An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Učenici u Austriji i Njemačkoj Učenici u Austriji i Njemačkoj
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 2, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Učenici OŠ „Ante Curać Pinjac“ čiji je izborni predmet njemački jezik upravo su se vratili s ekskurzije u Austriji i Njemačkoj. Posjetili su Klagenfurt, Graz, Salzburg i Muenchen.
Mnogo su toga vidjeli i naučili. Bili su u Mozartovoj rodnoj kući i dvorcu Mirabell okruženim Mirabellgartenom. Zatim su posjetili rudnik soli (Salz + Burg = sol + zamak) i keltsko selo. U Muenchenu su se uspeli na Fernsehturm visok 290 m, te su posjetili akvarij i muzej BMW-a. Također su bili i u Alianz Areni i u jednom od najljepših dvoraca na svijetu – Neuschwansteinu. U ovom je dvorcu svojedobno sniman film „Moje pjesme, moji snovi“. Razgledali su i muzej Menschen und Natur gdje su se osvjedočili o povezanosti čovjeka i prirode. Na povratku posjetili su u Grazu tvornicu čokolade Spiegel Manufaktur. Šoping su obavili u City Arkaden Klagenfurt. Voditeljice puta bile su nastavnice Jasna Šegedin i Snježana Ćenan te roditelji Ivana Foretić, Mirela Šeparović i Pero Skokandić. (J. Šegedin)
Žrnovski učenici uspješni na triatlon Izazovu Marka Pola Žrnovski učenici uspješni na triatlon Izazovu Marka Pola
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 2, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Na drugom triatlon natjecanju 28. travnja 2012. godine u Korčuli pod nazivom „Izazov Marka Pola“, održano je i natjecanje u štafetnom trčanju za učenike osnovnih škola. Učenici Osnovne škole „Ante Curać-Pinjac“ iz Žrnova natjecali su se u svim kategorijama, osvojili su dvanaest medalja i postigli najbolje rezultate. Voditelji ekipa iz žrnovske škole bili su Željko Cebalo, dipl. pravnik, Emil Radovanović, prof., i Ante Radovanović, prof. ravnatelj škole.
Djevojčice: Pobjednice po kategorijama: 1. i 2. razred. Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Nikolina Batistić, Nina Meri Šegedin i Mara Cebalo. Drugo mjesto, srebrnu medalju osvojile su: Nina Curać, Sara Radovanović i Ivo Milat; Treće mjesto, brončanu medalju osvojile su: Karmen Šale, Lara Belić i Ruža Milat; Pobjednice po kategorijama: 3. i 4. razred Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Laura Vilović, Ivana Šegedin i Nikolina Burdalić. Pobjednice po kategorijama: 5. i 6. razred Prvo mjesto, zlatnu medalju osvojile su: Vinka Curać, Ivana Radovanović i Adriana Didović. Pobjednice po kategorijama: 7. i 8. razred Drugo mjesto, srebrnu medalju osvojile su: Tina Graber, Marina Vranješ i Adriana Šegedin; Treće mjesto, srebrnu medalju osvojile....
Crveni križ među predškolskom djecom Crveni križ među predškolskom djecom
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 3, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Gradsko društvo Crvenog križa Korčula u suradnji sa Dječjim vrtićima s područja otoka Korčule i općine Orebić kroz travanj i svibnja održati će i ove godine radionice sa temama: «Naša iskustvena znanja o Crvenom križu i djelatnostima» i «Kao pružiti prvu pomoć?». Radionice ćemo provesti sa predškolcima.
Cilj radionica jest da djeca steknu temeljna znanja o Crvenom križu i prvoj pomoći u što ranijoj dobi. Čitajući im slikovnicu „Proljetno čišćenje dvorišta – Pomozi medi Jurici„ analizirajući ono što smo pročitali i pri tome ih naučiti kako trebaju čuvati okoliš, što trebaju napravit kod ozljede dlana i kada trebaju nazvati hitnu pomoć, na koji broj, također ćemo ponovit ono što smo ih učili prijašnjih godina kao što je krvarenje iz nosa. (Marijana Milat)
Izložba fotografija članova Foto kluba Korčula Izložba fotografija članova Foto kluba Korčula
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, May 4, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Foto klub Korčula organizira izložbu članova udruge u Atriju Doma Kulture 05. svibnja (subota) u 19:00 sati.
