An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Doček pola Nove godine Doček pola Nove godine
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, July 1, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Svaka čast Bonkulovići! Kapa do poda! Korčula nikad nije bila življa, šarovitija, veselija! I to 15. godinu za redom! Što je rijetkost, jer u gradu većina manifestacija svoja najbolja izdanja imaju samo prvi, eventualno drugi put.

Doček pola Nove godine je nesumnjivo najbolje organizirana manifestacija u gradu Korčuli koja svake godine privuče na desetke maškaranih grupa s otoka i okolice; ovaj put od Rijeke do Kotora, s više stotina mašakara i preko tisuću posjetitelja. Preko Plokate prodefiliraje mašakre iz Rijeke, Makarske, Župe Dubrovačke, Kotora, Stona, Potomja, Vignja, Orebića, Lumbarde, Korčule, Vele Luke,.. a bilo je i omaškaranih turista. Zabava po gradu je trajala do ranih jutarnjih sati.

Luđe je samo u Brazilu! 

Sasvim obična priča (EU ribarska) Sasvim obična priča (EU ribarska)
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 3, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 2 - 1 Votes

Koliko god su rijetki u moru okolo otoka, ponekad se ipak dogodi da krakati i ukusni rak jastog napravi životnu pogrešku te ulize u vršu (tko god se ćapa nije u zavidnoj situaciji). Do pripreme moraju ostat živi pa ih ribari čuvaju u posebnim depozitima uvijek na oku, jer jastog je skupa i rijetka roba! Na taj način su o bovi na par metara ispod vrha visila dva jastoga u jednoj od žrnovskih uvala.

U valu je doplovila srednja jedrilica - katamaran pod zastavnom jedne susjedne nam država (nije Italija ili Slovenija) s nekoliko parova. Razbalahali su se po vali maskama i perajama i naravno pažnju su im privulki zarobljeni jastozi. Vrtili su se oko bove, ronili, podizali konop, što je primjetio ribar. Odmah je ustao u obranu svoje lovine, poče mahat rukama, vikat, pritit bijama, na što su "gladni" kupači pobjegli.

Nije stalo na tome. Dan poslije, kao u filmovima, u uvalu uplovljava gliser punom brzinom ravno na bovu. Odmah podižu konop dva tri metra, ali - vrše s jastozima nema. Mora bit da su se osjećali vrlo "iznenadjno i uvrijedjeno." - Ma kako su mogli nestat! Ni bilo druge nego odmah odjurit gliserom natrag, gdje god to bilo.

Ribar je bi mudriji i još prvi dan je jastoge premjesti na drugo, skrovitije....

Pristup internetu osnovno ljudsko pravo Pristup internetu osnovno ljudsko pravo
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, July 5, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Prema UN Vijeću za ljudska prava pristup internetu je osnovno ljudsko pravo te su lipnju donijeli neobvezujuću rezoluciju, koju je prihvatilo više od 70 država uključujući i Hrvatsku, kojom osuđuju države koje limitiraju pristup internetu; Kinu, rusiju, Saudijsku Arabiju, Južnu Afriku i Indiju... 

Eto, čini se kako će internet postati važniji od nas samih; zdrave hrane, čiste vode i nezagađenog okoliša. Jasno je i zašto: od pristupa internetu je važnija kontrola informacija koje njime kolaju a ona je u rukama odabranih. 

Dobro je znati da na internetu ništa nije besplatno, ako vam se takvo što i nudi (Facebook, Google, itd.) a vi to koristite, onda ste vi (korisnik) roba koja se prodaje za novac. Naravno vaše poruke, postovi, mailovi, adresari, mobilni kontakti, fotografije, povijest pretraživanja na internetu, stranice koje posjećujete, podaci kuda se krećete, itd., dakle ne samo ono što svjesno dijelite s drugima, su u rukama nekih drugih.

Pogledati dokument UN Vijeća za ljudska prava.

