An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 1, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Gradska knjižnica Ivan Vidali je uputila javni poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli. Skup bi se trebao održati u gradi Korčuli u kongresnoj dvorani Centra za kulturu, svibanj-lipanj 2012. godine.
Organizatori su Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci – Odsjek za kroatistiku i Gradska knjižnica Ivan Vidali u Korčuli. Organizacijski odbor čine: dr. sc. Goran Kalogjera, red. prof., dr. sc. Silvana Vranić, red. prof., dr. sc. Dejan Durić, Tajana Grbin, ravnateljica knjižnice.
 Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje na znanstvenom skupu da saĹžetke znanstvenih radova i prijave za sudjelovanje (obrazac za prijavu) poĹĄalju mailom, najkasnije do 30. oĹžujka 2012. godine na adresu: deanduric@gmail.com.
Program skupa (vrijeme održavanja, raspored i popis izlaganja) objavit će se početkom svibnja na web stranicama knjižnice. Više na -- www.gk-korcula.hr
Veljača Veljača
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 1, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Ovo godišće je u veljači bilo prilično zima, najhladnije u posljednjih šest godina, od kada imam sređene podatke za Žrnovo. Možda je, sudeći po ovom dijagramu, akademik Paar u pravu. Od 2006. godine na ovamo krivulja ima negativan trend.
 Prosječna temperatura u veljači/2012. je bila 5.2C, najviĹĄa 18.1C (29/2) a najniĹža -5.1C (15/2 u 05:20). U prvom dijelu mjeseca srednja temperatura zraka je bila od 0.5 do 4.8C, a samo tri dana pri kraju veljače je bila iznad 10C. Palo je i neĹĄto kiĹĄe (i sniga), ukupno 124 litre po metru četvornom. Podaci za mjesec se mogu naći -- ovdje
Akcija darivanja krvi u Veloj Luci Akcija darivanja krvi u Veloj Luci
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 2, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - Dana 1. ožujka u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Korčula i aktiva Vela Luka održana je prva ovogodišnja akcija darivanja krvi u Veloj Luci za transfuzijsku službu OB Dubrovnik. Akcija je održana u prostorijama hotela „Korkyra“ gdje je ujedno bio pripremljen i zahvalni obrok za davaoce. Pokrovitelj akcije bila je općina Vela Luka.
Akciji je pristupilo 43 davalaca od toga je darovalo krv njih 36 i 4 po prvi put. Novi darivatelji su Dina Žuvela, Serđo Mardešić, Tina Dragojević i Damir Žuvela. Organizatori zahvaljuje darivateljima krvi i volonterima na sudjelovanju i potpori ovoj akciji. (Marijana Milat)
Predavanje o hipeaktivnim sanjarima Predavanje o hipeaktivnim sanjarima
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 4, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(BLATO) - "Hiperaktivni sanjari – njihova bitno drugačija svijest dovodi do drugačijeg percipiranja, razmišljanja i shvaćanja svijeta, pa tako i reagiranja na njega. Emotivni žar, sanjarenje, pojmovno razmišljanje i hiperaktivnost su njihove glavne osobine koje čine njihovu različitost."
Sve o hiperaktivnim sanjarima možete čuti na predavanju Marka Fereka, koji će kroz svoju životnu priču ispričati probleme i poteškoće kroz koje se susretao tjekom školovanja, ali i sve pozitivne stvari i greške teorije o ADHD-u, u ponedjeljak u Osnovnoj školi Blato s početkom u 16 sati. Dođite!! (I. R.)
Vina od konobe Vina od konobe
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - U Lumbardi je prošle subote Udruga vinogradara i vinara „Grk-Lumbarda“ organizirala prvo edukativno kušanje vina. Uz večeru i druženje kušanje je održano u restoranu „Maestral“, ocijenjeno je 38 uzoraka (19 bijelih i 19 crnih), a sudjelovali su vinari-amateri i profesionalni vinari iz Lumbarde. Šifrirane uzorke vina ocjenjivali su enolozi Ivanka Čelar, Perica Žuvela, Janko Jovanov i Nikola Mirošević ml., a kušanim su vinima bili vrlo zadovoljni.
Vinari su pomno saslušali ocjene svojih vina i preporuke za njihovo daljnje njegovanje i nadamo se da će savjet stručnjaka znati dobro iskoristiti. Tu se našao i načelnik Lumbarde Ivan Radovan, ovaj put u ulozi vinara, a ocjenom svog vina je bio zadovoljan. Druženje je proteklo u dobrom duhu i svi su zaključili da je ovakva manifestacija dobrodošla i poželjeli da postane tradicionalna, a članovi Udruge „Grk-Lumbarda“ su obećali da će se potruditi da tu želju ostvare.
