An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Bilijar iz Pupnata seli u Korčulu Bilijar iz Pupnata seli u Korčulu
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, May 1, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Namjera članova bilijarskog kluba Pupnat je preseljenje kluba u odgovarajući prostor u gradu Korčuli. Ukoliko se ta inicijativa ostvari, klub će promijeniti ime u BK Korčula. Klub trenutno broji ukupno 3 članice i 31 člana, ukupno 34 članova. Već nekoliko mjeseci vodstvo kluba, Marko Farac, Miljenko Kaštelan i Nikola Curać pokušavaju naći odgovarajući prostor u samom gradu, bilo u nekom od neiskorištenih gradskih prostora ili u prostoru koji pripada nekom privatnom vlasniku.

Naš grad ima svijetlu sportsku tradiciju, a posljednjih godina učinjeno je puno na poboljšanju uvjeta za bavljenje raznim sportskim aktivnostima. Tako je grad Korčula do sada pomagao i BK Pupnat, dodijelitvši nam na korištenje prostor u Pupnatu, te sufinanciranjem naših aktivnosti u skladu sa trenutnim financijskim mogućnostima grada. Nadamo se da će tako biti i ubuduće.

Međutim, kako smo kao klub tijekom 15-ak godina postojanja stekli brojne prijatelje u zemlji i inozemstvu, željeli bi ta poznanstva i naše organizatorske sposobnosti uklopiti u dodatnu turističku ponudu grada Korčule, sa osnovnim ciljem da naša mladost, a koji će biti registrirani igrači, ima dodatni kvalitetni sadržaj,stječu nove prijatelje, da se uče....

Završena je prva manifestacija Idemo na Pelješac u carstvo vina Završena je prva manifestacija Idemo na Pelješac u carstvo vina
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, May 2, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) - I pored kiše veliki broj ljubitelja Plavca malog ipak je stigao na Pelješac i obilazio vinske podrume na Pelješkim vinskim putima.

Pelješčani se nadaju da će se ova manifestacija nastaviti svake godine u isto vrijeme kako bi se u predsezoni pokušalo privući što više ciljanih gostiju. Zbog kiše pojedini događaji nisu se održali, ali zahvaljujući donaciji šatora Sanitata Dubrovnik manifestacija je održana u krugu vinarije Postup u Donjoj Bandi uz Plavac mali, vinski gulaš i pelješku janjetinu.

Klapa Sv. Florjan, Nava, Geta, Gusari pomogli su da se svi gosti dobro zabave do kasnih večernji sati. Nagrada za najbolji skuhani vinski gulaš pripao je klapi Nava iz Orebića.

Udruga Plavac mali i Pelješki vinski puti zahvaljuju se svima koji su pomogli da se ova manifestacija održi. Svi oni koji nisu prepoznali potrebu da pomognu pelješkim vinarima i Pelješcu trebali bi napokon shvatiti da je ovo jedini način pomoći i najbolja promocija vinskog turizma Pelješca i DNŽ-e u dovođenju ciljane skupine turista u predsezoni koji traže zabavu, autohtona jela, prirodne ljepote što Pelješac svakako....

Šesti korčulanski triatlon MARKO POLO CHALLENGE Šesti korčulanski triatlon MARKO POLO CHALLENGE
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, May 6, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U subotu 30. travnja 2016. godine u Korčuli je održan 6. triatlon MARKO POLO CHALLENGE. Učenici Osnovne škole Ante Curać-Pinjac, Žrnovo natjecali su se u štafetnom trčanju učenika osnovnih škola. Nastupili su u šest kategorija, osvojili četiri zlatne i jednu brončanu medalju.

KATEGORIJA: 1.- 2. razred djevojčice: Ema Radovanović - 3. mjesto, Danica Skokandić - 3. mjesto, Mariel Čagalj – 3. mjesto. Dječaci: Alen Grbin – 1. mjesto, Toni Šale – 1. mjesto, Ante Šegedin – 1. mjesto.  KATEGORIJA: 5.- 6. razred djevojčice: Mara Cebalo - 1. mjesto, Nina Meri Šegedin - 1. mjesto, Antonija Tvrdeić – 1. mjesto. Dječaci: Antonio Batistić – 1. mjesto, Antonio Batistić Kaštelan – 1. mjesto, Gabriel Aljinović – 1. mjesto.  KATEGORIJA: 7.- 8. razred djevojčice: Ivana Šegedin - 1. mjesto, Sara Radovanović - 1. mjesto, Elizabeta Batistić – 1. mjesto. (ARB)

