An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Trail utrka u Veloj Luci Trail utrka u Veloj Luci
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, September 1, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Pozivamo sve ljubitelje prirode, sporta i dobrog druženja u na trail utrku Vela Strka koja se ove subote sa startom u 16:00 sati održava u Veloj Luci, u okviru Vela Luka Outdoors događanja. Utrku organiziraju Trail i treking klub Strka i HGSS, uz pomoć HPD Mareta, TZ Vela Luka, Općine Vela Luka i Luškog lita.

Start kreće iz centra mjesta, a prolazi pokraj Vele Spile, jednog od najvažnijih arheoloških nalazišta u Europi.
Dvije su dužinske kategorije: Veli Trail s 25 km dužine i 860 m ukupnog uspona te Mali Trail s 11 km dužine i 500 m ukupnog uspona. Koncept utrke je trail, što znači da će staze cijelom dužinom biti označene trakicama i putokazima pa znanje orijentacije i karta nisu potrebni. Obvezna oprema za Mali Trail je mobitel s punom baterijom, dok će vam za sudjelovanje u Velikom Trailu trebati mobitel s punom baterijom i čeona lampa.

Organizatori će osigurati okrepu na stazi, medalje i nagrade za najbolje u muškoj i ženskoj konkurenciji za obje staze, obrok nakon utrke (pivo i vino), bogatu lutriju (startni broj je srećka), majice za sudionike (koji se prijave na vrijeme). 

Prijave na utrku su na www.stotinka.hr a detaljnije informacije naći ćete na www.ttk-strka.hr ili....

Postranski pižuli Postranski pižuli
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, September 3, 2015
 Editorial    reviews [2]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Postranske pižule su naši stari klesali u solidnom kamenu i stavljali u dvor ispred svojih kuća. Oni su služili za odmor obitelji i za ćakulu sa susjedima, posebno u ljetnim danima i večerima.

Imali su, recimo, socijalnu ulogu druženja, razmjene lokalnih vijesti, iskustva, starih pripovisti, ponekad i svađe radi ulaska kokoši ili koze u tuji vrtal, a bili su i dnevni boravak što ga danas ima svaka kuća, a u ono vrijeme ga nije imala nijedna.

Sjedeći na pižulu su babe i dide «čuvala» djeca koja su se igrala u dvoru. Generacije su se izmijenile na pižulima u dvorima u kojima je bilo glasova i dozivanja od ranog jutra do kasno na večer.

Pižul je ima elegantno izrađene «noge», čime je vlasnik želio pokazati svoju vještinu obrade kamena, a po njegovoj veličini se je moglo procijeniti koliko je ukućana zivilo u kući. Redovito su se fregali i čistili, jer je i pižul bi ogledalo domaćice.

Danas su naši stari pižuli ostali osamljeni. U kućama nema više nikoga, na njih rijetko tko sjedne i sjeti se svoje matere, babe, šukun babe… Vijesti na televiziji su «otjerale» današnje žitelje s pižula u kuće, a ja se pitam je li ono vrijeme bez vijesti bilo....

Regata kluba Vitar Regata kluba Vitar
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, September 8, 2015
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Pomorski klub Vitar sa Korčule održao je prvu klupsku regatu za klasu Optimist, u Brni u nedjelju 6. rujna 2015. godine. Istovremeno se jedrilo i na Laseru i Toperu. Imali smo lagani sjeverozapadni vjetar za dvije utrke sa po četiri Optimista. Pobjednici regate su: Nikola Tomašić, Jerko Pecotić i Nikola Pecotić.

Nakon natjecanja, podijeljena su priznanja za pobjednike, ispeklo se mesa za malu fešticu na rivi Brne. Svi jedriličari kluba Vitar te njihovi roditelji su pravi pobjednici ove sezone, radi truda i podrške prve godine postojanja kluba. Nastavljamo sa aktivnostima kluba ali školi i učenju prepuštamo važnije mjesto. Pozdrav iz Brne, Jadran Pecotić

2. rekreativni biciklistički maraton u Veloj Luci 2. rekreativni biciklistički maraton u Veloj Luci
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, September 10, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Pozivamo vas na 2. rekreativni MTB maraton koji se ove subote 12. rujna održava u Veloj Luci. Start je na Veloj rivi s početkom u 16:00 sati. Duljina staze je 30 km. Kategorije po starosti: do 20, 20-30, 30-40, 40 +, žene. Kotizacija je 50 kn.

