An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Muka po Mateju Muka po Mateju
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, April 1, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Evo i jednog prigodnog videa. Ive Curać Tonin, zajedno s ostalim pjevačima piva Muku u žrnovskoj crkvi Svetog Martina. Snimljen je u Nediju od palama 20. ožujka 2005. godine. Vjerujem da će živima biti drago pogledati kako su izgledali prije deset godina a onima kojih više nema neka bog da mir duši. (Pjevanje je skraćeno na prvih pet minuta). Pogledati na YouTube 

Povijesne fotografije moštre (Postrana 1966. godine) Povijesne fotografije moštre (Postrana 1966. godine)
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 4, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Zahvaljujući posjeti pokojnog etnologa Ivana Ivančana, koji je došao u Postranu zapisati stari običaj Moštre i žrtvovanja vola, u ljeto 1966. godine su Postranjani obnovili viteški « Ples od boja » i sječenje volove glave, običaj koji je bio star više stoljeća. Ivan Ivančan je temeljem kazivanja pokojnih Marina Šegedina «Jastog» i Antuna Curaća «Pucle» napisao disertaciju i dobio titulu Doktor etnologije.

Ja sam tada kao gimnazijalac, pomogao pisati tekstove koje su moji dide pripovijedali. Negdje 1962. sam zajedno s Vlatkom Šegedin otišao u Zagreb posjetiti dr. Ivančana. Rekli smo mu da bi Postranjani rado obnovili te običaje, što je on objeručke prihvatio i obećao dati svu pomoć. Nakon povratka u Postranu smo tu ideju i podršku dr. Ivančana prenijeli mještanima na sastanku KPD Bratska Sloga u kući Ivana Grbin gdje je bila «Četavnica».

Postranjani su s oduševljenjem primili tu inicijativu i svi su se angažirali oko priprema za taj veliki događaj. Mjesecima su trajale vježbe Moštre, žene su šivale nošnje, sašivena je bandira, ispred crkve Svetoga Roka se je ulaganjem novaca izabrao «vojvoda» (pokojni Ante....

Procesija za Veli petak Procesija za Veli petak
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, April 5, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Uvik su precesjuni bili najzanimljiviji dio vjerskih obreda. Ko dica smo za Veli petak nakon nama nerazumljivih i monotonih pjevanja s nestrpljenjem čekali početak precesjuna uz luminacijun, oganj od smjese pepela i petrolija koja se palila svakih 7-8 metara putem kud je iša procesjun. Brojili su se obučeni bratimi, mirilo veličinu križih, toraca i svićih koje su nosili.

Kroz Velu setemanu zvona su bila vezana a umisto njih su se koristile čegrćuše. Pok. don Jozo je u crikvi čuva "baraban", posebnu čegrćušu koja se vrtila naslonjena na zid od crikve i čije bi se čegrćanje čulo do daleka. Pjevanja i glazba u Veloj setemani su posebno vrijedan dio nematerijalne baštine naših krajeva, stoga, evo ponovno link na rad don. Boža Baničevića o pasionskim napjevima s otoka Korčule (Žrnovo, Smokvica i Korčula). Rad je poseban, jer je don Božo pokazao kako se ti napjevi izvode.

Žrnovska procesija je uvik po mrklom mraku tako da je niti nije jednostavno snimiti, zato evo korčulanske u punoj svojoj brojnosti, od prvog do zadnjeg bratima. -->

Neuspjelo konstituiranje gradskog vijeća – Priopćenje Neuspjelo konstituiranje gradskog vijeća – Priopćenje
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, April 7, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 1 - 1 Votes

Vijećnici izabrani na prijevremenim izborima danas nisu formirali gradsko vijeće. Za kandidata koalicije HDZ/HSS/HSP-AS Joška Cebala glasovalo je šest vijećnika spomenute koalicije te vijećnik naše koalicije KL/HSLS Vjeran Filippi. Pet vijećnika koalicije SDP/HNS/HSU bili su protiv, vijećnik HSP-a bio je suzdržan, dok na vijeću nije bila prisutna Ivona Kapor, izabrana s nezavisne liste.

Što dalje? Mi predlažemo dogovor sviju izabranih vijećnika. Stavimo zajedno stranačke i ine interese u drugi (treći) plan, osigurajmo stabilnost u radu vijeća, time i funkcioniranje Grada. Dozvolimo Gradonačelniku i izvršnoj vlasti upravljanje Gradom bez obzira na naše stranke, liste i koalicije.

