An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Starinske smokviške riči Starinske smokviške riči
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, September 2, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes

(KORČULA) - Sinoć je u organizaciji Grada Korčule i Gradskog muzeja Korčule predstavljeno II. dopunjeno i prošireno izdanje Rječnika starinskih riječi u Smokvici na Korčuli autora don Boža Baničevića.

U predstavljanju su sudjelovali gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris, Stanka Kraljević, prof., Sani Sardelić, prof., te autor don Božo Baničević. Riči po smokvišku čitala je Marija Radovanović iz Smokvice.

Prvo izdanje je predstavljeno u Brni krajem 2000. godine te šest mjeseci kasnije u Dubrovniku. Ovo II. prošireno i dopunjeno izdanje na 320 stranica donosi dvije tisuće novih riječi, te dodatna poglavlja vezana uz jezik, povijest i običaje Smokvice. Sadrži korisne podatke za povijest jezika, govora te odnose tog govora prema standardnom hrvatskom književnom jeziku. - Djelo je nepresušan izvor za izučavanja vlastite prošlosti te daje temelj za dalnje proučavanje kako lingvističko tako i etimološko, etnološko, socijalno, povijesno, kulturološko, gospodarsko, tradicijsko i sve drugog vezanog uz otok i Smokvicu, ovo je štivo koje svojom vrijednošću doprinosi čuvaju kulturu....

Trtajun na Danima Dioklecijana Trtajun na Danima Dioklecijana
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, September 4, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Split se je u prvim danima rujna vratio u 1700 godina daleku prošlost, kada je njime vladao, njegov utemeljitelj car Dioklecijan. Svečano otvaranje splitske gradske manifestacije i turističkog spektakla Dani Dioklecijana održalo se je na carskom trgu Peristilu, u petak 2. rujna s početkom u 21:00 sat. Prije službenog otvaranja manifestacije tradicionalno se održala svečana povorka Dioklecijanove legije predvođena carom Dioklecijanom i caricom Priskom u rimskim zaprežnim kolima, rimskih božanstava ali i običnog rimskog puka iz onih vremena.

Naša Luška Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja Trtajun je kao JEDINA gostujuća grupa koja je bila sudionik svečane povorke na Danima Dioklecijana uz domaće legionare i rimski puk prodefilirala splitskom rivom te splitskim ulicama te bila sastavni dekor na peristilu pred stotinama splićana i njihovih gostiju prilikom ceremonije otvaranja ove manifestacije. Trtajun je nakon fantastičnog ovoljetnog spektakla kojeg su napravili na svom ljetnom karnevalu u Veloj Luci, posredstvom Maje Zlokić urednice Croatia Hotspot magazina
i portala dobio pozivnicu od Turističke Zajenice grada....

Donatorska akcija za kupnju jedrilice Donatorska akcija za kupnju jedrilice
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, September 9, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Prije dva tjedna smo pozvali mještane Smokvice i Brne na dobrotvornu akciju sakupljanja novaca za kupnju rabljene jedrilice „laser“ za potrebe kluba. Njihova pomoć nam je to i omogućila! U akciji sakupljanja sredstava, 35 dobrih ljudi, ponajviše iz Smokvice i Brne, su pokazali želju da nastavimo jedriti i učiti o moru.

Članovi moto kluba Korčula iz Smokvice, sa svojim prijateljima iz cijele Hrvatske posebno su pomogli ovu akciju. Sada je naša mala flota jedrilica narasla na 5 optimista i 3 laser jedrilice. Hvala svima i dođite jedriti sa nama! Nautical Club VITAR-Pomorski klub VITAR, Jadran Pecotić

Trtajun na karnevalu u Supetru Trtajun na karnevalu u Supetru
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, September 11, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Nakon uspješnog i zapaženog nastupa na Danima Dioklecijana prošlog vikenda Trtajun je ovu subotu nastupio na međunarodnom Bračkom Karnevalu koji je svoju startnu večer kao i svih godina do sada imao u gradu Supetru. Trtajun je na ovom karnevalu supetarskom rivom prodefilirao zajedno sa 30 karnevalskih grupa iz čak 11 zemalja.

U ovoj povorci sudjelovalo je oko 900 karnevalista od kojih većina nastavlja karnevalska događanja u ostalim mjestima na Braču tijekom par narednih dana. Vrijedno je napomenuti kako su organizatori ove prve karnevalske večeri koja se je održala u Supetru su Grad Supetar, TZ. Grada Supetra te njihova karnevalska udruga Monade kao domaćini. Trtajun se zahvaljuje svim prijateljima koji su pomogli pri organizaciji ovog gostovanja kao i TZO Vela Luka. (Darko Dragojević)

Više nego lani siječanj - kolovoz 2016. Više nego lani siječanj - kolovoz 2016.
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, September 14, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Prema statističkim podacima Županijske TZ sakupljenim iz sustava eVisitor u prvih osam mjeseci 2016. godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji registrirano je 1.264.290 dolazaka turista s ostvarenih 5.839.494 noćenja. U usporedbi s 2015. godinom dolasci i noćenja su u porastu za 10%. U kolovozu 2016. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 371.912 dolazaka, što je 6% više od kolovoza 2015. godine i 2.035.870 noćenja, što je 8% više nego 2015. godine.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva, a slijede turisti iz Njemačke, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Poljske, Slovenije, Sjedinjenih Američkih Država, Češke, Norveške, Švedske itd.

