An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Forteca Forteca
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 6, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes

Kad se spomene Forteca Korčulanima padaju na pamet tri asocijacije: kula na brdu iznad grada, Šegedinov taekwondo klub i mobilne antene.

Kula Forteca, nekada jedna od najčvršćih utvrda na Jadranu, sagrađena je na temeljima stare venecijanske kule 1813. godine. Danas je u derutnom i zapuštenom stanju, a o njoj nitko ne vodi brigu osim stanovnika Cvjetnog Naselja koji su prije desetak dana čistili prilanze putove i okoliš.

Druga Forteca je taekwondo klub, asocira na upornost, odlične rezultate u sportu, brigu za mladost.

Treća asocijacija su antene i koliko pamtim posljednji građanski bunt u Korčuli 2001. godine (nešto kasnije Pupnaćani su po istim pitanjima potjerali teleoperatere s groblja), kada se uspilo potaknuti seljenje željeznog stupa s mobilnim i TV antenama s kule, nažalost samo nekoliko desetaka metara dalje. Za blizinu trebamo "zahvaliti" ljudima koji su tada sjedili u poglavarstvu Grada i koji su sudjelovali u pregovorima oko kupnje zemljišta te izdavanja odobrenja za postavljanje stupa na toj lokaciji, naravno na zadovoljstvo vlasnika zbog manjih troškova dislokacije (blizina izvoru napajanja, kabelima....

Plavac mali ponuđen talijanskim kušačima Plavac mali ponuđen talijanskim kušačima
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 7, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) - U sklopu sajma vina i gastronomije u Mantovi uz pomoć veleposlanstva RH u Rimu, Gospodarske komora RH u Milanu i ONAV-a (Udruga kušača vina Italije), Udruga Plavac mali, Pelješki vinski puti i LAG Neretva, prezentirali su kušačima i posjetiocima Plavac mali sa Pelješca i Neretve.

Vina plavac mali vinara PZ Pelješki vrhovi, PZ Putnikovići, Rota, Opg-a Boris Violić i Vina Matković s Pelješca, te u organizaciji Laga-a Neretve vina Rizman, Poljopromet i Volarević, su privukli veliku panžju kušača iz Italije.

Ovo je već treća prezentacija Plavca malog u Italiji u zadnjih godinu dana a uskoro se očekuje još jedna u Rimu. Ova vinsko - turistička manifestacija i sudjelovanje vinara iz Hrvatske je hvale je vrijedna. Talijanski turisti u velikom broju dolaze na područje poluotoka Pelješca, posjećuju podrume na Pelješkim vinskim putima, a poznato je da su vrlo dobri potošači - kupci Plavca malog. (S.Rosić)

Ako imate problema s cijenama učinite si kolač doma Ako imate problema s cijenama učinite si kolač doma
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 13, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes

Kad se uputiš na ljetovanje sve košta, puno ili malo, i koliko god imali novaca u džepu svatko mjeri što je odgovarajuće potrošenom novcu, što se za plaćeno dobiva.

Evo, jutros su me mamili u Tursku, posjetite Antalyu, Pamukkale, Aphrodisias, Kusadasi, Efez i Selcuk uz smještaj u hotelima s 4 i 5 zvjezdica i doživite svoju tursku avanturu života. 8 dana avionom, hoteli 4 i 5* od 1669kn! Bez dodatnih troškova aerodromskih taksi! Mogućnost plaćanja karticama do 6 rata!

Ili Tisno 3, 7 ili 8 dana za 2-4 osobe cijelo ljeto u Hotelu Plava Laguna od 759kn! Odmorite dušu u hladovini borova i uz kristalno čisto more u Hotelu Plava Laguna*** Tisno - Birajte između 3, 7 i 8 dana za dvoje ili četvero s doručkom! Mogućnost plaćanja opet karticama ...

Ili parkiranje u gradu Korčuli 25 kuna sat, 600 kuna dan. Za 1669 kuna koliko košta 8 dana u Turskoj u Korčuli bi mogli parkirati automobil par sati kraće od tri dana. Opcija je parkirati izvan grada te kao nagradu za hodanje i znojenje pojesti 35 štrudelih u renomiranom kafiću na Plokati.

Ali ako imate problema s cijenama ispecite si štrudele ili krafne doma, popijte kavu doma. Sličan naputak prije desetak godina je dao i bivši....

