An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Hrvatski ulazak u EU u Parizu Hrvatski ulazak u EU u Parizu
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PARIZ) - Skupina Hrvata je dočekala ulazak Hrvatske u Europsku uniju na Trgu Trocadero u Parizu, gdje smo prije 22 godine na kiši i na vjetru stajali danima čekajuci da nas priznaju kao državu. Bilo je šampanjca, otpjevala se je Lijepa naša à capella, i zaželilo SRETAN PUT Hrvatskoj u velikoj Europi. Neće bit lako, ali će bit boje! (Ante I. Curać)

Žrnovo 20:0 Žrnovo 20:0
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 1, 2013
 Editorial    reviews [3]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Nije rezultat sportske već životne utakmice, u Žrnovu je od početka godine do danas bilo 20 sprovodih a niko koga san pita ne zna je li se ko rodi u ovoj godini. Razmišljati o razlozima ovolikim sprovodima značilo bi baviti se raznim teorijama bez osnove (iako ima takvih pokušaja), dok je nizak natalitet lakše shvatljiv: na jasan način pokazuje kakvu smo politiku vodili prema otocima, posebice stvaranju uvjeta za zadržavanje mladih na njima. Živi se od pristojnog posla a ne od javnog betuna i asfalta. Zato mi je "jadno" zazvučala Marinova informacija o 200 metri freškog asfalta od Postrane prema Rasohatici položenog u vrime izbora. 
U svom arhivu sam pronaša .. za usporedbu u 2005. godini u žrnovskoj crkvi svetog Martina je kršteno 14 osoba, 12 iz Žrnova, 5 parova se vjenčalo, dok je po crkvenim obredima sprovođeno 17 osoba.

Predstavljanje knjige o dr. Lakiću Predstavljanje knjige o dr. Lakiću
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes

(KORČULA) - Obitelj Lakić Vas poziva na prezentaciju knjige „Godine ponosa i nade“ pok. dr. Ante Lakića, prvog gradonačelnika Grada Korčule, koja će se održati u nedjelju, 07. srpnja 2013. u 20:00 sati, u Domu kulture u Korčuli (kino dvorana). Sudionici prezentacije su: Mato Lakić, dr. sc. Alena Fazinić, Alan Farac i Stanka Kraljević.
Ante Lakić bio je liječnik, specijalist interne medicine, koji je od 1970. g. živio i radio u Korčuli. U jeku Domovinskog rata izabran je za prvog gradonačelnika Grada Korčule, a tu časnu dužnost obavljao je u dva mandata, do 2001. g. kada mu je dijagnosticiran rak pluća, od čega je i umro 07. srpnja 2003. g. Upravo na 10. godišnjicu smrti, njegova obitelj odlučila je javnosti obznaniti nešto što će ostati trajno zapisano, njegovu knjigu simboličnog naziva „Godine ponosa i nade“.
„Godine ponosa i nade” viđenje su prvog korčulanskog gradonačelnika onih sudbonosnih godina kada se stvarala hrvatska država i ustrojavala vlast u Korčuli. Ovo je neizostavno štivo za sve one koji su voljeli i cijenili moga oca, koji vole Korčulu, te za one koji se bave ili se misle baviti politikom. Nakon prezentacije biti će kratki domjenak te prigodna....

Počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci Počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VIGANJ) - U ponedjeljak, 08. srpnja u Vignju na Pelješcu počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci, točnije, u disciplini Formula windsurfing.    Svjetsko prvenstvo traje do 13. srpnja, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.
U Viganj stiže više od 150 najbojih surfera iz cijelog svijeta. Hrvatske boje na natjecanju će braniti Luka Mratović, dvostruki olimpijac i višestruki prvak u raznim disciplinama; Ante Berlengi, višestruki prvak Hrvatske, Enrico Marotti, jedna od najvećih mladih nada hrvatskog windsurfinga i Darko Antunović, najbolji surfer iz Vignja.  Luka, Ante, Enrico i Darko ističu kako očekuju napeto regatavnje i dobru zabavu i pozivaju gledatelja da dođu i Viganj i uživaju u ovom prekrasnom sportu. 
Naši će predstavnici braniti boje Hrvatske u natjecanju s najboljim surferima svijeta. U Viganj tako stiže Antoine Albeau, višestruki svjetski prvak i najpoznatiji windsurfer na svijetu; Ross Williams, aktualni svjetski prvak u Formuli, Arnon Dagan, svjetski viceprvak u Formuli,....

