An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Novi Val o  projektu koji  ugrožava turizam, stanovništvo priobalja i RH Novi Val o projektu koji ugrožava turizam, stanovništvo priobalja i RH
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 1, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 2 Votes

Javnost se zavarava izjavama predstavnike Vlade o svim aspektima „Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu“ koje su pune paušalnih i netočnih podataka.Inzistiraju na što skorijem početku realizacije tog projekta i rješavanjem problema u tokuzanemarujući činjenicu da se brojni rizici ostvaruju već  projektom istražnih bušenja. Moguće posljedice se mogu otkloniti samo proaktivnim djelovanjem što  je potpuno zanemareno u do danas objavljenim dokumentima Agencije za ugljikovodike.

Izravne štete po Republiku Hrvatsku nastaju narušavanjem imidža turističke ponude zbog zauljenja i mogućih polucija Jadrana,smanjivanjem prihoda od PDV-a iz turizma, smanjivanjem prihoda od nautičkog turizma i narušavanje imidža RH kao nautičke zemlje, ugrožavanjem cruising turizma,gubitakom dijela prihoda od ronilačkog turizma,ugrožavanjem poslovanja Nacionalnih parkova i parkova prirode na moru (Mljet, Lastovsko otočje, Kornati, Telašćica, Brijuni),smanjivanjem interesa za domaća i strana ulaganja u turističko gospodarstvo,nesagledivim posljedicama na sektor marikulture koja je svakim danom sve značajnija gospodarska djelatnost i na kraju....

Županija o ukidanju zdravstvenih službi u Korčuli Županija o ukidanju zdravstvenih službi u Korčuli
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, July 2, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Županijska skupština Dubrovačko - neretvanske županije, na 11. sjednici, održanoj 3. srpnja 2015., donijela je Zaključak o davanju mišljenja na Prijedlog Vlade o izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe.

1. Daje se negativno mišljenje na Prijedlog izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe, kako ga je Ministarstvo zdravlja dostavilo Dubrovačko – neretvanskoj županiji 27. svibnja 2015. godine.
2. Prijedlog izmjena i dopuna Mreže javne zdravstvene službe je Dubrovačko – neretvanskoj županiji u potpunosti neprihvatljiv, budući da drastično smanjuje do sada stečeni standard u pružanju zdravstvene zaštite na primarnoj i specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti na području cijele županije, a posebno otoka.

 Predloženim izmjenama i dopunama Mreže javne zdravstvene službe za Velu Luku sadašnja 4 tima se smanjuju na 2 tima obiteljske medicine. Predloženim izmjenama i dopunama Mreže javne zdravstvene službe za Blato sadašnja 3 tima se smanjuju 2 tima obiteljske medicine. Predloženim izmjenama i dopunama Mreže javne zdravstvene službe za Lastovo sadašnja 2 tima se smanjuju na 1 tim obiteljske medicine. U....

Ljetna događanja Ljetna događanja
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 5, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Čini se kako su u Žrnovu (a i drugdje) promjene dobro došle. Ništa što ili tko dugo traje, ne daje dobre rezultate. O toj činjenici smo se više puta osvjedočili, a osvijestimo se tek kada se autoriteti maknu sa scene, shvatimo da postoje i drugi ljudi koji mogu i znaju bolje. Da je drukčije bili bi loše!

Postranjani su se posljednjih mjesec dana movili, uređuje se pijaca ispred crkve Svetog Roka, organiziraju se folklorne večeri. Već u utorak 7. srpnja u 20:30 na pijaci će vas zabaviti moštranti KPD Bratska Sloga i folkloraši folklornog društva Mišnjice iz Žrnova. Za posjetitelje, nakon programa, će se naći i pijat žrnovskih makaruni uz druženje i zabavu.

Inače od nedanvo su "žive" i internet stranice društva kpd-bratskasloga.hr koje malo po malo dobivaju svoj sadržaj.

Inače gotovo sva ljetna događanja na čitavom otoku su voljom turističkih zajednica i Centra za kulturu Korčula unijeta u web aplikaciju gdje je moguće pogledati ili ispisati sve što se događa na otoku ili u nekom od mjesta. Pogledati na

Pjesnik i janjetina Pjesnik i janjetina
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, July 14, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Srđan Duhović je prošli tjedan, zajedno s još četvoricom pisaca iz Hrvatske, boravio na pjesničkim večerima u Struzi/Republika Makedonija. Umjesto formalnih vijesti evo njegove priče... Počelo je s cijenama smještaja i janjetiom.

