An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Trajekt Drvenik - Korčula od 15. lipnja Trajekt Drvenik - Korčula od 15. lipnja
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, June 1, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
U petak 15. lipnja 2012. godine bit će uspostavljena sezonska trajektna linija 641 Drvenik-Dominče, a do 9. rujna na njoj će ploviti trajekt Moli brodara Linijska nacionalna plovidba d.d. iz Splita. Tako je odlučilo Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet, ocijenivši prihvatljivom ponudu splitske tvrtke za održavanje te linije.
Kao i prošloga ljeta trajekt Moli, koji može primiti 40 automobila i 193 putnika, će između Drvenika kod Makarske i korčulanske trajektne luke Dominče održavati dva povratna putovanja dnevno u razdoblju od 15. lipnja do 12. srpnja, te od 27. kolovoza do 9. rujna, dok će u visokoj sezoni, od 13. srpnja do 26. kolovoza, svakodnevno biti tri povratna putovanja. Brzinom od 12 čvorova brod će tu relaciju prelaziti za dva sata i 15 minuta.
Dugi niz godina liniju 641 Drvenik-Dominče održavala je Mediteranska plovidba trajektom Dominče, no nakon njegove havarije Korčulani su otkazali daljnju plovidbu. Tako je u sezoni 2010. liniju održavala Jadrolinija trajektom Hanibal Lucić, a u sezoni 2011. trajekt Moli. (AZOLPP) -- Pogledati plovidbeni red
Posjet Arhivu u Žrnovu Posjet Arhivu u Žrnovu
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, June 1, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Nakon velikog odmora obradovala nas je vijest o posjeti Arhivu. Lijepo je učiti izvan školske zgrade. Do Arhiva smo šetali starim poljskim putem i razmišljali o tome što ćemo sve tamo vidjeti.
Ispred zgrade dočekao nas je gosp. Tonko Barčot i upoznao nas sa sadržajem Arhiva. Objasnio nam je da je ista zgrada nekada bila škola, a u prizemlju je bio učiteljski stan. Pri ulazu u zgradu primijetili smo gospodina Nevena koji je proučavao nekakve stare spise i pokazao nam je rukopis, tj. krasopis kakvim se je pisalo prije više stotina godine. Neki od nas su se posramili uspoređujući svoj rukopis sa pokazanim rukopisom. Gospođa Maja nam je pokazala dokumente koje su oštetile nekakve male životinjice koje se hrane papirom. Vidjeli smo dokumente stare preko petsto godina. Zatim smo ušli u jednu prostoriju čija se vrata otvaraju posebnom karticom. Rečeno nam je da je to radi sigurnosti a i vidjeli smo da je čitava zgrada osigurana protupožarnim uređajem. U navedenoj prostoriji smo vidjeli mnoštvo starih spisa. Posebno nas je zainteresirao dokument iz 1900. godine a u njemu piše kako su učenici kažnjavani za neopravdani nedolazak na nastavu. Vidjeli smo i stari kovčeg koji je pripadao jednoj učiteljici, a pronađen je na....
Mala škola brodogradnje u Korčuli i Orebiću, najava Mala škola brodogradnje u Korčuli i Orebiću, najava
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, June 1, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Nakon što je sa svojim polaznicima prošle godine izradila barku "Sveti Todor", ovogodišnja "Mala škola brodogradnje" gradi drveni brod s kabinom, dužine 4,5 metara. U suradnji s Gradskim muzejom Korčula, radionica StolArt postavlja drveni objekt uz spomenik, Put Sv. Nikole, po uzornu na starinski škver, koji će od 09. do 27. srpnja, od 9 do 20 sati, zaposjesti internetska generacija, ali sa sasvim novim ciljem: da od prvog predavanja do porinuća prođe samo nekoliko dana. Ovogodišnja radionica ponudit će nešto opsežniji program, brod će se graditi 20 dana, a za to će vrijeme polaznici slušati stručna predavanja dr. sc. Roka Markovine, Dušana Kalogjere, Maje Mihalić...