Kako i zašto smo dobili nadimke? Kako i zašto smo dobili nadimke?
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U svakome selu gdje ima više obitelji s istim prezimenom, trebalo ih je u medjusobnom razgovoru razlikovati da se nebi netko zabunio i za nešto optužio krivu obitelj. Tako je bilo i u Postrani. Zanimljivo je da je ponekad više obitelji nosilo isti nadimak (Šilo, Maslo, Decimar, Loje, Boro), pa su ih mještani razlikovali po imenima glave obitelji.
Pojedine obitelji i njihovi nadimci su nestali iz sela (Ćelo, Hruja, Fažana, Kokojela....) pa ih više nitko ne spominje, osim s nadjevom "pokojni". Kada je u selu bilo više istih imena, bez obzira na prezimena, obično su te osobe dobijale nadimak od svoje matere, od susjeda ili od prijatelja. Nadimci su ponekad bili vezani uz mater ili uz oca (Ive Selin, Ive Tonin, Miko Rokotov), ponekad uz babu (Vlatko Piterčin), a ponekad uz nadimak obitelji (Ive Šilo, Ive Fedelica, Marin Raškić, Miro Maslo). Ako je samo jedna osoba imala ime koji nitko drugi nije nosio, nije dobijao nadimak (Vikoslav, Emilo, Vojko).
Rijetke obitelji nisu imale nadimak, već su se članovi tih obitelji zvali imenom i prezimenom (Ivan Grbin, Jakov Grbin), ali je bilo i drugih obitelji istog prezimena koje su imale nadimak (Grbin Gigo, Grbin Decimar, Grbin Ispod Murve). 

Proslava 20 godina mature Proslava 20 godina mature
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, July 4, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Pozivaju se maturanti generacije 1993. (rođ. 1974./75.) da se jave najkasnije do 20. srpnja radi organizacije proslave 20 godina mature. Datum proslave je 27. srpnja, mjesto će se odabrati nakon što saznamo koliko će nas sudjelovati u proslavi. Broj na koji se možete javiti je od Marine Depolo (rođ. Lujanac) 091 21 22 463. (LFB) 

Gošća o našim plažama Gošća o našim plažama
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, July 5, 2013
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Hi, I am Anne from Bremen. Me and my husband visited Korcula for the first time at the end of june. We stayed in Zrnovska Banja, we found a wonderful apartment with great views, nice restaurants nearby, everything was fine.
But a great disappointment were the beaches we visited. We went to Pupnatska Luka and found it covered with dirt and plastic bottles, more a dump than a beach. Than we visited the nice little island of Badia near Korcula town. It was not as bad as Pupnatska Luka but I collected two bags full of garbage in 10 minutes from the beach and the bushes. I can send you a photo and I intend to do this. Is there nobody interested in cleaning your wonderful nature?
It is the third time we visited beautiful Croatia but nowhere we found the beaches as dirty as in Korcula. The beaches at Lumbarda were a little bit better but not very inspiring with broken glass bottles everywhere. What are you planning to do? Best regards, Dr. Anne-Kathrin Nethe.

¡Vamos a la reciplaya! -- izložba Reciplaža, Galerija ULUPUH, Zagreb ¡Vamos a la reciplaya! -- izložba Reciplaža, Galerija ULUPUH, Zagreb
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, July 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
U četvrtak, 11. srpnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba „RECIPLAŽA“ autora Darka Fritza, Sande Hančević i Valerije Jurjević.
„Izložba Reciplaža nastala je suradnjom Valerije Jurjević (fotografije), Sande Hančević (tekstovi) i Darka Fritza (koncept izvedbe i grafičko oblikovanje) kroz neformalnu mrežu kor::net (korčula network). Prvobitni koncept, čije autorstvo potpisuju Sanda Hančević i Valerija Jurjević, predstavila je udruga Bašćina iz Lumbarde u svojoj galeriji 3VOLTA još 2008. godine. Okosnicu izložbe činilo je smeće koje more zimi naplavi po plažama, a autorice su ga iskoristile kao medij komuniciranja temeljnih ekoloških pitanja današnjice – recikliranja materijala te pohrane smeća i otpada.
Fotografije Valerije Jurjević pratili su tekstovi Sande Hančević iz kojih se moglo iščitati što se sve o smeću i otpadu može, a vjerojatno i treba naučiti, uključujući i sekundarne informacije poput povijesnog razvoja pojedinih vrsta materijala.
Izložba će se moći pogledati do 26.....
Ruska okupacija u slici Ruska okupacija u slici
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 7, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(OREBIĆ) - Sinoć je ispred orebićkih hotela usidrena jedna od najvećih jahti svijeta "Dilbar" dužine 110 m, širine 16 i gaza preko 3 m, max. brzine 21 čvor građena 2008. godine za 12 putnika (većinom ruski bauštelci) i 48 članova posade. Jahta je u vlasništvu jednog od brojnih ruskih oligarha. Zlobni lokalni jezici su prisustvo ruskih bogatuna odmah povezali sa možebitnom prodajom lokalnog hotelskog poduzeća,  a možda bi im i Korčulanski hoteljeri poželili ponudit koji od oronulih hotela. Rekli bi Rusi: V to vremya kak ya dyshu, ya nadeyus! (Ivica Trojanović) - Više sliga na MonteVipera blogu