Udruga „Grk-Lumbarda“ zahvaljuje vinarima na brojnom odazivu, enolozima na entuzijazmu i nesebičnoj pomoći, osoblju restorana „Maestral“ na pomoći pri organizaciji i konobi „Maslina“ na ukusnoj „spizi“. (M.C.)
Kazališna predstava za djecu: Pčelice, pazi! Kazališna predstava za djecu: Pčelice, pazi!
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes
(KORČULA) - KazaliĹĄna druĹžina Don Hihot iz Ivanić Grada, gostuje u Korčuli s kostimiranom predstavom za djecu "Pčelice, pazi!" u utorak, 13. oĹžujka u Domu kulture s početkom u 10 sati.  Predstava je namijenjena uzrastu od 3 do 10 godina. Cijena ulaznice je 15,00 kuna. (CzK)
KazaliĹĄna predstava: Nosi nas rijeka,  subota, 10/3 u 20:00 KazaliĹĄna predstava: Nosi nas rijeka, subota, 10/3 u 20:00
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Kulturno umjetnička udruga Mosor gostuje u Korčuli s nagrađivanom kazališnom predstavom „nosi nas rijeka“ autora Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića, u subotu, 10. ožujka u Domu kulture s početkom u 20 sati.
Na 50. festivalu Hrvatskih kazališnih amatera drama je nominirana za najbolju predstavu a glumci su osvojili nagrade za najbolju žensku i mušku ulogu. Autor teksta Elvis Bošnjak osvojio je najprestižniju nagradu Ministarstva kulture „Vladimir Nazor“ za najbolji tekst. Cijena ulaznice je 20 kuna. (CzK)
KAP pomoći U MORU potreba KAP pomoći U MORU potreba
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Udruga građana „Kap u moru“ mlada je udruga osnovana s ciljem da olakša školovanje djece s posebnim potrebama na otoku Korčuli i dijelu poluotoka Pelješca. Tijekom prve godine postojanja udruga je omogućila rad dvojici pomoćnika u nastavi za dvoje djece koje bez takve pomoći ne bi mogli ostvariti svoje pravo na obrazovanje.
 Cilj udruge je osigurati pomoćnike u nastavi za svu djecu koja zbog različitih razvojnih teĹĄkoća (poput poremećaja paĹžnje i koncentracije, komunikacije, motorike, autizma, Down sindroma i sl.) ne mogu samostalno pratiti nastavu. Sličan projekt, ali za djecu s teĹĄkoćama u kretanju, provodi udruga „Moje sunce“. Ovi su projekti od velikoga značaja za djecu s teĹĄkoćama koja su ranije često ili ostajala u obitelji bez da ostvare svoje pravo na ĹĄkolovanje i druĹženje, ili su, u najgorem slučaju, bili osuđeni na rano izdvajanje iz obitelji i smjeĹĄtaj u posebnim ustanovama.
 Osiguravanje pomoćnika u nastavi djeci s posebnim potrebama na otocima zaista je od posebnog značaja jer se time izbjegavaju teĹĄke posljedice i veliki troĹĄkovi. Dakle, udruga „Kap u moru“ svojim djelovanjem doprinosi kvaliteti Ĺživota na otoku i smanjuje ukupne troĹĄkove druĹĄtvu, pa ipak, paradoksalno,....
Žrnovac iz Vietnama javlja .. Žrnovac iz Vietnama javlja ..
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Evo me okolo po Vietnamu, Ten Giang, Tarchan, Taynik, Longn, itd., svašta je za vidit i čut, ali ne može se otet dojmu da je ode sve što se vidi prostrana polja riže i opet riže, a uz more i rijeke industrija ribe (marikultura koliko hoćes, što nama prodaju u tinama) i sve uglavnom strane investicije, Japan, Korea, Singapore, Taiwan, Tailand, Kina, Malezija itd. Uz vrlo važnu napomenu da se zemja (property - real estate) ne može kupit za trajno nego samo na 50 godina (e kad bi ovo baren pročitali i naučili naši političari koji rasprodaju Hrvasku priko noći, a i mi čin nan se pruži prilika). Dakle poanta je da su pametni.