Barem mi građani liberalnih uvjerenja uvažavamo i poštujemo pojedinca dajući mu punu odgovornost za svoje ponašanje. Vjerujemo kako će birači cijeniti naš rad upravo na taj način, prema postupcima koje sami radimo ili ne radimo u vijeću. Izvor: korcula.hsls.hr

Leteći Kunej u Google-u Leteći Kunej u Google-u
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, April 9, 2015
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Evo ga! Leteći Kunej nas je bi naviknu na putopisne priče iz egzotičnih destinacija: Vietnama, Nigerije, Senegala, Ghane, Obale Slonovače, a ovi put je čini se, fali put, ili je odluči prominit profesiju, umjesto stručnjaka za ruzinu (brodske strojeve) postat stručnjak za IT. U tu svrhu su mu bile potrebne političke i ine veze kako što je to uobičajeno u Korčuli i Hrvatskoj. Naša ih je u Zurichu (Švicarska) i to baš u Google-u, najpoželjnijem poslodavcu današnjice.

Odlični rezultati korčulanskih srednjoškolaca Odlični rezultati korčulanskih srednjoškolaca
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, April 12, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ovaj tjedan od 8. do 10. travnja u Trogiru je održano državno natjecanje iz matematike. Među 75 srednjoškolaca iz cijele Hrvatske (B kategorija - nematematičke gimnazije) je pozvano troje učenika iz Srednje škole Petar Šegedina, što je već izuzetan uspjeh korčulanske škole i njihovih mentora (Medović i Buzolić).

Josip Ivančević (1. razred) je osvojio 2. mjesto sa 80% bodova. Dora Antunović (3. razred) i Marin Milina (4. razred) su također bili izvrsni sa osvojenim 6. mjestima. Iskrene čestitke učenicima i mentorima na ostvarenim rezultatima.

Tribina: Nafta ili turizam Tribina: Nafta ili turizam
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 18, 2015
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Sinoć je u Maloj kavani održana tribina s temom: Nafta ili turizam. Organizatori su bili Tanja Gutenmorgen predsjednica, i Janet Dragojević članica udruge Eko Jadran koju čine je volonteri zabrinuti za budućnost našeg ali i šireg prostora. Cilj im je sačuvati ljepotu, očuvanost i biološku raznolikost Jadranskog mora, te u tom smislu promovirati svijest o sadašnjim i budućim rizicima u ovom krhkom eko sustavu. Gosti su bili saborski zastupnik Jakša Baloević iz Supetra na Braču,  i dr. ekonomskih znanosti Ljubo Jurčić, osnivač političke stranke Novi val - Stranka razvoja.

Dr. Jurčić je govorio o razlozima ovih bombastičnih medijskih priča oko istraživanja i eventualne eksploatacije nafte i plina u Jadranu. Za krizu koja u Hrvatskoj traje od 2008. godine, sadašnja vlast više ne može tražiti opravdanja u greškama od prije. Vlada niti nema prihvatljiva i razumna rješenja (zato kriza toliko i traje) već s vrimena na vrime proizvodi iluzije, priče o "čarobnim štapićima" koji će nas izvući iz krize. Prije par godina su to bile strane investicije (sjetimo se samo hvalospjeva oko gospodarskih procesija u razne države), pa monetizacija,....

Rad Abela Brčića na izložbi u Samoboru Rad Abela Brčića na izložbi u Samoboru
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, April 22, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja u Samoboru se od 18. travnja do 3. svibnja održava izložba Cest is d'Best - Međunarodni festival umjetničkih zastavica.

Zastavice naslikane umjetničkim simbolima, pričaju svoje ozbiljne manje ozbiljne, nadahnute, vrckaste ili šaljive priče.Autori Festivala su Kraljevi ulice koji od 197. godine djeluju kao ulični svirači.

Od sveukupno 260 pristiglih radova u prethodnih šest godina za izložbu je odabrano 70 zastavica od 75 autora, umjetnika iz Australije, Japana, SAD-a, Finske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Među izloženim radovima je i zastavica našeg Korčulanina Abela Brčića, Korčulanski motivi. Otvorenje izložbe je dana u 18 sati u Maloj dvorani POU Samobor, Trg Matice hrvatske 6. (Ako vam Đimi renta tovara možda još i stignete.)

Mobile SEO Mobile SEO
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, April 23, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Od 21. travnja 2015. godine Google Search je promijenio način prikazivanja rezultata na svojoj tražilici u ovisnosti o prilagođenosti stranica mobilnim uređajima.

Ta će izmjena utjecati na pretraživanja za mobilne uređaje na svim jezicima diljem svijeta i znatno utjecati na rezultate Google pretraživanja. Korisnicima će biti lakše dohvatiti relevantne, visokokvalitetne rezultate pretraživanja optimizirane za njihove uređaje.

