An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Čestitka UHDDR Korčula Čestitka UHDDR Korčula
 Published 6 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, August 3, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - 5. kolovoza 1995. godine na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava i utemeljila Dan pobjede. Svim braniteljima koji su doprinjeli veličanstvenoj pobjedi Domovina zahvaljuje. Sretan vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. (UHDDR Korčula)

 

Opipljiv pogled kroz vrnički okvir Opipljiv pogled kroz vrnički okvir
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, August 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VRNIK) - Mjesto u kojemu je desetljećima stvarana umjetnost i u kamenu pisana povijest korčulankog podneblja - 'Vinkićev petral' na Vrniku, u subotu 03. kolovoza 2013. ponovno je nakon pustih godina oživio vrnički kroničar i dokumentarist Marijo Foretić. Tako je na dosjetljiv način uspio u autentičnom škojarskom ambijentu izložiti stotinjak svojih unikatnih, rukom rađenih okvira za slike i vlastite umjetničke fotografije koji su nastajali posljednje dvije godine.
Drvo i grane koje bi mnogi prolazeći putem šutnuli nogom ili pokupili za pripalit gradele, njegovo je oko prepoznalo kao umjetnički materijal od kojega je vlastitom maštom kasnije stvorio okvire, točnije prava mala umjetnička djela. Na taj je način ujedno svojim fotografijama udahnuo dušu i omogućio da postanu svima opipljive. Pa i onima koji nisu emotivno vezani za otok Vrnik.
Budući da je interes i odaziv bio itekako dobar, a petral pokojne kiparske legende Vinka Fabrisa premalen kako za brojne eksponate, tako i za desetke znatiželjnika, već je najavljena i nova izložba grafika sa škojarskim motivima njegove supruge Ive Fabris Foretić. Okupljeni su se složili- jedva čekamo! (T.J.) - Pogledati....

Febra danas Febra danas
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, August 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ovi meteorološki provin je danas dosegnu solidnih 39 Celzijevaca u hladu, što je obilato iznad prošlogodišnjih vrijednosti: 2012 37.9C (7/8), 2011 37.3C (20/8), 2010 36.6C (16/7), 2009 35.8C (19/8), 2008 36.3C (8/8), 2007 38.1C (21/8), 2006 36.2C (28/6). Službeni meteorolozi najavljuju da će sljedećih par dana bit još toplije. Čekamo (ja u hladu)!

Od lujkih i sira do realističnih motiva baraka i madiri Od lujkih i sira do realističnih motiva baraka i madiri
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, August 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes

(KORČULA) - Sinoć je u atriju Centra za kulturu Korčula otvorena izložba ulja na platnu veloluškog slikara Denisa Berkovića. Izložbu su otvorile, u ime Centra ravnateljica Lana Filippi te povjesničarka umjetnosti Marija Radovanović iz Smokvice. O svojim radovima govorio je i sam autor. U programu otvaranja je sudjelovao kvartet violina iz glazbene škole u Veloj Luci, koji je na nedavnim natjecanjima u Sarajevu, Beogradu i Opatiiji osvojio vrijedna priznanja.
Zašto do lujkih i sira? Ranih osamdesetih godina prošlog stoljeća sam bio dvije godine Velolučanin, te sam zajedno s Denisom, Aldom, Ivom, Dobrim, i drugima sudjelovao u uhodavaju događanja u mistu u okviru ondašnjeg Centra za kulturu. Iz tog vremena je diskač na igralištu Češvina, pa možda jedina krnovalska povorka u ondašnjoj državi u godini kada je preminu Josip Broz, a sjećam se kako su nas "iskicetali" zato što smo iz vitrine Centra makli par komunističkih naslova. U to vrime je Denis zajedno s Aldom i Dobrim izlagao svoje slike u Centru za kulturu u Veloj Luci. Njegov nemiran i inovativan duh je jedino što je ostalo u mojim sjećanjima, radovi su bili ispunjeni za ono vrime čudnim....

