An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Izbori u korčulanskom HDZ-u Izbori u korčulanskom HDZ-u
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, April 2, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U subotu 31. ožujka 2012. u Korčuli je održana Izborna skupština Gradske organizacije HDZ-a Korčula kojom su završeni HDZ-ovi unutarstranački izbori u Korčuli. Izbori u temeljnim organizacijama Korčula, Žrnovo, Čara, Pupnat i Račišće provedeni su još krajem veljače.
Dr. Josip Podbevšek izabran je na novi mandat predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Korčula, dok su novi članovi Gradskog odbora Jakov Belić, Antun Borovina, Jakša Brčić, Vjekoslav Curać, Alan Farac, Ivan Farac, Ivica Graber, Petar Grbin, Vidak Ivančević, Silvano Kapor, Marin Laus, Paulina Laus, Tadea Leleković, Nenad Pecotić, Mile Perdija, Mirko Šain, Željko Tomić i Ante Tvrdeić.
Novi Nadzorni odbor sačinjavaju: Abel Brčić, Franko Burmas, Joško Rađa, Veseljko Žaknić i Vid Vežić. Delegati za Županijsku izbornu skupštinu su Antun Borovina, Marin Didović, Andrija Fabris, Ivan Farac, Marko Farac, Petar Grbin, Silvano Kapor, Nenad Pecotić, Tadea Leleković i Josip Podbevšek. (T.A.)
Nagrada Franci Cebalo Nagrada Franci Cebalo
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, April 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(SYDNEY/AUS) - U Četvrtak 4. travnja održala se na MacQuarie sveučilištu u Sydneyu svečanost dodjele nagrada najboljim studentima u protekloj godini Odjela međunarodnih studija. Svečanosti je prisustvola i Generalna konzulica RH u Sydneyu te brojni drugi gosti.
Ukupno 15 studenata je primilo nagrade no naša Franca Cebalo Boro (kćerka Franota Cebalo Boro iz Žrnova i Rite rođ. Batistić iz pod Sv. Antuna Korčula) je bila jedini student sa studija hrvatskog jezika te je njezin izvanredan rad javno pohvalio šef Hrvatskog studija na tom sveučilištu, Mr Luka Budak.
Franca je naime dobila nagradu pod nazivom The Narona- Family M i A Vidovic Prize, ĹĄto je uključilo i novčanu nagradu. Bravo Franca uz najveće čestitke i ĹĄeljom da i dalje dičiĹĄ hrvatsko ime u svijetu. (Na fotografiji od lijeva Ante Grabovac, Franca Cebalo, Ana Marija Piskulic generalna konzulica RH u Sydneyu, i Mr Luka Budak ĹĄef Hrvatskih studija na Macquarie sveucilistu u Sydneyu)  Ina Vukić, prof.
Kad narastem bit ću moreškant Kad narastem bit ću moreškant
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, April 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Nakon što smo na Danima predškolskog odgoja na Hvaru predstavili naš projekt "Kad narastem bit ću moreškant", isti je izabran i za predstavljanje na regionalnoj smotri projekata u Zadru, a stručno prosudbeno vijeće dalje ga je izabralo za predstavljnje na državnoj razini u Zagrebu.
Projekt su predstavile Daniela Farčić i Fanica Ivelja putem PowerPoint prezentavije i video zapisa. Program smotre projektata je iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo vlade republike Hrvatske /NPOOLJP/ za područje predškolskog odgoja. (F.I.)
UskrĹĄnji koncert UskrĹĄnji koncert
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, April 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - U nedjelju 8.travnja 2012. godine (Uskrs) Glazbena udruga "Crnomiri-Čara" organizira tradicionalni Uskršnji koncert koji će se održati u Domu kulture Čara sa početkom u 19:00 sati.
Pozivamo sve drage nam prijatelje da nam se pridruže i da zajedno sa nama podijele radost Uskrsa. Blagoslovljen Uskrs žele vam članovi KUD "Crnomiri-Čara". (JM)
Redovna skupĹĄtina UMO Redovna skupĹĄtina UMO
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, April 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(OREBIĆ) - Udruga mladih Orebić poziva na godišnju skupštinu .. Poštovani, čast nam je i zadovoljstvo pozvati Vas na: Redovitu godišnju skupštinu "Udruge mladih Orebić", 9. travnja 2012. godine (ponedjeljak) s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Općine Orebić.
Na dnevnom redu su točke: 1. Izbor radnih tijela skupštine, 2. Izvješće o radu za 2011. godinu, 3. Plan rada za 2012. godinu, 4. Uređivanje liste članova Udruge, 5. Razno. (Predsjednik Ante Šestanović)
Korčulanska Vela setemana, veliki dani velikog tjedna Korčulanska Vela setemana, veliki dani velikog tjedna
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Veliki dani Velikog tjedna (korčulanskim izgovorom Vela setemana) koji su sve korčulane proželi posebnim osjećajem duhovne i bratimske pripadnosti, svečano se približila kraju. Svaki su dan korčulani provodili te dane u posebnom raspoloženju prateći sva zbivanja kao da ih doživljavaju prvi put, i oni koji žive izvan Korčule došli su doma da bi još jednom proživjeli Veliki tjedan, posebno večernjom procesijom na Veliki petak, koja je potvrdila molitve i želje puka da bude lijepo vrijeme.