Novčane nagrade za 3 najbržih nevezano za kategorije. Medalje za sve kategorije. Majicu dobivaju svi natjecatelji.

Za sve informacije i rezervacije obratite se Turističkoj zajednici Vela Luka na 020 813 619 ili na tzo-vela-luka@du.t-com.hr Natjecatelji koji dolaze van otoka Korčule imaju 50 % popusta na Jadrolinijin prijevoz.
Predprijave za popust na info@bktimun.hr, facebook: bktimun.

Poslije utrke iza 20:00 sati organizirana je zabava na rivi uz muziku uživo (bend Space Jam), besplatno jelo i piće za sudionike utrke. Dođite i pridružite nam se! BK Timun, HGSS, HPD Mareta, TZ Vela Luka i Općina Vela Luka.

U Novoj Zelandi preminuo Sir James Belić, počasni građanin Grada Korčule U Novoj Zelandi preminuo Sir James Belić, počasni građanin Grada Korčule
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, September 16, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Sir James Belić, rođeni Novozelanđanin od roditelja iz Žrnova, gradonačelnik Wellingtona/New Zealand, počasni građanin Grada Korčule, preminuo je u 88. godini. Pogledati članak na NZ portalu stuff.co.nz.

U sjećanje na pok. Belića evo članak i fotografija koju je za Korcula.NET napisao Neno Kosović 29. srpnja 2008. godine povodom proglašenja gosp. Belića počasnim građaninom.

Povodom Blagdana sv. Todora i Dana Grada Korčule sinoć je u dvorani «Liburna» održana svečana sjednica Gradskog vijeća, kojoj su prisustvovali brojni uzvanici i gosti, među kojima županica Dubrovačko - neretvanska Mira Buconić, državni tajnik za more Branko Bačić, Ivo Mujo državni tajnik u Ministarstvu turizma, nekoliko saborskih zastupnika, čelnici susjednih općina i predstavnici crkvene vlasti.

Nakon pozdravnih govora gradonačelnika Mirka Duhovića i gostiju, dodijeljene su i ovogodišnje nagrade Grada Korčule. Za počasnog građanina Grada Korčule proglašen je Sir James Belich jedan od najuglednijih hrvatskih....

Skupština Udruge Korčulansko - Pelješko srce Skupština Udruge Korčulansko - Pelješko srce
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, September 23, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Humanitarna udruga Korčulansko-Pelješko srce obavještava da će u utorak 29. rujna 2015. godine s počekom u 18 sati održati svoju treću Skupštinu u atriju Doma kulture u Korčuli.  

Udruga je osnovana u gradu Korčuli pred šest godina s namjerom pomaganja zdravstvenoj službi u borbi protiv bolesti srca i krvnih žila, najsmrtonosnijih bolesti današnjice. Udruga s ponosom ističe uspješnost svojih dosadašnjih aktivnosti. Posebno se to odnosi na donacijske akcije u kojima je Udruga donacijskim sredstvima nabavila suvremenu kardiološku opremu čime su stvoreni tehnološki uvjeti za formiranje  kardiološkog dijagnostičkog centra u Domu zdravlja Korčula. Udruga je i dobitnik nagrade Grada Korčule  za 2013. godinu. 

Pozivamo sve članove i simpatizere naše  Udruge da nam se pridruže u radu Skupštine koja je  ove godine ujedno i izborna Skupština Udruge.  (Humanitarna udruga Korčulansko-Pelješko srce)

Večer Fernanda Pessoae Večer Fernanda Pessoae
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, September 24, 2015
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Recital, čitanje ulomaka, razgovor o pjesniku Fernandu Pessoai ( 1888. – 1935.) “KNJIGA NEMIRA” . Najbolji način da se počne sanjati je pomoću knjiga... u ponedjeljak 28. rujna 2015. u 19:00 sati u atriju Doma kulture u Korčuli. Voditelj je Vanja Pecotić.

Najslavniji portugalski pjesnik zanimao se za povijest okultnog, bio je opčinjen tajnim društvima i organizacijama, a i sam je imao “okultne” sposobnosti i interese. Vjerovao je u postojanje svjetova koji su uzvišeniji od našega i u postojanje bića koja ih nastanjuju, te da možemo komunicirati s njima - Više na zarez.hr

 

News 1 - 7 of 7.  


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....