E! I pazi! Za nas četvoro, uzeli smo u Nišu dvije sobe 25 eurih po osobi, i onda što se dogodilo, to nan se učinilo puno i ovi jedan prijatelj (domaćin u Nišu) govori to su mi prijatelji iz Hrvatske, morate to spustit, onda je doša šef i spusti cijenu na 15 eurih po osobi. A to ti je prvoklasni hotel u centru Niša, u drugom po veličini gradu u Srbiji. Za nas četvoricu 60 eurih. Ajde ti to najdi ode!

Di smo god bili na janjetinu, kilo je svugdje 10 eurih. Pečene u restoranu, s prilozima bogu hvala, sad ti to usporedi s cijenama u nas. Ode će bit priko 200 kuna. Piće je isto jeftino, recimo, Makedonija je puno jeftinija, evo za primjer, jedan od nast voli izist i u deset uri govori da bi on marenda. Išli smo u restoran "TG za jug" (biće to Tuga za jugom), e, i popilo se jedan konjak, veliko pivo, makjato, dva deca crnoga i jedne tripice, niti 10 eurih. Pa zamisli ti to!

Obašli smo Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju, Srbiju, Republiku....

Kraljevi i svita u žrnovskoj moštri i pupnatskoj kumpaniji Kraljevi i svita u žrnovskoj moštri i pupnatskoj kumpaniji
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, July 17, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ponekad je potrebno svojim očima vidjeti promjenu kako bi shvatili da nešto nije u redu, da su slike i dojmovi drukčiji, nelogični.

Prije dvije večeri u Pupnatu, nastup kupmpanije i gostiju iz Novog Zealanda je započeo mimohodom i blagoslovom izvođača u crkvi. Lijep običaj, ali u mimohodu ne vidim prepoznatljivog kralja Mirka Pošu na čelu svite već kralja utopljenog u boje ostalih kumpanjola.

Slika me je podsjetila na žrnovsku moštru, pok. Antuna Kušpilića, pa današnjeg Dina Grabera, obučenih u slične kostime. - Nešto ne štima, promjena je prevelika da bi ostala neprimijećena.

Jednom je kostimograf iz nekog od hrvatskih kazališta komentirao robu kralja i njegove svite - Odjela su vam kao da ste pogrebnici, kralj mora biti najbolje i najsvečanije obučena figura u kumpaniji, njegov klobuk (cilindar) mora biti viši od klobucih njegovih sudaca. Ako bi svi imali isti klobuk ko je onda od njih kralj? 

Točno! - To je sasvim logično i nema razloga narušiti tu ravnotežu, zamijeniti izvrstan kostim (odličnog) kralja Mirka Poše, s drukčijim kostimom gotovo sličnim ostalima u kumpaniji.

Kumpanije u Žrnovu....

Turistička statistika Turistička statistika
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, July 17, 2015
 Editorial    reviews [3]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Prema raspoloživim podacima na internetu turistički promet u prvih 6 mjeseci 2015. godine je kako di.

Ministar se stalno hvali, a dobro je što ih ima i u Dubrovačko neretvanskoj županiji koji se imaju čime pohvalit. Eto tako je Grad Korčula ostvartio 11% više noćenja nego lani u istom periodu. Ma ni moguće! - reći će većina koja broji turiste po ulicama i restoranima.

U istom periodu, siječanj - lipanj 2015. u odnosu na prošlu godinu, u Orebiću je omjer noćenja (index 2015/2014) bilo 83%, u Lumbardi 92%, Smokvici 124%, Blatu 115% i u Veloj Luci 102%. Smokvičani su u povećanju broja noćenja najjači, plus 24%!

U Dubrovačko neretvanskoj županiji stranih turista je bilo 90.91%, najviše Britanca 16.62%, Njemaca 9.18%, Francuza 7.80%, Amera 5.64%, Bosanaca 4.36%, pa Finci, Poljaci, itd., domaćih je bilo 9.09%. Zanimljiv je podatak za Velu Luku. Tamo su u lipnju najbrojniji bili Poljaci i Nijemci ali zato nije bilo Albanaca, Bugara, Estonaca, Kosovara, Maltežana, Rumunja, Marokanaca, Tunižana ..

