An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Gospa od sniga u Pupnatu Gospa od sniga u Pupnatu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, August 4, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PUPNAT) - Drage sugrađanke i sugrađani, poštovane gošće i gosti otoka Korčule ..zadovoljstvo nam je pozvati vas u Pupnat u utorak, 5. kolovoza na Gospu od sniga – dan mjesta Pupnat i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja, na osamnaesti godišnji nastup Viteške udruge Kumpanjija Pupnat.
Program: 10:00 - sveta misa sa procesijom oko sela, 18:45 - ophodnja Kumpanjije mjestom, 20:30 - program na trgu pored crkve – sudjeluju: HGD „Sveta Cecilija, tenor HNK Nikša Radovanović, ženski zbor SPARNOS iz Rige/Latvija, ples od boja kumpanjija i stari bal, 22:30 - ples do zore uz grupu „Dalmatino“ iz Splita. 
Ulaz slobodan! Pečeni vol na ražnju! Konzumacija već od 12:00 sati. Svi ste dobrodošli! Očekujemo vas otvorena srca. (MO Pupnat)

Makarunada u Žrnovu Makarunada u Žrnovu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, August 4, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 2 - 1 Votes

(ŽRNOVO) - Ispred Doma u Kampušu u Žrnovu se i ove godine održava tradicionalna Makarunada, fešta u čast na daleko poznatim žrnvoskim makarunima, koji su nezaobilazni dio turističkog pijata u većini restorana na otoku. Makarunada se održava u nedjelju 10. kolovoza. Započinje u popodnevnim satima radionicom "Učini sam pijat žrnovskih makaruni", kušanje i prodaja makarunih počinje u 19 a prigodni program u 20 sati. Ove godine uz makarune se nude i prikle.
Organizatori su novo osnovana udruga Žrnovski makaruni, Mjesni odbori Žrnovo i Postrana, Ugostiteljki obrt Žrnovski dvori, pokrovitelji su TZ grada Korčule i Grad Korčula. (FD)

Otvorena izložba Nikole Skokandića Otvorena izložba Nikole Skokandića
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, August 13, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Izložba „Štap“ akademskog slikara Nikole Skokandića otvarena je sinoć u Galeriji moderne i suvremene umjetnosti Centra za kulturu Vela Luka. Pred mnogobrojnim štovateljima slikara grafičara iz Žrnova voditeljica Galerije CZK Rada Dragojević Ćosović u pozdravnim rijećima  za Nikolu Skokandića je rekla da je izuzetno zanimljiv umjetnik,  koji ima širok dijapazon interesa, prepoznatljiv autorski rukopis i na vrlo individualan način obrađuje temu štapa istaknula je da je Nikola otočki umjetnik u punom smislu, a izložbe mu imaju koliko otočki toliko i univerzalni karakter.
Nikola Skokandić rođen je u Žrnovu na Korčuli. Završio je školu primijenjene umjetnosti u Splitu (prof. J. Budeša), a potom Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori V. Parač, A. Kinert, F. Baće, M. Detoni). Od 1973. radio je u novinskoj kući  „Slobodna Dalmacija“ kao grafički urednik, a od 1993. do 2012. predavao je grafičke predmete u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Izlagao je na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Samostalno je izlagao u Korčuli 1980., 1990., 1999., 2002. i 2005. U Orebiću 1990. i Splitu 1983., 2001., 2004. i....

Eko etno tehno večer Eko etno tehno večer
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, August 14, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - 16. kolovoza na raspjevanom otoku Korčuli, u centru Vele Luke, na Veloj rivi, s početkom u 20:00 sati održava se tradicionalna eko etno – tehno večer otoka Korčule. Nastupaju:  Folklorno društvo Kumpanija, mafrina, klape  i mnogi gosti. Specijalno u programu: modna revija tradicionalnih narodnih nošnjih hrvatske i susjednih zemalja, gastro natjecanje – 20 kuhara natječu se ko će ove godine parićat najbolju poparu, prvi put nakon 10 godina u Veloj Luci održava se tehno party – od 23:00 sata na Veloj rivi pod zvijezdama uživajte u zvucima elektronske glazbe  zabavljat će vas DJ Karet.
Uz gastro natjecanje otočkih ugostitelja, nastup klapa i pjevača održava se prodaja i izložba otočkih proizvoda: vina, maslinovog ulja, delikatesa, gastro proizvoda, tradicionalnih suvenira, ručnih radova… Budite naši gosti i uživajte u večeri  narodnih običaja, plesa i gastronomije i tehno glazbe. Voditelj je Joško Bonaći, organizator udruga Vela Luka event, partneri: Turistička zajednica Vela Luka, udruga Luško lito. (DD)