Na izložbi sudjeluju 22 autora: Tonči Baždarić, Đuro Čehovski, Mario Didović, Helga Džijan, Mladen Favro, Nikola Glavočić, Fani Ivelja, Ranko Klisura, Edon Krasniqi, Darinka Krstulović, Miljenko Marukić, Biljana Milina Milat, Siniša Padovan Kico, Đuro Pendo, Siniša Prvulović, Dragan Rakočević, Ivan Sardelić Šore, Joško Sladović, Marija Petra Surjan, Paval Šain, Marin Šegedin, Marina Šegedin.
Izložba je ujedno humanitarnog karaktera. Prilog od prodanih fotografija ide udruzi “Moje Sunce”. (PŠ)
Tiskani program događanja za cijeli otok Korčulu Tiskani program događanja za cijeli otok Korčulu
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, May 4, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Centar za kulturu Korčula poziva sve ustanove i registrirane udruge i društva na području Grada Korčule, što obuhvaća Korčulu, Žrnovo, Kneže, Račišće, Pupnat i Čaru, da dostave svoje programe događanja za ljetnu sezonu 2012. kako bi bili uvršteni u tiskanu programsku knjižicu ljetnih priredbi za cijeli otok Korčulu. Programi se dostavljaju na e-mail adresu kultura@kulturakorcula.hr, najkasnije do 20. svibnja 2012. (CzK)
Dan otvorenih vrata Poliklinike za srce Sveti Nikola Dan otvorenih vrata Poliklinike za srce Sveti Nikola
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, May 4, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Pod geslom Deset godina kardiologije u Korčuli, a prigodom desete obljetnice osnivanja Poliklinike za kardiovaskularne bolesti “Sveti Nikola” , bit će održan Dan otvorenih vrata, u petak, 11. svibnja 2012., u vremenu od 9 do 14 sati.
U ugodnom ambijentu svi zainteresirani građani moći će razgledati prostore Poliklinike, saznati sve o uređajima i pretragama koje se u Poliklinici obavljaju, uz besplatno mjerenje tlaka i savjetovanje s liječnicima.
Za sve detaljnije informacije obratite se na telefon 020/ 716-166 ili ih potraĹžite na stranici www.sveti-nikola.hr
Sigurno u prometu 2012. Sigurno u prometu 2012.
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, May 7, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Učenici Osnovne škole Petra Kanavelića ostvarili su najbolje rezultate na Županijskom natjecanju Sigurno u prometu 2012. održanom u Korčuli 3. svibnja i time se plasirali na Državno natjecanje koje će se održati od 22. do 25. svibnja u Slavonskom Brodu.
Učenice Božica Gjivoje i Josipa Šestanović i učenici Stjepan Lončar i Jakša Curać osvojili su prva i druga mjesta te će kao ekipa predstavljati Dubrovačko- neretvansku županiju na Državnom natjecanju. Među učenicima iz osnovnih škola iz Blata, Korčule, Ploča i Staševice naši predstavnici ponovili su uspjeh prethodnih generacija i opravdali povjerenje svog mentora Ivana Grbina.
Na ovogodišnjem natjecanju učenici su po prvi put rješavali on-line testove poznavanja prometnih pravila, raskrižja i znakova koristeći računala uz nadzor i kontrolu ispitivača HAK-a. Praktični dio natjecanja održao se u školskoj sportskoj dvorani na poligonu sa deset vježbi spretnosti vožnje biciklom. Možemo pohvaliti ekipu Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule kao jedinu županijsku ekipu u Hrvatskoj čiji natjecatelji dolaze samo iz jedne škole. Još jednom se pokazalo kako red i rad donose rezultate! (prof. IG)
IzvjeĹĄtajno- tematska konvencija SDP-a Vele Luke IzvjeĹĄtajno- tematska konvencija SDP-a Vele Luke
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 9, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - Općinska organizacija SDP-a Vele Luke održala je drugu Izvještajno-tematsku konvenciju na kojoj je bilo riječi o radu stranke u proteklih 12 mjeseci, planu i programu rada za slijedeći period do lokalnih izbora, te posebno o funkcioniranju lokalne samouprave u Veloj Luci.