Dolasci i noćenja u prvih šest mjeseci Dolasci i noćenja u prvih šest mjeseci
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 6, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ovih dana svi govore (ili ne govore) o dolascima i noćenjima za period od početka godine do kraja lipnja. Bio sam kurijozan te sam od svih TZ na otoku i TZ Orebić zatražio podatke. Dobio sam ih od Lumbarde, Smokvice, Korčule i Blata (djelomično) te Orebića. Iz Vele Luke ništa!
TZ podaci

Osim golih brojeva TZ Smokvice je navela i broj noćenja i dolazaka po državama, tako su najbrojniji Austrijanci, Nijemci, pa Hrvati, Slovenci, Česti, itd. Po jedan dolazak su imali gosti iz Bahraina, Čilea, Latvije, Singapura, Grčke, Libanona, Mongolije, Kine i Albanije.

TZ Blato je podatke objavila na svojim web stranicama. Top šest stranih tržišta u prvih šest mjeseci ove godine su Njemačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Češka i Austrija. Zanimljiv je i podatak o prosječnom boravku u lipnju, kod domaćih gostiju iznosilo je 5.81 dan, dok je kod stranih gostiju 8.93 dana. 

Iz brojeva se....

Dolasci i noćenja, komentar na službene statistike Dolasci i noćenja, komentar na službene statistike
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, July 7, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Mnogo je dosjetki rečeno i napisano o statističkim podacima, ali ovo što se može pročitati na službenim stranicama MinT i DZS mora izazvati zloban komentar upućenih. Pogledajmo izvještaj DZS za mjesec siječanj 2016., grafički prikaz - Pogledati priloženi PDF file.

U Hrvatsku je prema lijepo oblikovanom grafikonu (Dolasci turista po zemljama pripadnosti) u siječnju ušlo 13.104 gostiju iz Koreje, što znači da je prosječno svaki dan ušlo 422,7 Korejca u našu zemlju. Realizirali su 14.800 noćenja, što znači 1,12 noći po turistu. Ne čini li vam se podatak o broju gostiju/ulazaka u zemlju malo pretjeran?

Kojom metodom ste došli do tog broja? Brojenjem na granici ili zbrajanjem mjesečnih statističkih izvještaja hotela i turističkih zajednica? Nije li malo neozbiljno napisati komentar da su turisti iz Koreje na prvom mjestu po broju dolazaka? Jeli nam Koreja susjedna država iz koje turisti dolaze kod nas na jedan dan? Mislim da je vrijeme da se prestane narod obmanjivati brojem turista (ulazaka u zemlju), jer taj podatak ne služi ničemu. Današnji turisti su vrlo mobilni i u tjedan dana će promijeniti 7 mjesta boravka,....

Žrnovski zločin i kazna Žrnovski zločin i kazna
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 10, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Bilo je to daleke 1961. godine za Svetoga Roka, kada je nas pet mladića iz Postrane otišlo u Korčulu donijeti instrumente glazbenika koji su trebali svirati na tradicionalnom plesu za Sveti Rok. Glazbenici (pok. Bepica Ivančević & comp.) nisu tražili honorar, ali su tražili da netko dođe po instrumente, a oni su došli iz Korčule u Postranu na noge, kako je u to doba bio običaj.

Za organizaciju plesa je po tumačenju tadašnje narodne vlasti trebalo imati dozvolu, a nama je bilo važnije imati ples nego dozvolu. To je dakle za narodnu vlast bio zločin, a za svaki zločin slijedi kazna.

Nije prošlo niti tri dana već je nas petoricu pozvalo u suca za prekršaje, a četvrti dan smo svi dobili Rješenje o prekršaju. Mi smo bili uzurpatori javnog reda i mira na javnom mjestu, jer smo održali javni skup-ples koji je bio zabranjen. To što smo mi svi izjavili da nismo znali da je javni skup-ples zabranjen, nije niti malo omekšalo tvrdo srce narodne vlasti, pa je po svim mogućim članovima zakona odredila kaznu.