Ministrica kulture otvorila prve Filmske večeri u Žuljani Ministrica kulture otvorila prve Filmske večeri u Žuljani
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, August 17, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) - Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić na kratko je prekinula svoj godišnji odmor te otvorila prve Filmske večeri u Žuljani u općini Ston. Besplatne filmske projekcije za domaće stanovništvo i tamošnje posjetitelje organizirane su kao pretprogram 4. izdanja Opuzen Film Festivala, a na inicijativu općinskog vijećnika Vedrana Kunice i direktora Festivala Augustina Zonjića.
Ovim projektom Žuljana je na dva dana uz svoje poznate turističke, dobila i nove kulturne sadržaje, što je ministrica kulture posebno istaknula. „Žuljana ima samo 200 stanovnika, a pet puta više turista preko ljeta. Dakle jedan pravi mali gradić. Gradić kojem treba neki sadržaj da bi svi, od male djece do starijih mogli u nečemu uživati, a film je priča s kojom se svatko može poistovjetiti.“, rekla je Andrea Zlatar Violić uz pohvale organizatorima.
„Lijepo je kada možemo uživati u onome što su umjetnici napravili za nas. Za to je međutim potrebno i nešto organizacije, novaca ne toliko puno koliko dobre volje . Večeras je Opuzen Film Festival u Žuljani, što je velika zasluga i općinskog vijećnika Vedrana Kunice“, istaknula je....

Noć peljeških vina Noć peljeških vina
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, August 21, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) - U organizaciji TZO Ston, Janjina, Trpanj, Mljet i četiri pelješke općina a pod pokroviteljstvom Dubrovačko-neretvanske županije u Pomeni na otoku Mljetu završena je zadnja od pet noći vina koje su se održale na Pelješcu i Mljetu. Pelješki vinari učlanjeni u Udrugu Plavac mali i Pelješke vinske pute u velikom broju se se odazvali i brojnim gostima i turistima ponudili na kušanje svoja kvalitetna i vrhunska vina, Plavac mali, Postup i Dingač.
Nakon noći peljeških vina predstoji berba grožđa a nakon toga sljede velike pripreme za predstojeću najveću vinsku manifestaciju u županiji Dan otvorenih peljeških vrata. (S. Rosić)

Koncert klapa: Uz pošip i maraštinu Koncert klapa: Uz pošip i maraštinu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, August 21, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(SMOKVICA) - U nedjelju 24. kolovoza s početkom u 20:30 sati u Smokvici u Maloćića dvorima će se održati humanitarni koncert klapa "Uz pošip i maraštinu" - autorska večer maestra Duška Tambače.
Sudjeluju: klapa Kumpanji - Blato, klapa Čuvite - Šolta, klapa Kampaneli - Donja Kaštela,  klapa Arti - Lumbarda, klapa Smokvica - Smokvica, klapa Proćulić - Smokvica, MPCZ Don. Jakov Salečić - Smokvica. Cijena ulaznice je 20  kuna. (TzS)