Na području TZO Orebić te turističkim zajednicama na otoku su podatci nešto šarolikiji. Evo tabele:


Turisticka statistika 1-8 2016

Prema usporedbi s prijašnjim evidencijama, prosječan boravak gostiju u gradu Korčuli je gotovo dvostruko dulji. Ili se polako vraćamo na sunce i more destinaciju ili ovakav novi, široko distribuirani unos podataka u sustav, za sobom nosi i greške koje domaćina....

Obilježena 50. godišnjica obnove moštre u Žrnovu Obilježena 50. godišnjica obnove moštre u Žrnovu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, September 17, 2016
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 1 - 1 Votes

(ŽRNOVO) - KPD Bratska Sloga je sinoć prigodnim programom prisjetila davne 1966. godine kada je obnovljena viteška igra moštra. Preživjelim sudionicima je predsjednik Društva Frano Cebalo podijelio zahvalnice: Marko Didović Bilun, Marin Curać Raškić, Frano Cebalo Boro, Dinko Curać Dine, Joško Curać Fedelica, Jozo Batistić Maslo, Petar Šegedin Drna, Dušan (Marin) Belić, Zorica Vitez (tada asistentica dr. Ivančana), Marko Laus Gunge, Ante Šegedin Drna, Vlatko Šegedin i Tereza Curać Škajko. O značenju obnove kumpanije i njegovim odjecima u domaćim i svjetskim stručnim krugovima su govorili etnokoreolog dr. Goran Oreb i Sani Sardećić kustosica korčulanskog gradskog muzeja.

Što je je, narodni običaji od prije pedeset godina bi danas bili divljaštvo, barbarizam, kršenje zakona, a Postranjani su se tada veselili i skakali! Tako je to bilo na Postranskoj pijaci davne 1966. godine. Društvo je tada obnovilo stari pokladni običaj kojeg je finale bila sječa volove glave. Pok. Ante Šegedin Amalin je jednim udarcem mača bio dostojan vojvoda. Mišćani i turisti su i onda imali podijeljene....

Luška Kumpanija na konferenciji vojnog odbora NATO-a Luška Kumpanija na konferenciji vojnog odbora NATO-a
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, September 17, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Konferencija Vojnog odbora NATO-a, najvišeg vojnog tijela Sjeveroatlanskog saveza, otvorena je u petak navečer u Splitu. Ovo je prvi put da se jedna konferencija NATO-a na toj razini održava u Hrvatskoj.

U sklopu ovog događanja, Orkestar Oružanih snaga RH odsvirao je dio opere "Ero s onog svijeta", a počasna zaštitna bojna OS RH uprizorila je vojno-akrobatske ceremonijalne radnje.

Na poziv MORH-a naše Kulturno umjetničko društvo "Kumpanija" iz Vele Luke izvelo je tradicionalni ples od boja. Na kraju svečanosti glumci splitskog HNK-a izveli su pjesmu "U boj u boj" iz opere "Nikola Šubić Zrinski". (D. Dragojević) 

Jedriličari Vitra jedili Pelješkim kanalom Jedriličari Vitra jedili Pelješkim kanalom
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, September 26, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Jučer, 25. rujna 2016. Pomorski klub Vitar sa Korčule je na poziv jedriličarskog kluba Orca iz Vignja učestvovao na regati povodom „Rozariade“ tjedna u Vignju. Došli smo sa tri Optimista i jedrili po divnom Pelješkom kanalu sa njihovim dobrim jedriličarima. Nadamo se da će nas klub Orca iduće godine posjetiti u Brni na Korčuli. Hvala organizatoru Hrvoju Opačku iz Vignja. (Nautical Club VITAR-Pomorski klub VITAR, Jadran Pecotić)

Restorani na otoku prema ocjenama TripAdvisora Restorani na otoku prema ocjenama TripAdvisora
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, September 28, 2016
 Editorial    reviews [14]  Average Rating.  User Rating: 4 - 2 Votes

Trip advisor portal, najpopularniji svjetski web za putovanja s preko 350 milijuna posjetitelja mjesečno, na osnovu ocjena gostiju nudi preporuke milijunima gostiju pri planiranju i izbor putovanja, odabiru restorana, hotela, smještaja, itd. 

Na otoku Korčuli prema ocjenama gostiju od restorana najviše ocjene ima Konoba Belin u Žrnovu, slijede: Aterina Korčula, Filippi restoran Korčula, Picerija Torkul Lumbarda, Fish'N'Go Korčula, Konoba Mate Pupnat, Picerija Tedeschi Korčula, Konoba Škver Korčula, Vinski bar Bokar Korčula, Maksimilijan Garden Korčula, Konoba Mareta Korčula, Konoba Bata Vela Luka, Lešić Dimitri Korčula, Feral restoran Lumbarda, Rach Maha konoba Žrnovo, Nonno Korčula, Konoba Maslina Korčula, itd..