 Bogatu kapetansku tradiciju Orebića pred Pomorskim će muzejom od 1. do 5. kolovoza svojim polaznicima pribliĹžiti "Mala ĹĄkola brodogradnje" u sklopu koje će djeca brodograditelji osmisliti i realizirati barku dugu dva i pol metra. Gradeći vlastiti brod mali će se polaznici povezati s vremenom kada svijet nije bio globalno selo, a nautičku milju bilo je teĹĄko prevaliti. Iskustvo gradnje broda ovdje je mnogo viĹĄe od igre. Paralelno s "Malom ĹĄkolom brodogradnje" 2. kolovoza na istom će se prostoru odrĹžati "Noć peliĹĄkih jedara" – feĹĄta kojom će Orebić....
Nagrade za najbolje uređeni vrt, okućnicu, balkon Nagrade za najbolje uređeni vrt, okućnicu, balkon
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, June 1, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(OREBIĆ) - Turistička zajednica općine Orebić objavljuje JAVNI POZIV za kandidiranje najljepše uređenog vrta, okućnice i/ili balkona na području općine Orebić. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu kandidrati okućnicu, vrt i/ili balkon do 15. lipnja 2012. (petak). Za kandidaturu potrebno je dostaviti u Turistički ured u Orebiću (putem e-mail-a, poštom ili osobno) 3 fotografije kandidiranog pojedinačnog elementa, ime i adresu vlasnika, te telefonski broj za kontakt vlasnika.
Svi članovi Turističkog vijeća će ocijeniti kandidrane pojedinačne elemente prema slijedećim kriterijima: 1. cvjetnost i hortikulturalno uređenje, 2. uređeno pročelje, 3. opremljenost (natpis ulice, kućni broj, uređena ograda), 4. na glavnoj prometnici, središtu ili u funkciji turizma, 5. originalnosti i utjecaja na izgled destinacije/ulice.
Za prva 3 mjesta predviđene su nagrade, te zahvalnice svim sudionicima. Najljepša okućnica, vrt ili balkon kandidrat će se u akciji Plavi cvijet za najljepšu okućnicu, vrt ili balkon koju provodi Hrvatska turistička zajednica. Zahvaljujemo na suradnji! (Gordana Mustapić)
Predstavljanje izabranih Projekata Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Predstavljanje izabranih Projekata Dubrovačko-neretvanske županije u....
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, June 2, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Ured DNŽ, Razvojna agencija Dunea u suradnji s Delegacijom Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji organizirao je predstavljanje tri projekta iz Dubrovačko-neretvanske županije u Odboru regija u Bruxellesu. Predstavljena je spomenička baština Dubrovačko-neretvanske županije kao i dva projekta: Muzej srebra i zlata u Smokvici i prvi Hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima. Ovo je prva prezentacija izabranih Projektnih ideja DNŽ-e u Odboru regija prije otvaranja natječaja na koje će se navedeni Projekti kandidirati.
Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije skupa sa županom Nikolom Dobroslavićem razmijenili su iskustava i znanja sa europskim partnerima te dobili potrebne informacije i smjernice za nadopunu projektnih ideja. Nadamo se da će se suradnja na ovom polju nastaviti i da će europski partneri prepoznati potencijal i potrebu za obnovom i očuvanjem kulturne baštine, arheoloških nalazišta, Muzeja vinogradarstva i vinarstva i ostalih vrijednih spomenika koje je potrebno sačuvati i ukazati važnost na njivog očuvanja. (S. Rosić)
Tri sušne godine, a ni u četvrtoj se ne piše dobro Tri sušne godine, a ni u četvrtoj se ne piše dobro
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, June 4, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - Poštovani Velolučani, Prošle su tri godine od preuzimanja vlasti koalicije HDZ-a i Nezavisne liste Zdravka Žuvele. Njihovi rezultati ne samo da nisu uspješni, već su porazni!
U tri godine nisu uspjeli: - Započeti izgradnju Pomorsko putničkog terminala i pristupne ceste, iako su dozvole za gradnju izdane prije dvije, odnosno tri godine, - Dobiti uporabnu dozvolu za Školsku sportsku dvoranu, - Usvojiti UPU Stračinčice, - Demilitarizirati poluotok Privalu, - Nastaviti proširenje ceste do uvale Gradina, - Elektrificirati ni jednu okolnu uvalu, - Započeti rekonstrukciju i nadogradnju starog dijela bolnice Kalos, - Pokrenuti projekt navodnjavanja okolnih kraških polja...