2. susret Petar Kanavelić i Korčula od 20. do 22. svibnja 2. susret Petar Kanavelić i Korčula od 20. do 22. svibnja
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, May 13, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Hrvatsko književno društvo će u ponedjeljak 16. svibnja u prostoru RI-INFO, Korzo 18b Rijeci, s početkom u 10 sati, na konferenciji za medije predstaviti program 2. Međunarodnog znanstveno -književnog susreta "Petar Kanavelić i Korčula" koji će se održati od 20. do 22. svibnja ove godine u gradu Korčuli.

Tom prilikom će biti predstavljen i Zbornik radova s 1. skupa održanog u svibnju prošle godine u Korčuli. Program i zbornik radova predstavit će Valerio Orlić i Erni Gigante Dešković.

Kardinalove Kardinalove "štrace"
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, May 14, 2016
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 1 - 1 Votes

Nakon kardinalove propovijedi publika i razni navijači na društvenim mrežama su se raskukurikali! Gotovo bez potrebe, čovik se uljudno ispričao, kaže kako ga je u propovijedi za oltarom ponijelo - "Nisam mislio nikoga vrijeđati, želio sam reći da žene moraju čuvati svoje dostojanstvo..", i kao ljudi smo mu dužni oprostiti.

Oni koji poštuju crkvene zakone (koji usput nemaju veze s bogom) bilo muškarci bilo žene, bi se trebali suzdržavati od seksa prije braka jer tako kaže Crkva. Zakoni i ustav države, Europske unije, Ujedinjenih naroda nam to ne brane.

Ne brani nam niti bog. On nas je stvorio slobodne i jednake drugim stvorenjima, dao nam je seksualne nagone i mehanizam održivosti – razmnožavanje, emocije; prvenstveno ljubav prema bližnjima i tu nitko ne spominje nikakve zabrane. Zanimljivo kako kardinal nije i muškarce nazvao štracama, jer i oni se prema crkvenim zakonima ne bi smjeli seksati prije braka!? Ali, danas se općenito ponašamo prema potrebi, bez obzira na zakone, kako kome odgovara.

Inače štraca je dronjak, krpa, prnja a prenesenom značenju osoba bez karaktera. U Dalmaciji štraca je kuhinjska krpa, ali i krpa za pranje poda.

Grad u drugoj polovici 2015. godine Grad u drugoj polovici 2015. godine
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, May 17, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Nakon pročitanog Izvješća Gradonačelnika Korčule o radu za period od 1. srpnja do 31. prosinca 2015. prvo što mi je prošlo kroz glavu .. - Ili je Andrija bio loše volje dok je pisao izvještaj ili je ovaj grad debelo u k....

Evo .. Rad Gradske uprave je opterećen neriješenim predmetima koji se gomilaju godinama u svim odijelima. Povezanost i koordiniranost rada na svim razinama je loša. Odnos Gradske uprave sa ustanovama, a posebno sa KTD Hober i TZ Grada, dovodi u pitanje funkcioniranje osnovnih funkcija u samom Gradu. Odnosi između odjela uprave, te između Gradske uprave i ustanova-društava su opterećeni višegodišnjim načinom rada i nataloženim lošim prvenstveno međuljudskim odnosima.
Gradska uprava u ovakvom stanju ne može odgovoriti na izazove koji pred njom stoje i u budućnosti nam predstoji ozbiljan posao preustroja i modernizacije rada, kako bi Gradska uprava bila pokretač i koordinator razvoja Grada a ne kočničar istog... itd.

Pa Hober .. Stanje u kojem sam zatekao društvo na prvi pogled je bilo idealno, kako u financijskom tako i organizacijskom dijelu, po riječima tadašnjeg direktora nikad bolje. Međutim, stanje je u stvarnosti bilo....

Potencijal Plavca malog u Dioklecijanovim podrumima Potencijal Plavca malog u Dioklecijanovim podrumima
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, May 23, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija u suradnji s Udrugom dalmatinskih vinara „Vino Dalmacije“ u podrumima Dioklecijanove palače organizirala je četvrti po redu sajam vina i delicija “Vinski podrum“.