Izložba Frane Franulovića Izložba Frane Franulovića "Od Luke do Lumbarde"
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, August 14, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Sinoć je u izložbenom prostoru Centra za kulturu Vela Luka u sklopu programa Galerije moderne i suvremene umjetnosti otvorena izložba likovnog umjetnika Frane Franulovića iz Blata na Korčuli. Na izložbi je prezentirano 36 radova, uglavnom instalacije i skulpture rađene u kombiniranoj tehnici. Izložbu je otvorio gosp. Tonči Padovan, ravnatelj Osnovne škole Blato, a o izložbi i likovnom radu Frane Franulovića govorila je voditeljica Galerije Centra za kulturu i organizatorica izložbe gđa. Rada Dragojević Ćosović. U ime Centra za kulturu Vela Luka brojnu publiku na izložbi pozdravila je prof. Ivana Prižmić.
Izložba nosi naziv "Od Luke do Lumbarde", a popraćena je dvojezičnim katalogom u boji. Gosp. Frane Franulović poklonio je Centru za kulturu drvenu skulpturu "Požar leti u nebo" za umjetničku zbirku. Na otvorenju izložbe bili su posjetitelji sa cijeloga otoka Korčule, a najviše posjetitelja je stiglo iz susjednog Blata. Za domijenak su se pobrinule članice Lige protiv raka koje su pripremile pogače i pršurate.
Izložba ostaje otvorena do 27. 08. 2013. i može se razgledati radnim danom od 8-15 sati i navečer od....

Festival grka Festival grka
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, August 14, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(LUMBARDA) - U nedjelju je uspješno održana treća večer "Festivala Grka 2013.". Baš kao i za prve dvije večeri koje su održane u srpnju, predstavljena su vrhunska vina lumbarajskih vinara, Grk i Plavac mali - koji jedan bez drugog jednostavno ne mogu, kao što ni lumbarjani  i njihovi gosti ne mogu bez njih! Ukupno je prodano 670 ulaznica u obliku čaša, 170 više no lani. Istočeno je 250 butelja Grka i 100 butelja Plavca. Sve je tri večeri posjetitelje Festivala uz vina svojom pjesmom razveselila i "Klapa Lumbarda", a prve večeri je uz njih zapjevao i zbor "Sveti Roko".
Vinu uvijek treba i slani zalogaj, no kako radi formalnih poteškoća nije bilo moguće organizirati raznolikiju ponudu, vinari su posjetitelje počastili pogačicama (pekarnica Babić) koje su za finalnu večer bile dopunjene maslinama, sirom i pršutom. Udruga vinogradara i vinara "Grk-Lumbarda" zahvaljuje TZO Lumbarda na suorganizaciji "Festivala Grka 2013.", te Općini Lumbarda i "Maestralu" na sponzorstvu. Do viđenja dogodine! (M.C.)

Vijesti iz Vignja i Kučišta Vijesti iz Vignja i Kučišta
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, August 16, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VIGANJ) - Joško Sindik iz Vignja je pripremo Masakr Times br. 24, kako kaže - europske novine svjetske kvalitete do 25000 riječi. - Pogledati pdf dokument

Korčulanski avioni Korčulanski avioni
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, August 17, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Čitajući već nekoliko godina članke vezane uz projekt koji bi hidro zrakoplovima povezivao dalmatinske otoke s gradovima na obali, poželio sam nešto više saznati o već postojećim sličnim zračnim linijama u Europi (tvrtka se zove European Coastal Airlines). Profesionalno sam nešto upućen u zračni prijevoz, a poznavajući problematiku organizacije i cijene transfera za naše goste na tim relacijama, u načelu sam pozdravio taj projekt i podržao bih ga u svakoj prilici. 
Pošao sam, dakle, pogledati na sveznajući internet u prvom redu tko je tvrtka koja stoji iza projekta, a isto tako na kojim sličnim relacijama već komercijalizira svoje zračne linije. Pa sam saznao: da je European Coastal Airlines utemeljena od domaće tvrtke iz Zagreba, pod imenom Obalna Kapitalna Ulaganja uz stručnu podršku konzultatske njemačke tvrtke European Sea Plane Services GmbH, za tvrtku ESPS GmbH nisam našao nikakve reference u zračnom prometu,
destinacijama koje opslužuje, redu letenja, cijenama.
Niti web stranicu tvrtke nisam našao (u teksti na naslovnoj stranici piše Web Site: information not found), da ECA ima na svojim web stranicama objavljen red letenja iz 2011. godine i da govori o početku letenja 2013. Do....