Grbinov dvor u Postrani Grbinov dvor u Postrani
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, May 17, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes

Neznan da li vama, ali meni se često vraćaju u pamet slike iz dječjih dana: mista Postrane, štradih, dvorih, stare čejadi s šćapima, obrucima na glavama, traversama oko pasa, Šubićevice, Čafrunice, tete Jake (koja je uvik dilila dici bonbone i galetice), Mikule Repka koji zabija drvene brokvice u postole, isto tako glasovi i zvukovi dozivanja, vike, škripe ..

Evo videa (Quadcopter) u spomen na svih njih, pogled na središnji dio zaseoka Postrana na otoku Korčuli te Grbinov dvor u kojem danas ne živi nitko. Ni maške! Komini su pali, rožnjici i kamene ploče na krovovima također, gustrina i prikuća su zaresli u bršljan, punistre i vrata su napola otvoreni. A samo prije pedesetak godina, sredinom 20. stoljeća u dvoru je živilo nekoliko obitelji s preko 20 starijih i dice.

U videu je korištena kompozicija Sandra Bačića i kvarteta Gorgonzole, u kojoj barba Ante Grbin Decimar, koji je također živio u Grbinovu dvoru, priča o svome bratu Mikulici koji je još početkom stoljeća otišao u New Zealand (.."ima je 14 godišć i 30 kila kad je iša ća"..)

Slušajući njegovu priču i gledajući današnje slike nama koji smo djetinstvo proveli tamo nije lako suspregnuti suzu. --

I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“ od 22. - 24./5. u Korčuli I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“....
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, May 19, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U organizaciji Hrvatskog književnog društva u gradu Korčuli se d 22. – 24. svibnja 2015. godine održava I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“.

Program započinje u petak 22./5. u 10:45 sati scensko dramskom igrom iz doba Petra Kanavelića (voditeljica: Gordana Depolo – Curać, adaptacija: Sani Sardelić, učenici osnovne škole P. Kanavelića), nastavlja se u 18:00 sati u Smokvici obilaskom ljetnikovca Petra Kanavelića i recitalom HKDU-a.

U subotu 23./5. u 10:00 sati u Gradskoj vijećnici u Korčuli započinje znanstveni skup. Sudionici su: Nikola Šimić Tonin, Ante Gregov Jurin, Žaklina Glibo, Valerio Orlić, Biserka Spajić, Vanja Michelazzi, Ernie Gigante Dešković, Željko Šepić, Fikret Cacan, Hrvojka Mihanović-Salopek, Vesna Šare, Iskra Peneva, Vasil Tocinovski, Petko Šipinkarovski, Anđelka Korčulanić, Srđan Duhović, Tonko Barčot, don Božo Baničević, Sani Sardelić, Marija Hajdić. Poslijepodne u 18:00 sati na Plokati – Spomeniku, Korčulani i gosti će dočekati Petra Kanavelića. U 20:00 sati u Marko Polo Mistique baru u Korčuli je večer poezije HKDU-a uz klapu Škerac.

Organizator poziva sve zainteresirane....

Posljednji pozdrav prof. dr. Mihovil Pansini Posljednji pozdrav prof. dr. Mihovil Pansini
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 21, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Sveučilišni profesor dr.sc. med. Mihovil Pansini rođen je 1926. godine u Korčuli, jedan od najistaknutijih filmskih autora s ovih prostora i nositelj titule »majstora amaterskog filma«, preminuo je u 89. godini.

Bio je vjeran posjetitelj korčulanskih internet stranica, te se rado osvrtao na događanja u gradu Korčuli. U jednoj od svojih poruka je napisao: - Dragi Ivane, sve je kako pišete, posebno zadnji odlomak. Čudan svit, svi su im krivi. Možda sam Vam već jednom opisao stanje starom uzrečicom Vinke Pišotice "Kruha i vode, ma nogu priko noge", koju je dr. Renci Šteka aktualizirao (a on ima blajske krvi i duhovitosti) preinakom u "Kruha i vode, a da s neba padaju pečeni pulastri".

Kad sam u Zagrebu, prigodom prikazivanja Zbornika o Petru Šegedinu, sreo gradonačelnika i pitao ga što je s galerijom Maksimilijana Vanke, što s galerijom Franeta Kršinića, što je s turističkom Korčulom u kojoj nema uređenog kupališta, na svaku sam dobio spreman odgovor iz kojeg ispada da je sve u najboljem redu, da ne može bit bolje, i ako je netko kriv onda su to neki novi zakoni koji oduzimaju gradonačelniku vlast, nikad nije bio manje samostalan (i manje....