To se i dogodilo, jer je sunčani dan Velikog petka uveo u večernju procesiju oko tisuću ljudi,dok su među njima korčulanske bratovštine obilježile ovu svečanu procesiju noseći sve vrijednosti liturgijske opreme, kao velike svijeće od čistoga voska, kandelabre, cereferale, križeve. Najstarija je bratovština Svih Svetih (Sasvetani) osnovani 1301. godine, bili su odjeveni u bratimsko odijelo od dragocjenog platna, u žućkastim vunenim tunikama s kukuljicama i opasani kordunom. Posebna im je vrijednost u opremi gotički srebrni iz 15. stoljeća, djelo dubrovačkog zlatara Ivana Progonovića. Uz nekoliko velikih voštanih svijeća ističe se jedna visoka 2,5 m i teška 70 kg. Iz svojih bratimskih kuća prema crkvi su krenuli Sasvetani, za njima Rokovci....
Žrnovac na precesjunu u Cadizu Žrnovac na precesjunu u Cadizu
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(CADIZ/ŠPANJOLSKA) - Posli Vietnama par dana san bi doma i evo me vec u Espanji. Kako znaš iznenada san odleti i puno mi je žal što neću bit Doma za Veli Petak i Uskrs a s druge strane je dobro jer san u katoličkoj zemji pa ću dosta tega nadoknadit što se tiče vjerskih potriba (ne sekiraj se, neće ti naplatit 200 kuna što nisi bi na misi). Posli Seville evo me u Cadiz, jugozapadni dil Španjolske, pokrajina Andaluzija, jedan od najstarijih gradova na Iberijskom poluotoku s vrlo interesanton i vridnon kulturnon bašćinon i povjesti.
Sinoć na Veliki četvratak je sve omela kiša pa je i na veliko poznati Sevilla precesjun bi poremećen, a u Cadizu ni niti održan, ali zato je večeras na Veli Petak učinilo pravo vrime, vedro i dosta prohladno s velikin zlatnin Misecon na jugoistoku. Sami precesjun je osobito interesantan i masovan jer su skoro svi, stari, mladi i dica po ulicama za precesjunon i u crikvi.Isus s križon i ostali učesnici Muke Isusove postavjeni su na ukrašeno postolje teško cca 2 tone što se nosi na ruke po tisnim ulicama grada do glavne crkve, katedrale na središnjem trgu u Cadizu. Nosčci Muke Isusove su nevidljivi jer se nalaze ispod postolja koje je zamaskirano i kičasto ukrašeno (vrlo različito od naših sastavnih djelova....
I danas su bili precesjuni ... I danas su bili precesjuni ...
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(CADIZ/ŠPANJOLSKA) - Evo još novitadi iz Cadiza. Ovo je zaista veličanstveno i puno mi je drago što san ima sriću bit ode za "Semana Santa" koja je povezana s obilježavanjem 200-te godišnjice prvog španjolskog ustava donesenog u Kadizu, proslave otpora, nepokorivosti grada Cadiza prema Napoleonskom osvajanju. Francuzi su bili okupirali cilu Španjolsku osim Cadiza od 1808. do 1814. godine.
Što se Precesjuni tiče danas je kulminacija, a vrime je fantastično, sunce i skoro bonaca. Posli 50 godina ponovo je okupjeno ukupno 21 crkvena zajednica tj. 21 precesjun koji tijekom današnjeg jutra (Velka Subota) kreću is obližnjih crkava i svi oni, bratimi noseći liturgijsku opremu, imaju točno odredjeni raspored, put kroz grad, točno vrime polaska iz svoje bazne crkve, dolaska u Katedralu te posli Mise odlaska iz Katedrale na zajedničku svečanu procesiju koja prolazi centrom Cadiza do centralnog trga Plaza San Antonio di se opet svi precesjuni razdvajaju i kreću svak svome domu, svojoj crkvi.
Na slavju Isusovog Uskrsnuća danas se očekuje u i okolo katedrale 30-ak tisuća ljudi, ali u samu katedralu mogu uć samo uzvanici, ostali su na ulicama i u precesjunima. Veliki putnicki brodovi vezani su u luci svega 50-tak metara od glavnog trga, pa većina putnika....
Ĺ to Bildt radi ovdje ... Ĺ to Bildt radi ovdje ...
