An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Martin na Mratinu Martin na Mratinu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, November 7, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Arhivski sabirni centar Korčula - Lastovo poziva vas na obilježavanje svojeg dana i blagdana sv. Martina. U utorak 11. studenog od 10 sati otvorit će vrata svim zainteresiranima. Nakon poslijepodnevnog misnog slavlja, u 17 sati će uslijediti kraći kulturni program Osnovne škole „Ante Curać Pinjac“ i klape „Škerac“, a poslije i otvaranje izložbe „Prešućeni rat – Korčulanski kotar u I. svjetskom ratu“ uz tradicionalne lojenice i vino. (ASC KL)

Otočni sabor o povlaštenom prijevozu za otočane Otočni sabor o povlaštenom prijevozu za otočane
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, November 8, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Dana 08. studenog 2014. godine, u Hvaru, održana je sjednica Vijeća Otočnog sabora. Na sjednici se raspravljalo o provedbi Pravilnika o uvjetima i načinima ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu, prijedlogu promjena Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom pomorskom prijevozu, prijedlogu izmjene Zakona o morskom ribarstvu i Pravilnika o kriterijima za obavljanje malog obalnog ribolova. Doneseni su sljedeći zaključci:

 

  1. Otočni sabor - udruga za razvitak hrvatskih otoka je protiv moguće diskriminacije i ograničavanja putovanja po povlaštenoj cijeni putnih karata za otočane temeljem primjene Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu. Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu u suprotnosti je s Ustavom Republike Hrvatske, čl. 10  Zakona o otocima i čl. 47  Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Otočni sabor traži hitan sastanak s resornim ministrom i ako ne dođe do kvalitetnog riješenja, Otočni sabor će inicirati ocjenu ustavnosti navedenog....
Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2014 Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2014
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, November 12, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) - Dan otvorenih vrata peljeških podruma samo je jedna od niza aktivnosti koje provode vinari uključeni u Udrugu Pelješki vinski puti i Udrugu Plavac mali-Pelješac. Suoorganizatori ove manifestacije su  HGK Županijska komora Dubrovnik, Obrtnička komora Dubrovnik, TZO-a, i općine Pelješca. Velika pomoć u pokroviteljstvu tradicionalne manifestacije iskazale su i  DNŽ-a i TZŽ Dubrovnik.  Brojnim promocijama vina i turizma pokušava se zainteresirati širi krug ljudi da je vino i turizam na jači adut DNŽ-e. Kolektivna je želja zainteresirati širi krug korisnika, uvaženih proizvođača, trgovaca, ugostitelja i potrošača za bogatu vinarsku proizvodnju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a prezentaciju vina izdići na razinu koju prihvaća europski svijet vina. Kako bi se proširila i obogatila vinska ponuda vinari Pelješca po deveti put organiziraju Dane otvorenih vrata peljeških podruma.

U petak 05. prosinca u Trpnju bit će organizirana vinokušnja mladih vina i prikazani film "DOSSIER ZINFANDEL" u organizaciji Udruge vinara i HGD-a Biranj iz Kaštela Lukšića, nakon čega će se održati takmičenje u....

Srđan Duhović, dobitnik nagrade Književno pero Hrvatskog književnog društva Srđan Duhović, dobitnik nagrade Književno pero Hrvatskog književnog društva
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, November 16, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Korčulanski pjesnik Srđan Duhović na 7. međunarodnom festivalu književnosti Dani prijatelja knjige - Rijeka, održanom od 6. - 8. ovog mjeseca u Rijeci, dobitnik je nagrade za najbolju knjigu u svim kategorijama izvan naklade HKD-a, za zbirku pjesama "Izgubljeni koraci" - drugo izdanje.
Zbirka je predstavljena u gradskoj vijećnici Grada Rijeke. O poeziji i samom autoru govorio je dr. Goran Kalogjera, posebno istaknuvši kako se Srđan Duhović može smjestiti među bolje hrvatske pjesnike. Zbirka je tiskana i izdana u Makedoniji, nakladnik Akademski pečat, u recenziji dr. Gorana Kalogjere i dr. Vasila Tocinovskog.
Samo predstavljanje zbirke je bilo popraćeno s dokumentarnim filmom "Pjesnik i Korčula" kojeg su prije nogliko godina snimili djelatnici TV Slovenije, a koji se do danas nekoliko puta prikazivao u programu TV Slovenije. Duhović je sudjelovao u bogatom trodnevnom programu, u predstavljanju zajedničke zbirke pjesama 14 hrvatskih i 14 makedonskih autora a u kojoj je i sam zastupljen, te na završnoj večeri, na poetskom maratonu svih autora sudionika festivala.