Prema istim podacima za prvih šest mjeseci 2015. u Korčuli je u hotelima bilo 43227 noćenja, kampovima 1008, kućanstvima 17158, ostalih 2974 (nema podataka za marine i lučice i vikendice). Nešto detaljnija....

Obavijest iz Elektrojuga Obavijest iz Elektrojuga
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, July 21, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Šumski požar koji je sinoć zahvatio Pelješac uzrokovao je veliku štetu na 35 kV dalekovodu Pijavičino-Janjina. Zbog toga su bez struje trenutno kupci koji se opskrbljuju iz TS 35/10 kV Zamošće i TS 35/10 kV Pijavičino, što uključuje područje od Orebića do Janjine te zapadni dio otoka Mljeta od hotela Odisej do Babinog polja. Sve raspoložive snage Elektrojuga su na terenu i trude se što prije uspostaviti normalno naponsko stanje, no točni razmjeri štete još nisu poznati.

Zbog potreba stanovništva požarom zahvaćenog područja čim se za to stvore uvjeti uključivat će se naizmjenice trafostanice Zamošće i Pijavičino. Zbog rasterećenja mreže apeliramo na kupce koji se napajaju iz trafostanica Blato, Korčula, Pijavičino i Zamošće da smanje uobičajenu potrošnju. (HEP)

Jedrličari zahvaljuju vatrogascima i pilotima Jedrličari zahvaljuju vatrogascima i pilotima
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, July 23, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Jedriličari Jedriličarsko pomorskog kluba iz Brne na čelu s njihovim predsjednikom Jadranom Pecotićem iskreno zahvaljuju svima koji su sudjelovali u suzbijanju paklene nemani koja je poharala Smokvicu i Brnu, posebno sedmorici hrabrih i spretnih pilota kanadera kojima su prepustili more i vjetrove u uvali Brna.
Svima veliko hvala. Ne ponovilo se! 

Poziv za  obilježavanje 20. godišnjice mature generacije 1991.-1995. Srednje škole Korčula Poziv za obilježavanje 20. godišnjice mature generacije 1991.-1995.....
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 26, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Draga generacijo,

vjerovali ili ne, prošlo je već 20 godina od naše mature. Ovako okrugla godišnjica naravno zaslužuje da je se obilježi. Ako ste imalo nostalgični za onim bezbrižnim razdobljem srednje škole, ako želite vidjeti ljude sa kojima ste nekako izgubili kontakt, ako se želite na jednu večer vratiti u to doba pridružite nam se u restoranu Maslina u petak 7.8. u 20:30. Ako ste vi jedan (ili jedna) od onih koji su maturirali te daleke 1995.g. ili ste samo u jednom trenutku vašeg školovanja dijelili sa nama školske klupe javite se preko facebooka ili sms-a i potvrdite svoj dolazak  do 1.8. Kontakt osobe: Stanka Amadeo (Novaković),  - 098-1994-185, Maruška (Mara) Bebić - 099-532-9629.

Najava: Last minute Open Jazz Festival Najava: Last minute Open Jazz Festival
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, July 31, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

6. i 7. kolovoza u Veloj Luci se održava Last minute Open Jazz Festival, nesumnjivo broj jedan glazbeni događaj na otoku ovo ljeto.

6. kolovoza nastupaju: Atom Quartet iz Barcelone (Gonzalo Levin, saxo
João Vieira, bateria, Camilo Fernandez, contrabaix, Carlos Fagin, piano), Oliver Draghojević i Stjepan Hauser, Djabe  (Barabás Tamás - bass guitar, Égerházi Attila - guitar, percussion, Kovács Ferenc - trumpet, violin, vocal, Banai Szilárd - drums, Kovács Zoltán - piano, keyboards) s posebnim gostima i Steve Hackett (1970. - 1977. gitarist u grupi Genesis).

7. kolovoza su Matija Dedić i Giboni.

Karte po cijeni od 80 kn (za svaku od večeri) se mogu kupiti u uredu Turističke zajednice, u turističkoj agenciji Atlas u Veloj Luci, od ponedjeljka u agenciji Blatoturs u Blatu, te na ulazu prije početka.

A možda je Rozga događaj broj jedan pa ako tko voli gledat i eventulano slušat, sutra navečer je Mala kavana blizu .. 

News 1 - 10 of 10.  


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....