An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Kostimirani koncert učenika Glazbene škole Kostimirani koncert učenika Glazbene škole
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, February 4, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula, Podružnica br. 1 - Osnovna glazbena škola, u subotu 6. veljače u 18:00 sati, u kino sali Centra za kulturu Korčula, poziva na Kostimirani koncert učenika Osnovne glazbene škole u Korčuli. Ulaz je slobodan.

- Nagradimo burnim pljeskom naše maškarane glazbenike koji su i ove godine pripremili prigodni program, kostime i maske. Dragi naši sadašnji i budući roditelji, bake, djedovi, tete, dundi, rođaci, susjedi, prijatelji i svi ostali, radujemo se vašem dolasku jer ovo pripremamo baš za vas! Učenici i nastavnici glazbene škole u Korčuli. (Voditelj OGŠ: Tihana Penjak, prof.) -- Usput, pogledati na YouTube kostimirani koncert 2008. godine.

Lažni hepovci pojavili su se i na dubrovačkom području - HEP priopćenje Lažni hepovci pojavili su se i na dubrovačkom području - HEP priopćenje
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, February 10, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Osobe koje u posljednje vrijeme obilaze domove građana na dubrovačkom području i nude sklapanje novih ugovora o opskrbi električnom energijom nisu djelatnici Elektrojuga. HEP ne angažira prodajne terenske predstavnike niti upućuje svoje zaposlenike u domove kupaca radi ponude ugovora o opskrbi električnom energijom ili bilo kakvih drugih ugovora za kupce kategorije kućanstvo.

Naime, potaknuti brojnim pozivima naših kupaca koji su se ovih dana našli na meti prodajnih agenata drugih opskrbljivača, a koji su im se predstavili kao djelatnici Elektrojuga, ovim putem još jednom pozivamo građane na oprez. Djelatnici Elektrojuga ovlašteno obilaze domove kupaca isključivo radi očitanja i zamjene brojila ili drugih poslova iz nadležnosti operatora distribucijskog sustava za koje moraju imati valjan radni nalog.

Nažalost, od samih početaka otvaranja tržišta električne energije i pojave novih tržišnih opskrbljivača započela je i praksa obmanjivanja kupaca u pogledu ostvarenja ušteda ili lažnog  predstavljanja. Pojedini prodajni predstavnici opskrbljivača ne biraju sredstva i načine kako doći do potpisa na ugovoru o opskrbi električnom energijom. Nerijetko se prodajni agenti predstavljaju kao zaposlenici....

Porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište Porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, February 11, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Najnoviji ministar poljoprivrede manjak novaca u državnoj blagajni planira rješavati porezom na neobrađenu zemlju ...kaže da se u ruralna područja Hrvatske treba vratiti život, kao i riješiti problem poljoprivrednog zemljišta kroz niz mjera poput komasacije ili sankcioniranje posjednika zbog neobrađenog zemljišta .. te da je prije nego se uvede porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište potrebno riješiti problem imovinsko-pravnih odnosa, jer je dio zemljišta zapušteno upravo iz tog razloga.

Možda njegove mjere u ravničastim dijelovima Hrvatske imaju smisla, ipak poljoprivredno zemljište na otocima i drugdje u krševitom terenu se jedva može smatrati prikladnim za bilo kakvu ozbiljniju poljoprivredu radi koje bi se na sela vratio život. Naši dolci i ograde su više tradicijske i spomeničke kategorije, atrakcija za oči, zaštićeni krajobraz nego potencijal. Umjesto nameta bilo bi korisnije kad bi država predložila mjere kako očuvati ovaj krajobraz, barem u obliku kakav je danas. Ako nećemo mi, neka barem u spomenicima naših očeva i djedova uživaju turisti - šetači, biciklisti, lovci, ...

Prije par desetljeća poljoprivredno zemljište je bilo....