Istaknuto je da općinska vlast HDZ-a i Nezavisne liste Zdravka Žuvele ni nakon treće godine svog mandata i u isto vrijeme dvije i pol godine HDZ-ove vlasti na tri razine, općinskoj, županijskoj i državnoj nisu uspjeli privesti kraju niti jedan projekt prijašnje vlasti, a ni započeti ni jedan novi. Od svojih predizbornih obećanja toga su vrlo malo napravili, te nisu riješili niti jedan vitalni komunalni i infrastrukturni problem.
Međutim, ono što u ovom trenutku najviše bode oči većine mještana je način na koji se radi kanalizacijski sustav. Nesposobna i neodgovorna općinska vlast, kao i Uprava i Nadzorni odbor Komunalca, koji je nositelj investicije ni nakon 7 mjeseci nisu uspjeli iskopati oko 4 kilometra kanala, dubokog u prosjeku dva metra i širokog manje od metra. A kamoli postaviti sve cijevi i asfaltirati oštećene prometnice i obalu. Takav posao u normalnim prilikama obavi se za 3, a najviše za 4 mjeseca. Pri kopanju kanala radi se totalno....
Marko Polo festival pisme i vina 2012 Marko Polo festival pisme i vina 2012
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 9, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(KORČULA) - Ovogodišnji XVII. Međunarodni Marko Polo festival osim pisme i vina biti će po treći puta i u znaku autohtonih Hrvatskih proizvoda i proizvođača po strukturi poslovanja poznatijih kao OPG-i (obiteljska proizvođačka gospodarstva), koji već niz godina ruralne prostore oživljavaju, tradicijskom proizvodnjom i proizvodima.
Direktor Festivala Ivan Šegedin putem programa "Marko Polo Hrvatska", koji je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i kojeg je i sam autor, već sedamnaestu godinu potiče gospodarski i kulturni razvoj Republike Hrvatske. Od 1996. godine stvorili smo novi način (new way) izrade aranžmana i preporod Dalmatinske pisme vokalnim solistima i klapama što je poseban odjek imalo u Dalmaciji a kasnije i diljem svijeta.
Prezentacijom, degustacijom, ocjenjivanjem i klasifikacijom Hrvatskih vinskih proizvoda dolazi do značajne reorganizacije i strukture u kvaliteti proizvodnje i brendiranju Hrvatskih vina, koja postaju prehrambeni proizvod. Naš ovogodišnji cilj je, da u sklopu Marko Polo Festivala putem: "III. PIJACE MARKO POLO HRVATSKA – KORČULA 2012." okupimo, povežemo i približimo mnoge Hrvatske autohtone i tradicionalne proizvođače domaćim i inozemnim gostima i potrošačima na jednom mjestu.....
Eko projekt: Movimo se! Skupimo te čepe Eko projekt: Movimo se! Skupimo te čepe
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 10, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U petak 11. svibnja u povodu tjedna Europe na srediĹĄnjem gradskom trgu (Spomenik) s početkom u 10:30 sati učenici OĹ  Petra Kanavelića predstavit će ĹĄkolski Eko projekt .MOVIMO SE! SKUPIMO TE ČEPE..
Projekt traje treću godinu s ciljem isticanja i rješavanja otkupa plastičnog otpada. Ove godine u završnici našeg projekta ponovo ćemo slagat mozaik od sakupljenih čepova na temu „korčula.hrvatska.eu“. Skoro priključenje Hrvatske EU predstavlja prihvaćanje novih društvenih standarda poglavito u zaštiti okoliša i gospodarenju otpadom.
