Korčulu do zadnjega noćenja pa što bude. Odma me iza kantuna pripa Šore....