Informatička olimpijada IOI2013 Informatička olimpijada IOI2013
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 7, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRISBANE) - Reprezentacija mladih informatičara Hrvatske sudejluje na 25. međunarodnoj informatičkoj olimpijadi (International Olympiad in Informatics – IOI 2013) koja se od 6. do 13. srpnja održava u Brisbaneu, Australija, a na kojoj će, uz Hrvatsku, nastupiti reprezentacije iz više od 80 zemalja svijeta, ukupno preko 300 natjecatelja (samo pet žena). 
Hrvatska reprezentacija sastoji se od četvorice učenika srednjih škola, koji su svoj nastup zaslužili ovogodišnjim najboljim rezultatima na 19. hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 6. travnja), te Izbornim pripremama (Zagreb, od 7. do 10. svibnja): Domagoj Ćevid, 4. r., V. gimnazija Zagreb, Mislav Balunović, 3. r., Gimnazija Matija Mesić Slavonski Brod, Ivan Lazarić, 2. r., Društvo informatičara Pula, Mislav Bradač, 3. r., V. gimnazija Zagreb. S njima se u Australiji nalaze i Aron Bohr odgovorni voditelj, Anton Grbin stručni voditelj (Žrnovac, student FER-a u Zagrebu), kao i Krešimir Malnar član Međunarodnog odbora Olimpijade (IOI International Committee).

Sinoć u Lumbardi Sinoć u Lumbardi
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 7, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(LUMBARDA) - Čini se kako su se i Lumbardjani polako stabilizirali nakon izbornih iznenađenja te se polaako uputili s normalnom litnjom kolotečinom, mervu izložbi, možda digo koja ribarska večer; sme ih je Linić s fiskalnim blagajnama pa ne znaju kako legalno učinit feštu u mistu, prodavat sardele, slanu ribu, suhe smokve, pa folklor na taraci isprid Maistrala, trka tovara, itd. Sve će doć na svoje. Malo misto bez događanja na otvorenom je napola krepano. Evo za koji dan mogu imat priliku tražit pomoć od ministra Lorencina za iznalaženje formule kako se veselit a ne varat Linića.
Sinoć je u galeriji 3Volta Udruga Bašćina otvorila prvu ljetnu izložbu pod nazivom Fotoosobnost. Radove su predstavili otočki fotografi Ante Milat, Branimir Žuvela, Dea Botica, Dino Cetinić, Jelena Padovan, Mak Đodan, Ranka Padovan i Valerija Jurjević. Izložba ostaje otvorena do 26. srpnja, a može se razgledati svaki dan od 18 do 22 sata. Veselili su se našem dolasku.
Nakon otvaranja smo s posebnim uživanjem na terasi Maestrala slušali Vandu i Marina, malo klasike za gitaru, pa mišancija countrija (Vandin glas), jazza, pokoja pop skladba, samo nisan ču niti jednu domaću pismu, a imamo ih na stotine....

Skupština Udruge Korčulansko-pelješko srce Skupština Udruge Korčulansko-pelješko srce
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Humanitarna udruga „Korčulansko-Pelješko srce“ obaviještava da  u petak 12. srpnja 2013. u 18:30 sati  održava svoju drugu Skupštinu u atriju Centra za kulturu Korčula.  Udruga je osnovana u gradu Korčuli pred četiri godine s namjerom pomaganja zdravstvenoj službi u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila, najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Udruga s ponosom ističe uspješnost svojih dosadašnjih aktivnosti. Posebno se to odnosi na donacijske akcije u kojima je Udruga prikupila oko milijun kuna i omogućila osnivanje kardiološkog dijagnostičkog centra u Domu zdravlja Korčula. Pozivamo sve članove i simpatizere udruge „Korčulansko-Pelješko srce“ da nam se pridruže u radu Skupštine koja je  ove godine ujedno i izborna Skupština udruge.  

News 1 - 12 of 37.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....