Porinuta Mala gospa Porinuta Mala gospa
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, August 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(LUMBARDA) - Drugu godinu zaredom Mala škola brodogradnje uspješno je na projektu izgradnje broda u Lumbardi angažirala devetoro polaznika osnovnoškolskog uzrasta. Ovaj put zajedničkim snagama sagrađena je drvena barka dužine 3 metra. To je već drugi brod koji lumbarajskoj djeci ostaje u trajnom vlasništvu, i to pod registarskom oznakom LU-0002.
Svečano porinuće održano je 16. kolovoza, na blagdan Svetog Roka, zaštitnika Lumbarde, a djeci, novopečnim malim brodograditeljima, diplome je podijelio prof. dr. sc. Roko Markovina. Ime brodu, "Mala Gospa", nadjenula je kuma Jagoda Batistić, predstavnica općine Lumbarda. Cijelo je događanje realizirano u suradnji s Turističkom zajednicom općine Lumbarda, Općinom Lumbarda i Lučicom Lumbarda d.o.o., a brod je prije porinuća dobio i Božji blagoslov. (Ankica Tomić)

Roman Najmojije Ivice Duhović Žaknić Roman Najmojije Ivice Duhović Žaknić
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, August 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - U utorak, 20. kolovoza u 09.00 sati provedite jutro s autoricom Ivicom Duhović Žaknić na kavi, iza grada - u pizzeriji TEDESCHI. Razgovarat ćemo o novo izdanom romanu ali i o ostalim temama vezanim za pisanje i književnost. Jutarnji griz i ostala umjetnička iznenađjenja moguća. Raduje nas Vaš dolazak
Ivica i pizzeria TEDESCHI

Otvorena izložba Nine Šestanović Otvorena izložba Nine Šestanović
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, August 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(LUMBARDA) - Sinoć je u galeriji 3Volta u Lumbardi otvorena izložba slika akademske slikarice Nine Šestanović iz Lumbarde. O njenim radovima je govorila Valerija Jurjević, predsjednica Udruge Bašćina koja je organizator ove izložbe.
Bogatstvo boja i motiva koji zrače iz Nininih radova su upotpunili vonji s obližnjeg trga gdje je u isto vrime bila ribarska večer. Nekoliko koraka od izloženih slika se pekla riba, točilo vino, prodavale su se hrstule i drugi kolačići, domaći suveniri, likeri, dilile su se i nagrade. Ugođaj moguć samo u manjim mjestima gdje se lako stapaju kultura i veselice.
Brine jedino što je Valerija spomenula kako je ovo posljednja izložba u galeriji 3Volta u ovoj godini. Još koji tjedan i gotovo, kao da se u malim i nešto većim mjestima na otocima zimi ne živi. Turista nema, većina se seli na kontinent, a izložbe, koncerti, predstave, fešte nama otočanima ne trebaju. (IG)

Gosti odlaze preko barikada Gosti odlaze preko barikada
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, August 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Ljeto je pri kraju, gosti odlaze, neki s lijepim dojmovima i sa željom za povratak u naš lijepi grad. Ipak, mnogima će u sjećanju ostati necivilizirane prepreke u centru grada. Slike dovoljno govore!
Prije točno mjesec dana stanovnici korčulanskog predjela Buculin uputili su peticiju s molbom za pomoć gradonačelniku Grada Korčule i Gradskom vijeću. 42 stanara u potpisu do danas nisu dobili odgovor niti je problem riješen uklanjanjem prepreka.
Stanari i gosti Korčule svakodnevno nekoliko puta prolaze "barikade", pogotovo od kada je otvoren opskrbni centar Tommy. Mnogi se gosti vraćaju kad vide neuređeni put i prepreke za koje se koristio ostavljeni građevinski materijal nakon iskopa kanala za trafostanicu. Nije li izvođač radova bio dužan odnijeti višak iskopa i dovesti put u prvobitno stanje? Grad mu je to sigurno platio!
Komunalni redar s pravom uredno ostavlja opomene za nepropisno parkiranje, ali bi trebao produžiti nadzor i nad nepropisno postavljenim barikadama u tri reda! A možda mu to netko treba narediti!? Stanari Buculina traže odgovor i hitno rješenje problema. 

News 1 - 12 of 24.  next


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....