Druga nagrada učenici violine Klari Zupet Druga nagrada učenici violine Klari Zupet
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 16, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

OŠ Petra Kanavelića Korčula, Podružnica br. 1 Osnovna glazbena škola javlja da je na 54. hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa u organizaciji HDGPP-a i AZOO-e tj. MZOŠ-a, održanom u Zadru 13. veljače 2016. godine, kao Regionalnom natjecanju za regiju-jug i to za gudače, sudjelovala je i učenica naše glazbene škole u Korčuli Klara Zupet - violina.
Klara se natjecala u 1. kategoriji svirajući na violini te je osvojila visoku 2. nagradu! Čestitamo od srca našoj nagrađenoj učenici, te mentorici prof. Renati Prizmić Linarić, korepetitorici na klaviru prof. Dini Nobilo, te roditeljima!!! (Voditeljica OGŠ, Tihana Penjak,prof.)

Modelari Pomorskog kluba Vitar Modelari Pomorskog kluba Vitar
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 21, 2016
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Kako što su i obećali, nakon zimskog "jedrenja" s modelima jedrilica, jučer su članovi i vodstvo Pomorskog kluba Vitar odabrali pobjednike natjecanja u izradi modela jedrilice Optimist.

"Svi su natjecatelji uložili veliki trud, ali su ipak najbolji bili Jerko Pecotić i Antonio Bartolić! Oni su postali počasni zapovjednici modela regatne jedrilice na daljinsko upravljanje, te će prvi iz kluba ovladati ovom vještinom. Svi drugoplasirani modelari će se potom naučiti jedriti na ovoj jedrilici modelu. Zahvaljujući jedriličarskom klubu Mornar iz Splita mogli smo organizirati ovo zimsko natjecanje. Pozdrav iz tople Brne na Korčuli." (Jadran Pecotić, predsjednik) 

Pelješki vinari na sajmu vina u Beogradu Pelješki vinari na sajmu vina u Beogradu
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 22, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Izlaganje hrvatskih vina i vinarija na sajmu Beowine na kojoj je ove godine sudjelovala i Udruga Plavac mali Pelješac samo je jedna od aktivnosti promocije hrvatskih vina na tržištu Republike Srbije koje su predviđene projektom “Vina Croatia – Vina Mosaica”. Osim toga, predviđen je i niz drugih aktivnosti i medijskih promocija među kojima su i godišnje kušanje vina u Beogradu u svibnju te promocija u trgovačkom centru u Beogradu u rujnu. Naime, Hrvatska gospodarska komora, kroz Udruženje vinarstva, okuplja hrvatske proizvođače vina sa svrhom ujedinjenog tržišnog nastupa, uspostavljanja preduvjeta za povećanje prodaje na domaćem i izvoznim tržištima te, u konačnici, djelovanja na povišenje konkurentnosti domaćih vina, odnosno stvaranje proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Cjelokupno gospodarstvo je u velikoj krizi što se odrazilo i na plasman Plavca malog, pa vinari kroz Udrugu Plavac mali pokušavaju organizirati nastupe na međunarodnim sajmovima i prezentacijama po vinotekama kako bi svojim članovima pomogla u organiziranju susreta direkto sa kupcima i distributerima.

Zadnjih godina vinari Pelješca samostalno organiziraju nastupe na....

Pomorski promet na lokalnim linijama u 2015. Pomorski promet na lokalnim linijama u 2015.
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, February 24, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Agencija za obalni i linijski promet je objavila usporedne podatke o prometu na lokalnim trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama za 2015. i 2014. godinu. Po starom dobrom običaju gotovo na svim linijama je bilo više nego lani.

Trajektom iz Lastova preko Vele Luke do Splita i nazad je putovalo 207.299 putnika te 44.966 vozila, Ploče - Trpanj je imalo 313.054 putnika i 125.032 vozila, a Orebić - Korčula gotovo 600 tisuća putnika i 233 tisuće vozila.

Korčulanski katamaran do Splita je prevezao više od dvostruko putnika nego veloluški. Linija iz Dubrovnika preko Mljeta, Korčule do Lastova čini se gubi na značenju nakon uvođenja katamarana od Splita preko Brača, Hvara, Korčule do Dubrovnika te je u 2015. imala 10% manje putnika. KTD Bilan (ex. pokojna Mediteranska) je priko konala s dvije brodice prevezao 207.656 putnika.