Prijavu su podnijela dva svjesna milicionara Krsto i Panto, koje inače mi nismo ni vidili na Pijaci u Postrani, ali oni su imali duge uši i dalek vid, pa su iz stanice narodne....

Sezona jedrenja u punom zamahu Sezona jedrenja u punom zamahu
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, July 12, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Sezona jedrenja u Pomorskom klubu Vitar u Brni je u punom zamahu. Naša flota jedrilica je narasla od prošle godine pa smo školu jedrenja u Brni na Korčuli započeli s 18 mladih, uzrasta od 6 do 12 godina. Ovi će mladi uskoro savladati vještine te zajedriti samostalno, kao i 20-tak jedriličara prošle sezone. (Nautical Club VITAR-Pomorski klub VITAR, Jadran Pecotić)

Korčula 12. srpnja 2016. Korčula 12. srpnja 2016.
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 13, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Običan utorak, unatoč najavama ne previše vruć, dan pun raznih trbakula, brodova, jedrilica za rivama u gradu, turista koji negdje idu (možda i ne znaju gdje), prodavača raznih domaćih i kineskih suvenira koji čekaju kupce, dan u kojemu su se lovili kanjci blizu Sestrica, dan u kojem je dostojno ispraćen na onaj svit Žak, dan kada su Trio GIG održali koncert u katedrali, kada su Srećo i ekipa svirali Claptona, kada je Paval slagao lavandu u bukete, .. - Pogledati video na YouTube

Oboji, trči, plivaj i smiji se! Oboji, trči, plivaj i smiji se!
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, July 14, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Portal DJECA.HR organizira 15. srpnja 2016. COLOR RUN SWIM AND FUN jedinstveni sportsko-turistički projekt u gradu Korčuli. Radi se o cjelodnevnom (10-22 h) kolažu aktivnosti koje oživljavaju i aktiviraju cijeli grad kroz sportske, kulturne i zabavne sadržaje te potiču interakciju djece i odraslih, turista i otočana. 

U staroj gradskoj jezgri kraj plaže Spomenik održava se Dječji dan koji uključuje edukativne i kreativne radionice za djecu (radionice izrade magneta i podmetača s morskim motivima i motivima Korčule, radionicu Street arta i dr.).  

Središnji događaj projekta je DJEČJA PLIVAČKO-TRKAČKA UTRKA –AQUATLON u petak, 15. srpnja 2016. s brojnim zanimljivim i vrijednim nagradama. Utrka će biti organizirana u 3 kategorije po dobi djece (6-16 g.), te podijeljene na djevojčice i dječake. Prijave za utrku primat će se na sam dan utrke u info kutku djeca.hr od 10 sati, a iznos startnine je 50 kn po djetetu. Organizirat će se i humanitarna utrka Roditelji djeci za odrasle i sve koji žele sudjelovati a prikupljena sredstva će se donirati udruzi po odabiru grada. 

Dan će završiti brojnim zabavnim sadržajima za djecu i odrasle uz ples Malih Mažoretkinja Korčule i Starih bala koje će izvesti djeca iz dječjeg....

U Makedoniji nagrađeni stihovi Srđana Duhovića U Makedoniji nagrađeni stihovi Srđana Duhovića
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 18, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Članovi Hrvatskog književnog društva Valerio Orlić iz Rijeke, Srđan Duhović iz Žrnova, Mirjana Majić iz Zadra, Hrvojka Mihanović Salopek i dr. su gostovali u Ohridu i Vevčanima (Makedonija) na šestim "Struškim literarnim susretima 2016.".

Međunarodni susreti su započeli u Vevčanima, koje je prije 1500 godina bila samostalna republika. Stihovi su se čitali na prekrasnim izvorima Crnog Drima te u restoranu Viaignatia. Na znanstvenom dijelu Susreta hrvatska znanstvenica dr. Hrvojka Mihanović Salopek predstavila je svoj rad "Veza braće Miladinov i Štrossmayera". Tom prigodom su joj organizatori znanstvenog skupa "Petar Kanavelić i Korčula" uručili priznanje za njezin rad na I. skupu održanom 2015. godine.