Trajekt na letriku Trajekt na letriku
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, May 26, 2015
 Editorial    reviews [4]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes

Norvežani su prvi u svijetu izgradili trajekt na baterije. Dug je 80 metara, širok 20, a pokreću ga dva elektromotora snage 450kW napajanih iz litijskih baterija 1600 puta snažnijih od onih u automobilima.

Norveški brodovlasnik Norled će koristiti trajekt na 6 km dugoj liniji između luka Lavik i Oppedal na suprotnim stranama Sognefjorda, najvećeg fjorda u Norveškoj. Trajekt ima kapacitet 360 putnika i 120 vozila i ploviti će 34 puta dnevno. Kako bi smanjili potrošnju energije dizajneri su koristili lagani aluminij umjesto konvencionalnog čelika za trup, čime trajekt ima upola manju masu od uobičajene te dvostruko dulji životni vijek.

Norled procjenjuje kako će ova tehnologija omogućiti uštedu do 60 posto u odnosu na dizel gorivo. Tvrtka već razmatra na daljnjih 50 linija uvesti ovakve trajekte.

Trajekt su sagradili zajednički brodogradilište Fjellstrand i njemački Siemens, koji je bio odgovoran za električni pogonski sustav, baterije i sustav za punjenje baterija. Stanice za punjenje baterija su smještene u manjim zgradama veličine kioska. Brodske baterije se pune izravno iz mreže noću kada trajekt nije u uporabi.

Idemo Jadrolinija i drugi hrvatski brodari, budimo bar u nečemu prvi u ovom dijelu....

Održan I. Međunarodni skup Dani Petra Kanavelića Održan I. Međunarodni skup Dani Petra Kanavelića
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 28, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - U organizaciji Hrvatskog književnog društva od 22. do 24. svibnja u gradu Korčuli je održan I. Međunarodni znanstveno književni susret "Petar Kanavelić i Korčula" pod pokroviteljtsvom Ministarstva kulture RH te uz veliku pomoć Grada Korčule.

Dani su otvoreni nastupom učenika Osnovne škole Petra Kanavelića iz Korčule scensko- dramskom igrom "Stojka pokojna" u adaptaciji Sani Sardelić. Dan poslije u subotu je u gradskoj vijećnici otvoren znanstveni dio skupa uz pozdravne riječi gradonačelnika Andrije Fabrisa i Srđana Duhovića u ime organizatora.

Znanstvene radove su predstavili: dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, don Božo Baničević, Tonko Barčot, dr. prof. Vasil Tocinovski iz Makedonije, prof. Nikola Šimić Tonin, prof. Fikret Cacan, Sani Sardelić, Marija Hajdić.

U programu Dana su sudjelovali književnici i pjesnici: Ante Gregov Jurin, Valerio Orlić, Biserka Spajić, Vanja Michelazzi, Vesna Šare, Iskra Peneva, Petko Šipinkarovski, Anđelka Korčulanić, Srđan Duhović i Dušan Mučibabić.

Program je obogaćen dočekom na Plokati Petra Kanavelića (Željko Curać), kojeg su....

Zaposleni u Županiji Zaposleni u Županiji
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, May 31, 2015
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Na internet stranica HZMO se može pronaći hpra interesantnih statističkih podataka vezanih uz broj zaposlenih u RH prema kategorijama osiguranja, iz kojih se mogu lako izvući brojevi time i trendovi i u Dubrovačko neretvanskoj županiji. Nažalost nisu raspoloživi podaci po nižim jedinicama lokalne samouprave, a bilo bi lipo imati ih za Korčulu.

Prema broju osiguranika zaposlenih sezonalnost u Županiji je između šest i sedam tisuća, za koliko je više osiguranih osoba po svim osnovama osim produženog u srpnju nego krajem prosinca prethodne godine.


Ukupan broj osiguranika u Županiji je od početka 2012. godine do ožujka 2015. godine (do kada su objavljeni podaci) postupno pada unatoč činjenici što je sezonsko povećanje broja zaposlenih sve veće: 6225 2012. godine, 6320 2013. i 7049 2014. godine.

Značajno se smanjuje i broj osiguranih poljoprivrednika: početkom 2012. godine ih je bilo 532, u ožujku 2015. 446, 86 manje. Hm, naši LAG-ovi i razvojne agencije stalno spominju projekte i eventualne subvencije za poljoprivrednike u Gradu Korčuli. Bilo bi zanimljivo znati koliko uopće imamo poljoprivrednika u Gradu?

Za očekivati je kako će se ovakvi trendovi i nastaviti - sve manje stalno zaposlenih a sve više sezonskih....

News 1 - 9 of 9.  


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....