Pogledati cjelovit pregled na: azolpp web-u (PDF) 

Usput ako ste korisnik otočne iskaznice te ste u međuvremenu promijenili prebivalište, Agencija za obalni i linijski promet je našla način kako vas "olakšat" za 60 kuna. Promjenom....

Poljoprivrednici na otoku Poljoprivrednici na otoku
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 28, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je zbirne podatke o svim poljoprivrednim gospodarstvima registriranima u Upisnik poljoprivrednika - po svim županijama, gradovima, općinama i naseljima u Republici Hrvatskoj, kao i podatke o svim potporama i kulturama za koje su poljoprivrednici zatražili izravna plaćanja za 2015. godinu.

U prosincu 2015. na otoku je bilo sedam pčelara, U Žrnovu jedan s 97 košnica, u Korčuli dva (67 košnica), Blatu dva (61 košnica), Smokvici jedan (30 košnica), Pupnatu jedan s 20 košnica.

Najviše beštija imaju Velolučani, u dva poljoprivredna gospodarstva imaju 303 ovce i 6 koza. U Lumbardi jedno gospodarstvo ima 5 ovaca, u Žrnovu jedno gospodarstvo 4 magarca, Korčulani imaju jednu kozu i 6 ovaca (2 gospodarstva), Čarani 16 koza (2 gospodarstva) Blaćani 9 goveda, 1 konja, 4 koze i 57 ovaca (6 gospodarstava).

Prema upisniku poljoprivrednika na otoku ima značajan broj. U prvoj koloni je broj OPG-ova koji nemaju unijet broj članova domaćinstva (nije mi baš jasno što je OPG bez članova), druga kolona je broj OPG-ova od 1 do 9 članova, treća kolona je ukupan broj članova domaćinstva, posljednja kolona su firme, zadruge i obrti upisani....

Priznanje Pomorskom klubu Vitar Priznanje Pomorskom klubu Vitar
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 29, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Ponosni smo na primljeno priznanje od Općine Smokvica i Turističke zajednice Smokvica. Brojni mještani Smokvice i Brne su puno pomogli da Pomorski klub Vitar naraste samo u jednoj godini na 65 članova, 25 jedriličara, i sedam jedrilica. Ove godine želimo motivirati još mladih, novih jedriličara sa cijelog otoka Korčule da nam se pridruže. (J. Pecotić)

Obnovljen ogranak HSLS-a u Orebiću Obnovljen ogranak HSLS-a u Orebiću
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 29, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(OREBIĆ) - Predsjednik Tomislav Ančić, dva podpredsjednika Kristijan Kapiteli i Ivica Čolić Bobanović, tajnik Asja Perčić, rizničar Kristina Ravlić, tri člana izvrsnog odbora Leo Medović, Ante Vidulin i Milan Šabić, tri člana nadzornog odbora Ivica Radović, Boris Poluta i Nediljko Ćendo.

Pred više od 50 prisutnih članova izbornu skupštinu ogranka HSLS-a Orebić otvorio  je predsjednik Županijske organizacije HSLS-a Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Gjaja koji je rekao da mu je drago da je u Orebiću i što je napokon obnovljen ogranak  u Orebiću i što nakon dugo vremena HSLS ima svog načelnika u našoj županiji.

Nazočnima se obratio i prvi predsjednik ogranka u Orebiću, Boris Poluta, te Ivica Radović, prvi predsjednik općinskog vijeća Orebić. Oni su izrazili zadovoljstvo što se ogranak nakon deset godina obnovio i daju bezrezervnu podršku novom vodstvu HSLS-a u Orebiću. Predsjednik ogranka HSLS-a Korčula Vicko Ivančević nije krio zadovoljstvo izbornom skupštinom  u  Orebiću te je zahvalio načelniku....

News 1 - 10 of 10.  


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....