Split se postavlja kao centar vinarskog svijeta Hrvatske zbog toga što su izložena vina iz svih krajeva i vinogradarskih regija od Srijema, preko Baranje, Slavonije, Zagorja, Istre, kvarnerskih otoka i cijele Dalmacije od Konavala do Zadra. Hrvatska vina vani idu pod motom 'Hrvatska vina - vina mozaika'. Vrlo su različita, različite su sorte i sva su vrhunska i zapravo je lijepo to što se sva vinogorja i njihova najbolja vina Hrvatske u ovom trenutku nalaze u Dioklecijanovim podrumima", kazala je Meri Šilović, novinarka Slobodne Dalmacije.

U organizaciji Udruge Plavac mali Pelješac na zajedničkom štandu peljeških vinara u  Dioklecijanovim podrumima organizirana je prezentacija i kušnja vina Plavac mali. Okus plavca svima je poznat, iako različit od proizvođača do proizvođača prepoznatljiv je njegov trpki okus, tamno crvena rubin boja, specifičan miris koji je privukao veliki broj ljubitelja koji su za sebe tražili najbolji okus koji će im zasigurno dugo ostati u ustima.

Tijekom sajma....

U Korčuli održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret U Korčuli održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, May 24, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U organizaciji Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ovaj vikend na Korčuli je uspješno održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2016.

Program je započeo u petak u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali s predstavljanjem časopisa izložbom Kanavelić, programom učenika osnovne škole Petra Kanavelića, te predstavljanjem sudionika skupa iz susjedne BiH: Gorana Simića, Majde Zukić, Anta Zidruma, Dragana Mučibabića i bugarske pjesnikinje Vanje Angelove uz prevod književnice Iskre Peneve.

Nastavljen je u Međunarodnoj knjižari "Kutak knjiga" i kafiću Servantes u gradu Korčuli predstavljanjem slovenskih autora Petera i Mojce Andrej Kantfest-a iz Ruše u Sloveniji te makedonskog književnika dr. Vasila Tocinovskog.

Poslijepodne i navečer se program preselio u Smokvicu, gdje su Turistička zajednica i Općina Smokvica u prekrasno i autentično uređenom prostoru vinarije Toreta u Smokvici organizirali program o Petru Kanaveliću uz klapu Smokvica te program HKDU-a, uz Srđana Duhovića, Franke Fani Khon, Vlaerija Orlića, Marijane Kohn. Posebno hvala Martini na odlično....

Korčulanski glumci 1959. Korčulanski glumci 1959.
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, May 29, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Za maturalno putovanje daleke 1959. godine su učenici korčulanske gimnazije uvježbali i izveli predstavu Dnevnik Ane Frank u Domu kulture. Evo fotografije glumaca od kojih je dobar dio na žalost već umro. S lijeva na desno: Frano Depolo (+), Lina Bernetić (+), Ante Curać, Katica Mirošević (+), Jelka Kalogjera, Petar Brčić (+), Ljubica Ivančević, Milan Vidović, Darinka Krstulović i Luka Depolo (+). Za uspomenu onima koji se još sjećaju. (Ante I. Curać)

Roko Curać Moraš i Orlanduša Roko Curać Moraš i Orlanduša
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, May 30, 2016
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Sa sjetom sam jutros pročitao osmrtnicu pok. Roku Curaću Morašu, najmlađem i posljednjem "starosjediocu" uvale Orlanduša. Prije njega su još davno Valu ostavili: Pajina, Hremo, Kostantin, Gunge, Gigo u Orlanduši te Lasun u Bratinja Luci.

Sjećanje na njih me vraće u vrime kada je Orlanduša bila prepoznatljiva po obrađenim dolcima i vinovoj lozi, vrhunskom vinu, ribi i ribanju; parangalima, mrižama i vršama od konca te depozitima punih jastoga, drvenim barkama na vesla jer je malo tko mogao priuštiti motorni pogon, ali i mulima i tovarima jer drukčije do vale nije bilo moguće doći. Bila je daleko uru vrimena hoda od Postrane. U mojim uspomenama iz djetinstva Roko će ostati zapamćen po najmanjoj drvenoj barci (gotovo veći on nego barka), tovaru na kojem je donosi mriže od kućice do žala, popunicama punim kamenja koje je razgropavao urama (često uz beštimije), ćakulama ispod bora na žalu...

News 1 - 10 of 10.  


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....