Iako su socijalistička država, dozvoljavaju masovno investicije jednostavno i brzo, ali teren nećes odnit, on je i ostaje Vietnamska zemja. Ode va napomenut pok. Topića, Schoellera i druge koji su htili investirat u Hrvasku (i ex Yugu) ali su bili odbijeni radi ovih i onih razloga, a onda su odustali! Rusi i ode investiraju na svu aštu, na otocima Ha Long i Nha Trang su učinili pravu turističku atrakciju.
A za mene, čovika u godinama, ova slika u privitku je privukla pažnju, i stalno dolazim na isto pitanje, ko je više sritan oni najbogatiji ili ovi na slici materijalno siromašni??!! Nažalost još ni izmišljen instrumenat koji....
Stanje posla u gradu (nekad) Stanje posla u gradu (nekad)
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Nedavno mi je u ugodnom razgovoru u jednom od korčulanskih kafića, jedan bivši općinski dužnosnik danas pešjunant, spomenu kako su prije tridesetak godina u gradu Korčuli na partijskom komitetu razgovarali kako treba ukinuti SIZ za zapošljavanje (Današnji ured HZZ) jer da su imali samo jednog nezaposlenog.
Tragom te informacije sam pokušao doći do konkretnih brojeva što nije bio baš jednostavan posal, ipak pronašao sam podatke za 1991. godinu (izvor: Publikacije HZZS ZG) Ukupno je u Gradu Korčuli (Korčula, Čara, Pupnat, Žrnovo, Račišće) 1991. godine bilo 6240 popisanih stanovnika od toga ih je 5773 živilo u svojim mjestima na otoku. Radno aktivnih stanovnika je bilo 2076 od kojih je bilo zaposleno 1888 ili 90.94%. Prema tim podacima poljoprivrednog stanovništa u istim naseljima je bilo 89 iz čega bi se dalo zaključiti da nije radilo 99 radno aktivnih stanovnika. Među njima je sigurno bilo i onih koji nisu niti tražili posal, većinom žene koje su bile zadovoljne ulogom domaćice (muževi su zarađivali dovoljno pa im posao nije bio niti potreban). Kako stvari stoje danas sram me je i pitat, dovoljno je bilo koji dan gledati u vrata ureda HZZ u Korčuli. (IG)
Dan malostonske kamenice Dan malostonske kamenice
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PELJEŠAC) - Turistička zajednica općine Ston u suradnji sa školjkarima i vinarima a pod pokroviteljstvom Dubrovačko - neretvanske županije, Turističke zajednice DNŽ te HGK, povodom blagdana sv. Josipa organiziraju 18. ožujka 2012. god. (nedjelja) u Malom Stonu Dan malostonske kamenice.
Cijelodnevni program započinje u 09:00 sati otvaranjem Feste, od 11 sati su nastupi: Glazbe Ston, KUD-a Ponikovska poskočica te grupe i klape Vertigo. Od 13:30 do 14:30 je prigodna lutrija a od 15 sati Festa ulazi u restorane gdje je organizirana degustacija kamenica na maunama uz prezentaciju vinara Pelješca na rivi u Malom Stonu. Također na malostonskoj rivi je cjelodnevna prezentacija projekta HGK "Riba Hrvatske - Jedi što vrijedi". Svi ste pozvani! (S. Rosić)
Pave Kriletić JORDES Pave Kriletić JORDES
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Lumbardanet.COM piĹĄe o Pavi Kriletiću Jordesu, Lumbarđaninu kojega je sudbina prerano odnjela s ovog svita ... Za neke ljude ne pamtiĹĄ kad si ih upozna, jednostavno ih poznaĹĄ i nema ĹĄanse da se sjetiĹĄ dana kad si ih prvi put spozna. E, ja točno pamtim taj dan kad je Pave uĹĄa u moj Ĺživot. Pave i Asterix skupa. Bilo je to sredinom osamdesetih, u doba kad se ja ko pravi mali čagaj iz Koludrta nisam mica dalje od korte od Sutivana. Mi dica smo se igrali po gornjemu putu i odjednom se doli od puta kraj Lovrića pojavi neki lik koji je nosi neke velike ploče stiropora. DoĹĄa je do mene i reka ” Ej, ovo ti je za sestru”. ... JoĹĄ jedan junak Lumbarde je poĹĄa u tu neku drugu Lumbardu o kojoj maĹĄtam i s kojom se tjeĹĄim .. viĹĄe na LumbardaNET.Com
News 1 - 12 of 47.  next


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....