Provjeru kako stojite s prilagođenosti možete pogledati ovdje.

Tripadvisor: Najbolje u 2015. godini Tripadvisor: Najbolje u 2015. godini
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, April 23, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Tripadvisor internet portal (TripAdvisor® is the world's largest travel site, enabling travelers to plan and book the perfect trip) donosi osebujan prikaz destinacija, all-inclusive resorta, otoka, restorana, hotela, plaža, destinacija u usponu, turističkih atrakcija, sve odabrano i rangirano prema komentarima brojnih turista - The very best of travel, chosen by Millions of Travelers.

Jedino kategorija hotela je unutar Europe podjeljena po državama te uključuje objekte s našeg područja (u ostalim kategoriajma podjeljenim na World - USA - Regions, nisam pronašao nikoga iz HR).

U grupi Top 25 hotels nalazi se hotel Indijan Orebić, od 59 komentara gostiju 52 su odlična ili vrlo dobara. Među Top 25 small hotels je Boutique hotel Adriatic, Orebić, od 47 komentara 43 su odličan ili vrlo dobar.

Jedini objekt s otoka Korčule je Pension Lovrić u Lumbardi koji se našao među top 20 Bargain hotels, od 41 komentara 38 je odličan ili vrlo dobar.

Evo tri posljednja:
Silvana is the warm and gracious owner and host at this quiet pension away from the Korcula crowds. There are studios and two-bedroom apartments. Our balcony gave us a spectacular view of Lumbarda's waterfront. Good....

Pičinarska ulica Pičinarska ulica
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, April 26, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes

Kakva li nam je ova slika ulaza u grad Korčulu, unakažena modro bijelim prugama, trgovačkim čadorjem rasutim ispod gradskih zidina pored glavnog ulaza u grad, i to baš na mjestu gdje svaki, ama baš svaki turist, bar jednom prođe i snimi fotografiju starog grada?

Dojmovi i slike u pamćenju, ili turističke fotografije koje se nose sa sobom, imaju veću marketinšku moć od prospekata i brošura koje im sami nudimo u hotelima ili turističkim agencijama, na kojima dominiraju motivi koji se očima više ne mogu vidjeti.

Žalosti i činjenica što se ovakvo stanje korčulanskih boja i oblika ponavlja iz godine u godinu, čini se, bez volje da se bilo što promjeni. Rekli bi: - Oguglali smo na sve pa tako i na pičinare!

Ipak, ovi motivi nisu vrijedni ukupne "koristi" koja trgovačko - pičinarska djelatnost donosi svima nama u gradu; tamo se ne prodaju otočki proizvodi, ne rade domaći ljudi, zakupci nisu otočani, jedino Grad ubire najam. Ubirao bi ga u svakom slučaju s bilo kojim sezonskim poslovima. Ta javna površina je korčulanski Stradun! Hm, zamisli kako bi izgledale ove korčulanske slika prenešene na splitsku rivu ili dubrovački Stradun!? :)

Razumljivo je kako je Gradu svaka kuna potrebna, ipak....

Žrnovski učenici najuspješniji u štafetnom trčanju  na 5. triatlon Izazovu Marka Pola Žrnovski učenici najuspješniji u štafetnom trčanju na 5. triatlon....
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, April 28, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Na petom triatlon natjecanju 25. travnja 2015. godine u Korčuli pod nazivom „Izazov Marka Pola“, održano je i natjecanje u štafetnom trčanju za učenike osnovnih škola. Učenici Osnovne škole Ante Curać-Pinjac iz Žrnova natjecali su se u kategorijama od I. do VIII. razreda, dječaci i djevojčice, osvojili sedam od mogućih osam zlatnih medalja.

DJEVOJČICE - Pobjednice po kategorijama: I. i II. razred: Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Marija Knežević, Katarina Skokandić i Ema Radovanović. Pobjednice po kategorijama: III. i IV. razred: Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Rebeka Biliš, Verica Curać i Lara Belić; Treće mjesto, brončanu medalju osvojile su: Ana Jeričević, Ruža Milat i Josipa Curać. Pobjednice po kategorijama: V. i VI. razred: Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Ivana Šegedin, Nina Meri Šegedin i Elizabeta Batistić. Pobjednice po kategorijama: VII. i VIII. razred: Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Karla Šeparović, Laura Vilović i Jadranka Grbin; Treće mjesto, brončanu medalju osvojile su: Adriana Didović, Laura Grbin i Ivana Šale.

DJEČACI....

News 1 - 12 of 13.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....