Priopćenje Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Priopćenje Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, November 16, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Na današnji dan sjećamo se 16. studenog 1991. godine kada se u Korčulanskom kanalu odigrala bitka protiv brodova tadašnje jugoslavenske ratne mornarice. Naime, dan prije 15. studenog 1991. godine u Splitskim vratima odigrala se prva faza te dvodnevne bitke. Tada je u Splitskim vratima razarač Split i ostala ratna flotila JRM otvorila vatru po Splitu i okolici, našto su naše snage odgovorile s otoka Šolte.
Uvečer tog dana poslije razmjene vatre tzv. jugoflota se sklonila u Korčulanskom kanalu. Sutradan, 16. studenog iz nekoliko topničkih bitnica na otoku Korčuli i poluotoku Pelješac žestoko je napadnuta jugoflota. Naše topničke bitnice sa na brzinu popravljenim topničkim oružjima koje je onesposobljene ostavila bivša JNA, zadale su znatne gubitke neprijatelju. 
Neprijatelj je uzvratio vatru po Lovištu, toga dana prvi i posljednji put u Korčuli je oglašen znak Opće opasnosti, jer se računalo na odmazdu protivnika. Čitava pješačka bojna i sve raspoložive naše snage pod oružjem bile su raspoređene po cijelom otoku za protuzračnu obranu.
Neprijateljski avioni su poletjeli iz Mostara, ali nisu mogli djelovati radi izrazito lošeg vremena. Tog dana....

I u mom gradu Vukovar svijetli - u ponedjeljak u 17:00 sati I u mom gradu Vukovar svijetli - u ponedjeljak u 17:00 sati
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, November 17, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Grad Korčula i OŠ Petra Kanavelića Korčula pozivaju Vas na zajedničko obilježavanje 23. godišnjice stradanja Vukovara.Pozivamo sve građane u ponedjeljak, 17. studenog u 17:00 sati na Spomenik kako bi i ove godine Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine zajednički obilježili tradicionalnim paljenjem svijeća u sklopu spomen-akcije „I u mom gradu Vukovar svijetli“ i na taj način izrazili duboko poštovanje i odali počast svim stradalnicima i žrtvama grada heroja. --> Više na webu Osnovne škole Petra Kanavelića

Martin na Mratinu Martin na Mratinu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, November 17, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - U utorak 11. studenoga Arhivski sabirni centar Korčula - Lastovo obilježio je svoj dan i blagdan sv. Martina. Nakon poslijepodnevnog misnog slavlja, ispred župne crkve sv. Martina naši učenici izveli su osebujan, slikoviti igrokaz o Vilama koji su ovoga ljeta snimili za Discovery Croatia – Legends of Croatia.
Cijeli program svojim produhovljenim nastupom uveličala je ženska klapa Škerac. Za pohvaliti je vrhunski ženski klapski ugođaj obogaćen sopranskim solo dionicama. Na kraju je slijedilo otvaranje izložbe „Prešućeni rat – Korčulanski kotar u I. svjetskom ratu“. Izložba zorno prikazuje teška ratna stradanja, i vraća nas u tragedije rata koje nisu zaobišle ni Žrnovo. (ARB)

Predstavljanje zbornika radova s V. Dana Petra Šegedina u Zagrebu Predstavljanje zbornika radova s V. Dana Petra Šegedina u Zagrebu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, November 21, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Društvo hrvatskih književnika poziva na predstavljanje zbornika "Metafizička obilježja Šegedinove proze - Radovi s V. znanstvenog skupa s međunarodnim obilježjem, održanog u Korčuli od 13. do 15. rujna 2013. godine. Predstavljanje će se održati u ponedjeljak 24. studenoga u 12 sati u prostorijama DHK, Trg bana Josipa Jelačića 7/1 u Zagrebu. (GmK)

Predstavljanje knjige Tee Marinović Meštrovica Marica Marinović Predstavljanje knjige Tee Marinović Meštrovica Marica Marinović
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, November 23, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Ogranak Matice hrvatske 26. studenoga (srijeda) 2014. u 18:30 sati, u dvorani i atriju Doma kulture u Korčuli priređuje predstavljanje knjige "Meštrovica Marica Marinović" autorice Teee Marinović.