S druge strane uspjeli su: - Povećati vodnu naknadu, - Izgubiti Hitnu službu, - Protuzakonito voditi Dom umirovljenika u režiji predsjednika HDZ-a i godinu dana tražiti podobnog ravnatelja, - Povećati najmove javnih površina...
Što reći o vlasti koja obeća otvoriti školsku sportsku dvoranu do rujna 2009., a to ne učini do danas? Što zaključiti nakon što isti ti političari dobiju izbore obećanjem o ukidanju vodne naknade, a poslije je još i povećaju?
Što reći o rasipanju općinskog novca neusvajanjem UPU Stračinčice? Dok svi....
Korčulanski krtolić - večer otoka Korčule Korčulanski krtolić - večer otoka Korčule
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, June 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Sinoć (04.06. 2012.) je u velikoj multi medijalnoj dvorani Gradske Knjižnice Marko Marulić u Splitu u organizaciji Udruge Čakavski jazik i Gradske knjižnice Marko Marulić, održana večer otoka Korčule.
Prepunu dvoranu na samom početku pozdravili su stihovi pjesme Vjeke Tičinović a koju je uglazbio Elio Žuvela Vela Luko Moja koja je kao spot bila emitirana na video zidu.
U nastavku ove predivne večeri nizali su se stihovi našeg lučanina Šime Vučetića, naše luške Vjeke Tičinović te djela književnika iz drugog dijela otoka tj. Lubarde, Račišća i Korčule. Tijekom cjele večeri na video zidu su se prikazivale fotografije Vele luke autora luškog fotografa amatera Darka Dragojevića koji je za ovu priliku održao i izložbu svojih fotografija u istoj dvorani.
Po završetku, gosti koji su bili pretežno otočani trajno nastanjeni u Splitu uživali su u gastro ponudi otoka među kojom se je moglo naći luških lumblija, mindulatih, korčulanskih klašunih i cukarini a nije ni falilo kvalitetne otočne kapljice. Koliko je večer bila posjećena i uspješna ide u prilog činjenica da su organizatori poželili ovakvu ili sličnu večer s otoka Korčule ponovo u svom gradu i to u što skorijem periodu. (DD)
Korčulanski krtolić Korčulanski krtolić
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, June 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
O Korčulanskom krtoliću piše i Udruga Bašćina ... U ponedjeljak, 4. lipnja, Gradska knjižnica Marka Marulića u Splitu, u suradnji s udrugom Čakavski jazik, upriličila je druženje pod nazivom Korčulanski krtolić.
Večer je otvorena video spotom Vela Luko moja, Elija Žuvele. U ime organizatora, publici su se obratile voditeljica programa kulturnih aktivnosti knjižnice Ingrid Poljanić, predsjednica udruge Čakavski jazik Dobrila Kuzmić te Branka Bezić Filipović, voditeljica splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika.
Pred punom dvoranom, svoju su poeziju čitale Darinka Krstulović, Vjeka Tičinović i Dobrila Kuzmić, ukazujući ujedno na ljepotu čakavskog izričaja kao i potrebu očuvanja materinskog jezika koji je u posljednje vrijeme nepotrebno kontaminiran anglizmima. Antica Branka Bavčević predstavila je ulomke iz nedavno objavljene knjige Anitin račiški tanac, a Sanda Hančević i Valerija Jurjević publici su čitale pripovijetke koje će uskoro izaći u zbirci Priče iz dva škafetina, u izdanju Naklade Bošković.
Događaj su vizualno upotpunile fotografije s korčulanskim motivima, autora Darka Dragojevića. Darko je pročitao i tri pjesme Šime Vučetića te u ime svih....
Završen znanstveni skup Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli Završen znanstveni skup Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na....
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, June 5, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Znanstveni skup Književno stvaralaštvo, jezik i kultura na otoku Korčuli u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Gradske knjižnice Ivan Vidali održan je 1.-2. lipnja prema najavljenom programu.