Puž golać nađen na plaži Bilin Žal Puž golać nađen na plaži Bilin Žal
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, August 27, 2014
 Editorial    reviews [2]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Do sredine prošlog desetljeća u Jadranu su bile poznate četiri vrste morskih zekana iz roda Aplysia: A. fasciata, A. depilans, A. punctata i A. parvula.
2006.g. po prvi puta je na otocima Mljetu i Sušcu zabilježena i nova vrsta zekana u našem moru, Aplysia dactylomela Rang, 1828. Od tada, pa sve do ovog novog nalaza na Korčuli, više nije bila viđena! Ili to barem nije došlo do mojih ušiju.
Radi se o relativno velikom pužu prosječne dužine do dvadesetak cm. Ova „naša“ je bila duga impozantnih 40 cm, što potvrđuje literaturne navode o maksimalnoj dužini vrste. Oblik tijela je karakterističan za morske zekane, sa istaknuta dva para nastavaka (ticala) na glavi i velikim kožnim naborima (parapodiji) na dorzalnoj strani. Boja je vrlo promjenjiva, u nijansama zelene, smeđe i krem boje. Ono što je značajno i posebno kod ove vrste su manji ili veći crni krugovi po tijelu, što je razlikuje od svih ostalih vrsta morskih zekana. Kućica je reducirana na zakrivljenu pločicu rombidalnog oblika koja štiti utrobu sa gornje strane, ali je prekrivena naborima plašta i skrivena kod živih primjeraka. U....

Posjet DVD-a Oroslavlje DVD-u Trpanj Posjet DVD-a Oroslavlje DVD-u Trpanj
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, August 28, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PELJEŠAC) - Dio zapovjedništva DVD–a Oroslavlje (predsjednik, zapovjednik i tajnik) bili su krajem mjeseca kolovoza u posjetu DVD-u Trpanj. 
Vatrogascima iz Hrvatskog Zagorja prezentiran je rad i funkcioniranje postrojbe DVD-a Trpanj te im je pokazana oprema i vozila kojima se koriste Trpanjski vatrogasci. Odrzano je vise sastanaka i obilazaka terena gdje su Trpanjski vatrogasci kolegama iz Oroslavlja prikazali dio svakodnevnih poslova te specifićnosti problematike gašenja šumskih požara na terenima Općine Trpanj i susjednih općina na kojima djeluje DVD Trpanj. 
Dogovorena je daljnja suradnja dvaju vatrogasnih društava prvenstveno u obliku obuke i stručnog usavršavanja članova DVD Trpanj te pomoći DVD-a Oroslavlje DVD-u Trpanj (koji se trenutno nalazi u fazi reorganizacije) da bi isti udovoljio kriterijima modernog DVD-a.
Na sastanku kod načelnika općine Trpanj (ujedno i Presjednika DVD-a Trpanj) izneseni su planovi o ispomoći djelatnika DVD Oroslavlje sa ljudstvom i tehnikom u slijedećoj požarnoj sezoni Trpanjskoj Općini. 
U dogledno vrijeme oćekuje se potpisivanje ugovora o suradnji dvaju društava što bi podiglo na još veću razinu povezanost ova....
News 1 - 9 of 9.  


Posljednje vijesti
Popis stanovništva u Ilirskim provincijama 1811. godine
Yann Bonguardo piše o popisu stanovništva u Ilirskim provincijama 1811. godine. In the last years, I have been studying in great detail the 1811 Census of....
Kad Pelješčani slave Martinje u Zagrebu
Moćni plavci i vrhunska maraština, luksuzni prostor vinoteke La Gota de Vino, dašak juga na kontinentu, sjajna atmosfera i najava najveće vinske fešte -....
Martin na Mratinu
(ŽRNOVO) - U subotu 10. studenoga od 17:30 Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo tradicionalno obilježava svoj dan manifestacijom „Martin na Mratinu“. Sve....
Kolumna Slobodan Suncobran - Povist pritrujena
Za one Korčulane koji ne dohodu na Plokatu, još san ode i nisan poša ća. A uvik san nikako misli što Plokata ne bi bila naš „tinel“ oli....
Srđan Duhović dobio počasnu medalju i počasnu diplomu Saveza neovisnih bugarskih književnika
Na poziv Saveza nezavisnih bugarskih pisaca članovi Hrvatskog književnog društva iz Rijeke boravili su na Prvom međunarodnom festivalu pjesnika svijeta „Pod nebom....
Otvoreno pismo hrvatskih linijskih brodara Vladi Republike Hrvatske
Hrvatski linijski brodari uputili su Vladi RH otvoreno pismo koje su potpisali svi (njih 13), u vezi namjere Vlade da se Agencija za obalni linijski pomorski promet ugasi,....