Važno je napomenuti da se Hrvatska potpisom na Sporazum o priključenju EU obvezala do 2020. godine 50% svog otpada reciklirati što znači osigurati odvojeno prikupljanje otpada. Škola kao odgojno obrazovna ustanova ističe važnost ekološkog promišljanja i ponašanja jer pravo na čist okoliš je temeljna vrednota svakog društva koja je ugrađena u Deklaraciju o pravu djeteta. Pozivamo zainteresirane građane da nam se pridruže, bit će zabavno i edukativno! (AF)
Leteći Kunej se javlja iz Danske Leteći Kunej se javlja iz Danske
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 10, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
Nego bi san ti ono poče govorit o sjeveru Danske ... Ode san skroz na sjeveru, na kjunu Danske poluotok Jutland, malo ispod Skagena (Sagerraka) malo misto Hirtshals (90-ak km od Aalborga većeg i poznatog industrijskog grada). Ovo područje okolica Hirtshals broji 70-ak tisuća stanovnika.
Hirtshals je mali - ali veliko turistički- prolazni i ribarski gradić, s 10-ak tisuća stanovnika koji svi rabotaju (osin starih i dice, by the way, bi san vidit u jedan staraški dom, viruj mi boje je od puno hotelih. Inače ode je jedan od najvećih akvarija u Europi, izgrađen je 1984. godine, interesantno je da rezervar u kojemu su morska bića ima 4.5 milijuna litara i da u Oceanariumu živi više od 70 različitih vrsta riba. Sve jin ode stoji na pržini i zemji (slika u prilogu) a sve jin gre vrlo dobro puno boje nego nama kojima je skoro sve na griži, a nama sve slabo stoji!
Evo malo slikovitosti iz proizvodnje, u "škveru" na popravku su tri broda, sve gre besčujno po planu, sve skupa kancelarije, dokovanje, remont i radionice radi 50-ak judi. Sablasno je vidit prostranu radionicu, halu s ogromnim automatiziranim stojevima (samo radi ilustracije jedan od drebanga, lathe machine je dug 30 metara) i u njoj doslovce rade 3 čovika i sve štima. Ode di sidin u kancelariji ima....
Državno natjecanje i smotra iz fizike u Korčuli u Srednjoj školi Petra Šegedina Državno natjecanje i smotra iz fizike u Korčuli u Srednjoj školi....
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, May 11, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Srednja škola Petra Šegedina domaćin je ovogodišnjem državnom natjecanju iz fizike. Natjecanje započinje u nedjelju 13. svibnja i završava svečanim proglašenjem pobjednika u srijedu 16. svibnja.
Na natjecanju će sudjelovati preko 250 učenika i mentora koji će biti smješteni u hotelu Bon Repos. Program natjecanja započinje svečanim otvaranjem u nedjelju u 18 sati i 30 minuta. U ponedjeljak u Srednoj školi Korčula na lokaciji Sv. Antun započinje prvi dio natjecanja: pismeni zadaci, a potom i samostalna prezentacija eksperimentalnih radova učenika. U poslijepodnevnom program je predviđen razgovor učenika i autora zadataka te nastavak prezentacije radova. U utorak 15. svibnja slijedi drugi dio natjecanja: rješavanje praktičnih zadataka. U 10 sati je Okrugli stol (mentori i povjerenstvo). U utorak je na programu i pristupanje testiranju dvadesetak učenika iz srednjih škola za olimpijadu. U isto vrijeme organizirano je javno izlaganje tri najbolja rada iz osnovne škole te tri najbolja rada iz srednje škole. Oko 19 sati slijedi objava rezultata te u srijedu svečano proglašenje pobjednika, podjela diploma i zatvaranje Državnog natjecanja i smotre iz fizike.
Čast nam je i zadovoljstvo što nam je ukazano povjerenje da upravo....
News 1 - 12 of 67.  next


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....