Plenarna izlaganja održali su poznati Korčulani Damir Kalogjera i Goran Kalogjera, sveučilišni profesori koji su ostali vjerni rodnom gradu. Dvadesetak istaknutih profesora Filozofskog fakulteta u Rijeci uz učešće stranih gostujućih profesora iz Poljske i Makedonije, kao i lokalnih umjetnika pisane riječi dva dana su predstavljali znanstveno istraživačke rezultate književnog stvaralaštva, jezika i kulture brojnih imena otoka Korčule od najstarije prošlosti do današnjih dana. Zanimljivi osvrti predstavljeni su u skraćenoj verziji, a bit će tiskani u Zborniku znanstvenog skupa.
 Ističemo riječi prof. dr. Gorana Kalogjere, idejnog začetnika znanstvenog skupa, poruku svim otočkim modernim stvarateljima - Izađite iz otočkih okvira, ne da biste bjeĹžali od svog stvaralaĹĄtva, nego da biste drugima pokazali svoju vrijednost! Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli u organizaciji i dostojnom predstavljanju Korčule ljudima koji su nam pokazali naĹĄe otočke kulturne vrijednosti u svjetlu i s detaljima koje....
Bal sv. Antuna Bal sv. Antuna
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Gradski kotar Sv. Antun i Malonogometni klub Sv. Antun pozivaju Vas na Bal sv. Antuna. Bal će se održati u vrtu Srednje škole pod Svetim Antunom, 9. lipnja 2012. u 21:00 sat.
Rezervacije u butigama “Lipa-B” i Bellella” (Tally Weijl). Cijena od 120 kuna uključuje večeru, piće dobrodošlice i zabavu uz „Kratki spoj“. Dobrodošli!
Početak rada neurološke ambulante u Domu zravlja Korčula Početak rada neurološke ambulante u Domu zravlja Korčula
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dom zdravlja Korčula sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje ugovorio je tim neurologije, te od 6. svibnja 2012. godine Davor Jurišić, dr.med. spec. neurolog započinje sa radom u neurološkoj ambulanti.
U neurološkoj ambulanti vršit će se prevencija, dijagnostika i liječenje neuroloških bolesti, kao jednog od vodećih uzroka smrti suvremenog čovjeka. Dolaskom našeg novog liječnika specijaliste specijalistička zdravstvena zaštita stanovništva otoka Korčule i dijela poluotoka Pelješca značajno je unaprijeđena, a kvaliteta života poboljšana. Davor Jurišić,dr.med.spec.neurolog, ponedjeljkom će ordinirati u ambulanti Orebić, a ostale dane u Domu zdravlja u Korčuli. Pacijenti se mogu naručiti za neurološki pregled osobno ili na br. telefona: 715-660. (DZK)
Tranzit Venere preko Sunca Tranzit Venere preko Sunca
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 6, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 3 - 1 Votes
(KORČULA) - Provjerena četvorka, ekipa Astro udruge Korčula: Nikola, Krešo, Ivan i Đuro zabilježili su još jedan prijelaz Venere preko Sunca u ranim jutarnjim satima. Ovo je naš drugi tranzit, prvog smo promatrali u Dubrovniku na Stradunu 2004.
 U četiri ure ujutro počele su pripreme dok joĹĄ svi spidu, a izabrali smo misto isprid prostorija, u Pelavi mir, ispod vrtića kako bi se tko od sugrađana pridruĹžio. Po mraku smo sve polako sastavili i čekali da grane Sunce i da otvori Ĺ ure za popit kavu. U 5 i 30 počelo je izlazit Sunce, bila je bonaca a uzbuđenje raslo. Evoga vikali smo .. a kroz teleskop ugledali Sunčev disk kako izlazi priko brda od Pelisca i na njemu nigdi po sredini crna mala točka. To je Venera. U naĹĄim krajevima najavljeno je vidjeti ovaj prijelaz samo preko pola sunčeva diska. Aparat je ĹĄkljocao snimak po snimak a počeli su stizati i kurjozni, bila je to lipa Ĺžena kaĹže da je Poljakinja ĹĄto je činila u tu uru u ĹĄtradi nisam shvati ali je pristala pogledat kroz teleskop i oduĹĄevila se. Uto su stigla tri čovika s Jadrolinijine pruge onako u uniformi bili su u điru pa drugi i treči i tako stalno niko sve do 6 i po kad je na Suncu pofalilo bokun sjaja.
Venera je polalo izlazila sa sjajnog Sunčevog diska a nas je....
News 1 - 12 of 41.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....