Tom prigodom moći će se razgledati i prigodna izložba iz obiteljske arhive – fotografija i dokumenti iz života i djelovanja Marice Marinović. Autor izložbe je Tonko Barčot. Knjigu će predstaviti Stanka Kraljević i Tonći Gatti. Pozivamo Vas na predstavljanje i veselimo se Vašem dolasku!

Sjećanje na Tihomira Antunovića (1964. – 1991.) Sjećanje na Tihomira Antunovića (1964. – 1991.)
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, November 25, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Ovih jesenjskih dana prisjećamo se turobnih i teških ratnih dana 1991. godine kada su u Korčulu dolazili odjeci topova, minobacača i eksplodiranih raketa iz višecjevnih raketnih bacača. Crnogorski rezervisti potpomognuti četničkim dobrovoljcima i oružjem tadašnje JNA praktički su promarširali od Debelog Brijega, preko Konavala, Dubrovačkog Primorja i došli nadomak Stona. Jedino se Dubrovnik, opkoljen sa svih strana nekako održao i branio.

Nekoliko dana poslije pomorske bitke u Korčulanskom kanalu, uvidjevši stanje na otoku, snagu naše vojne organiziranosti, brzi prodor i namjeru agresora iz pravca Dubrovnika, Korčulanski i Pelješki dragovoljci odlaze u Ston znajući da se tamo brani i Pelješac i Korčula.

Prva pješačka satnija Korčulanske bojne Zbora narodne garde sastavljena od ljudi iz svih mjesta otoka Korčule, Orebića i okolnih mjesta, zajedno s topništvom, pratećim snagama i svojim zapovjedništvom dana 22.11.1991. godine odlazi na stonsko ratište i tamo u velikim borbama zaustavljaju neprijatelja.

Od početka prodora iz Crne Gore neprijatelj je po prvi put osjetio vatreni otpor iz topničkog naoružanja s naše strane i bio je....

Festival vina u hotelu Esplanade u Zagrebu Festival vina u hotelu Esplanade u Zagrebu
 Published 4 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, November 28, 2014
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ZAGREB) – Danas i sutra se u Zagrebu, u hotelu Esplanade, održava 9. Zagreb VINOcom 2014. Zagreb, međunarodni festival vina i kulinarstva. Na površini od oko 2500 m2, okupio je više od 300 izlagača, proizvođača i trgovaca: vina, pršuta, sira, ulja, kulena, slatkih delicija i drugih proizvoda iz Europske unije i zemalja našeg okruženja. Festival je danas točno u podne otvorila pomoćnica ministra poljoprivrede gđa. Zvjezdana Blažić.

Bilo je pravo zadovoljstvo naći se među najboljim hrvatskim vinarima, među kojima je bilo i nekoliko vinara s otoka Korčule te poluotoka Pelješca: Bire, Kunjas, PZ Čara s otoka te Matković, Matuško, Violić, Kiridžija, Ledinić, Miloš, Skaramuča, Korta Katarina, Dingač, .. s Pelješca.

 - Ovo je prava prilika, nakon jematve, nakon njegovanja mladog vina, spremanja u bačve, u vrime prin zimskih poslova u vinogradu pokazati svoje proizvode drugima ali i što je važnije pogledati što drugi rade, kakvi su trendovi na tržištu, ne samo u kakvoći vina već i u prezentaciji i promociji. Ovo je Festival na kojem treba sudjelovati  – kaže Frano Milina Bire, - popodne ću ja na komooodu ....

News 1 - 11 of 11.  


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....