U Domu braće Miladinov održan je simpozij pod nazivom "Književna plovidba" posvećen autorima izvan Makedonije, a koji imaju posebno značenje za makedonsku kulturu. Obilježen je i jubilej 65 godina izdavačke kuće Suvremenost Skopje, koja je među svojim izdanjima uvrstila i pjesme Srđana Duhovića.

Završni dan Susreta, ispred crkve Sv. Đorđa u Struzi, dodjeljivale su se nagrade za najbolju pjesmu i najbolje predstavljanje na Susretima.....

Izložba: Kumpanije na otoku Izložba: Kumpanije na otoku
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, July 21, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Kulturno prosvjetno društvo Bratska Sloga iz Žrnova - Postrane nastupilo je sinoć na trgu Sv. Marka ispred korčulanske katedrale prigodom otvorenja izložbe: Kumpanije na otoku Korčuli - Moštra iz Žrnova. Najmlađe članice su otpjevale nekoliko tradicionalnih pjesama a moštranti su izveli ples od boja, moštru.

O izložbi su govorili ravnateljica Gradskog muzeja dr. Marija Hajdić, etnokoreologinja Elsie Ivancich Dunin a prisutne je pozdravio korčulanski gradonačelnik Andrija Fabris.

Izložba je bila povod posjetiteljima za komentare vezane uz otok i brojnost viteških udruga u mjestima te pitanje zašto Lumbarđani nemaju kumpaniju ili moštru? Tonči je spomenuo kako u vrijeme prvih spomena plesova s mačevima i kumpanija Lumbarda nije niti postojala, jer je dekretom gradske vlasti na tom području bilo zabranjeno graditi nastambe radi čestih posjeta gusara, a radnici i zemljoposjednici su se navečer morali vraćati u svoja sigurnija mjesta ili unutar zidina. Čini se logičnim, iako je bilo i drukčijih stavova. Kažu kako su Lumbarđani emotivne i pomalo umjetničke duše te da bi u kombinaciji s vrhunskim vinom grk i mačevima u rukama sigurno bilo ozljeđenih ili možda mrtvih u takvoj temperamentnoj igri.

Gibonni na Plokati Gibonni na Plokati
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, July 24, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Odličan koncert u Korčuli su sinoć održali Gibonni i prateća grupa. Puna Plokata, Spomenik, sve ulice okolo, više tisuća ljudi, ni se ni maška mogla provuć. Konačno su mladost, domaći s otoka, gosti, obožavatelji dobre glazbe, došli na svoje unatoč komentarima susjeda koji nisu mogli zaspat do ure iza ponoća: - Toliko puno love za dvi ure revanja, ma ja ne znam tko je to organizira? 

Tko god da je svaka mu čast! Zahvaljujući ovakvim događanjima Korčula se pamti kao grad živosti i zabave, grad iz kojeg se doma nose dobri dojmovi što je najbolji marketing u poslu kojim se bavimo i od kojega većina u gradu živi. Korčula odavno nije odredište za sunce, more, kupanje, i dobro je što sve više i više postaje zanimljiva mladima koji spavaju samo po danu. Ako kome smeta živost neka se doseli k nama u Žrnovo. Ima kuća i posteja viška ... 

Hvala Gibonniju što je mladima objasnio čemu služe mobiteli - Spremite ih u đep, uživajte u glazbi, pogledajte svoje prijatelje, zagrlite ih, poljubite, uživajte u trenutku.. 

Čekamo u istom broju u utorak Nenu Belana i Fiumense te u četvrtak Lukija i njegovu prateću grupu Enigmatiko. 
(photo:....

News 1 - 12 of 18.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....