Za konobu Belin posljednji komentari od prije par dana su više nego pohvalni: We went to Belin after reading all good comments about this konoba, and we found the best one in Korčula. Cheap, all home made food and good service. They invited us to taste local liquours and a free starter. The best choice in the island! ili: I hardly ever comment on social media, but I thought that this time I must We came across konoba Belin though trip advisor and my wife and I decided to visit it for dinner last night All....

Konferencija: Strukturirani dijalog na otocima od 30/9 - 1/10 u Veloj Luci Konferencija: Strukturirani dijalog na otocima od 30/9 - 1/10 u Veloj Luci
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, September 28, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Nezavisna udruga mladih “Fabrika ideja” u suradnji s Udrugom Delta, uz partnere Svjetski savez mladih Hrvatke, Klub spasilaca na vodama Karlovac i Mreža mladih Hrvatske, provodi projekt pod nazivom “Strukturirani dijalog na otocima”.
Projekt se provodi u razdoblju od 01.06. – 31.12.2016. god. u okviru Ključne aktivnosti 3 – Podrška reformi politika, kroz aktivnost Sastanci mladih i donositelja odluka u području mladih (Strukturirani dijalog) ERASMUS+ programa Agencije za mobilnost i programe EU koja pruža financijsku podršku.
 
Konferencija "Strukturirani otoci" održati će se na otoku Korčuli u razdoblju od 30.09. - 01.10.2016. god., u Hotelu Korkyra (Korčula, Vela Luka), a namjenjena je predstavnicima Savjeta mladih, Vijeća učenika i studenata, Udrugama mladih i za mlade te donositeljima odluka s otočnih područja Republike Hrvatske te su troškovi u potpunosti pokriveni od strane organizatora. 

Cilj ovog projekta je osvijestiti važnost sudjelovanja mladih i donositelja odluka u procesu strukturiranog dijaloga te time: (1) Povećati broj mladih i....

Studijska grupa agencije LA BALAGUERE Studijska grupa agencije LA BALAGUERE
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, September 28, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U Postrani boravi studijska grupa agencije LA BALAGUERE iz Francuske, koja je došla uvjeriti se da su usluge za šetače u prirodi na vrlo visokom nivou, a posebno cjelokupna organizacija, šetačke staze, smještaj i prehrana.

Danas su hodali od Postrane do Bratinja Luke, okupali se, objedovali na Šimunovu, zatim se spustili na još jedno kupanje u Pavja Luku pa natrag u Postranu.

Agencija LA BALAGUERE je specijalizirana za putovanja koja uključuju šetnje u prirodi s kojom radimo već 16 godina i koja je u Žrnovo do sada poslala skoro 1000 gostiju. Obzirom na lijepo vrijeme i zadovoljstvo grupe, vjerujem da će se naša uspješna suradnja s agencijom nastaviti i ubuduće. (Ante I. Curać)

Zvukom i slikom kroz Žrnovo - Nagrađen projekt Turističke kulture Zvukom i slikom kroz Žrnovo - Nagrađen projekt Turističke kulture
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, September 29, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Protekle školske godine OŠ Ante Curać-Pinjac, Žrnovo uključila se u projekt koji od 2003. godine provode Ured državne uprave Splitsko- dalmatinske županije i Udruga Prokultura-Split u suradnji s Osnovnom školom Hvar. Cilj ovog projekta je očuvanje i upoznavanje bogate prirodne i kulturne baštine Hrvatske, a pogotovo prostora svog zavičaja. U planu je i uključivanje sadržaja turističke kulture u programe odgoja i obrazovanja.

Tema ovogodišnjeg natječaja bila je „Slikom i zvukom kroz moj zavičaj“. Prema rezultatima ocjenjivačkog povjerenstva naš projekt jedan je od 5 izabranih za predstavljanje na 9. smotri Turističke kulture koja će se održati od 14.- 16. listopada 2016. godine na otoku Hvaru. Nagrađenim učenicima i mentorima osiguran je smještaj u hotelu Amfora u Hvaru. Od osnovnih škola na Hvar su još pozvane: OŠ Legrad, OŠ Rogoznica, OŠ Kneževi Vinogradi i OŠ Milana Šorga.

Projekt se sastojao od izrade Powerpoint prezentacije i kratkog eseja na zadanu temu. Osmislili smo kulturno-turističku stazu koja bi mogla predstavljati atrakciju za turiste. Koristili smo brojne fotografije prirodnih ljepota našeg zavičaja ali i....

News 1 - 12 of 12.  


Posljednje vijesti
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....
Nikad bolja i brojnija posjetiocima manifestacija Dani otvorenih vrata peljeških podruma
Završena je 13. manifestacija Dana otvorenih vrata peljeških podruma na kojoj je prisustvovao rekordan broj posjetitelja. Po slobodnim procjenama bilo ih je....
Priopćenje Otočnog sabora
Drage otočanke i dragi otočani! Otočni sabor – udruga za razvitak hrvatskih otoka organizira tematski Sabor Otočnog sabora na temu „Položaj i status hrvatskih otoka....