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
I mi Korčulani bi trebali učiti od bivĹĄe glansogovornice HaaĹĄkog tuĹžiteljskva koja je u Sarajevu napala Carla Bildta, povremenog ljetnog stanovnika Tri Ĺ˝ala i Korčule, na koji način se i bez okoliĹĄanja izraĹžavaju stavovi o ljudima koji ne zasluĹžuju bolje i drukčije... BivĹĄa glasnogovornica HaaĹĄkog tuĹžiteljstva Florence Hartmann vidno se uzrujala kada je tijekom danaĹĄnjeg posjeta Sarajevu ugledala ĹĄvedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta koji je također pristigao u BiH povodom 20. obljetnice opsade grada i 11.541 poginulog. .. Pogledati video  (RM)
Barikade na Kokojevici Barikade na Kokojevici
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, April 8, 2012
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(LUMBARDA) – Zadnje vrijeme neodgovornosti i nerada nadležnih službi sve više iritira ljude koji se boje i najsitnijeg prekršaja. A kakvi su smišljeni prekršaji u varanju naroda, nažalost znamo. Na otoku Korčuli gdje se ljudi uglavnom i poznaju, nezadovoljstva u radu pojedinih organizacija obično se izražavaju kritikama na web stranicama, upozoravajućim obavijestima, ili pitanjima (obično bez odgovora) na nivou lokalne i regionalne samouprave.
Nedavno smo pisali o višegodišnjem problemu odlagališta smeća Kokojevica u Lumbardi, kada je i Ivan Radovan, načelnik spomenute općine zaprijetio ovim riječima: „Država je loš vlasnik terena na kojemu se nalazi odlagalište smeća u predjelu Kokojevica u Lumbardi, uznemireno priča načelnik općine Lumbarda Ivan Radovan. Mi već tri godine pokušavamo razriješiti imovinsko pravne odnose gdje su Hrvatske šume izjavile pismeno da oni upravljaju s tim prostorom. Zajedno u suradnji s gradonačelnikom Korčule pokušavamo razriješiti problem, napravljen je elaborat koji je ovjeren kod nadležne agencije i sada je na Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva RH da se izdvoji taj dio prostora deponija Kokojevica šumskom gospodarstvu Korčule.
Prema bojazni Ivana....

Udahnimo problem i izdahnimo. RijeĹĄenje! Udahnimo problem i izdahnimo. RijeĹĄenje!
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, April 9, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) – S naslovom Udahnimo problem i izdahnimo. Riješenje! svojevremeno je lokalni web portal lumbarda.net bio predložio kako konačno riješiti dugogodišnji problem odlagališta smeća Kokojevica u Lumbardi. Taj je naslov ponovljen i danas na Uskrsni ponedjeljak, kada su se u ranim jutarnjim satima na poziv nekolicine sumještana okupili nezadovoljni mještani Lumbarde da bi izrazili nezadovoljstvo prema nebrizi odgovornih osoba i institucija odakle godinama stižu obećanja da će se odlagalište smeća Kokojevica u Lumbardi sanirati.
Od obećanja malo je napravljeno, iako je općina Lumbarda kao nositelj programa sanacije prije 7 godina imala zajednički potpisan ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, te Grad Korčula, kao sudionik u sanaciji potpisali su u Ugovor o korištenju sredstava Fonda za neposredno sudjelovanje u sufinanciranju programa sanacije odlagališta komunalnog otpada Kokojevica u visini od 20.000.000 kuna. Fond je trebao sudjelovati u financiranju sanacije sa 60 posto sredstava,ili 12.000.000 kuna, dok su preostali iznos obveza međusobno raspodijelili Općina Lumbarda i Grad Korčula po broju fizičkih i pravnih osoba koji odlažu smeće na taj deponij, ili 5.600.000 na Grad Korčulu i 2.400.000 kuna Općina....
Crnomiri svirali na Uskrs Crnomiri svirali na Uskrs
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, April 10, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - Malo mjesto Čara na otoku Korčuli Veliko je po rezultatima svojih mještana, koji rjeđe od ostalih mjesta napuštaju djedovinu, iako ih je nakon II. svjetskog rata bilo više u iseljeništvu nego li doma, zadnjih se godina taj nepopularni potez usporava.
Mladi ostaju kod kuće, snalaze se i u polju, na moru, turizmu i ostalim izazovima boljeg života. Uzgajaju i proizvode najpoznatiji su: maslinovo ulje, vino pošip, vrsni su ribari. Njihova živopisna prirodna uvala Zavalatica zadnjih je godina urbanizirana i turisti je sve više posjećuju. Mještani se nakon napornog rada okupljaju u večernjim satima u Domu kulture gdje uz razne prijedloge za boljitak mjesta lako prenose i do lokalne samouprave, gdje je Mjesni odbor vodilja aktivnosti, stvorivši vlastiti identitet u običajima, mjesnim tradicijama gdje se ponosito ističe viteška igra Kumpanjija, sport (dvije malonogometne momčadi Pošip i Zavalatica) su vodeće na otoku, njihova Glazbena udruga Crnomiri je jedan od najpoznatijih amaterskih puhačkih orkestara na ovom području. Nose ime po legendarnoj braći koji su pod vodstvom Petra Crnomira u 11. stoljeću pružili otpor mletačkom knezu kod naplate poreza. Knez je uhitio i smaknuo Petra, a braća i cijelo selo se podiglo, porazilo kneževe vojnike i....
News 1 - 12 of 52.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....