An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Obilježen Svjetski dan srca Obilježen Svjetski dan srca
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, November 1, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - U srijedu, 26. listopada 2016. godine, u kongresnoj sali Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli, obilježen je sa malim, ali objektivnim zakašnjenjem Svjetski dan srca. Zanimljivo i poučno predavanje za učenike po drugi je put održao primarius dr. Davor Podbevšek, spec. internista i predsjednik humanitarne udruge "Korčulansko- pelješko srce".

Učenici su sa zanimanjem slušali o osnovama anatomije ljudskog srca, uzrocima nastanka srčanih bolesti i prevenciji istih. Nakon predavanja profesorice TZK Katarina Vranković i Vana Veršić sa učenicima su prošetale "zdravi đir" od Sv. Antuna do grada kroz kroz gradski park Hober.

Od srca zahvaljujemo i dr. med. Ivani Portolan Pajić, voditeljici Odjela za zdravstvo Grada Zagreba i zakladi "Hrvatska kuća srca" na promotivnim materijalima (majice, letci, plakati), gradonačelniku Grada Korčule Andri Fabrisu koji je svakom učeniku donirao flaširanu vodu kao simbol života i zdravlja, našem kolegi, Anti Bilišu na tehničkoj podršci, te  gospodinu Jadranu Jeričeviću na kupnji dresova za....

Pametne pločice Pametne pločice
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, November 4, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Nezamislivo u Korčuli ali i drugim jadranskim turističkim mjestima prije 30 - 40 godina, da "galebi" ne bi svrnuli pogled na žensko koje prolazi - a danas, ništa ne remeti pogled na pametni telefon. U ruke su nam dali tehnologiju za koju mnogi sociolozi ne mogu predvidjeti posljedice koje ostavlja po naše ponašanje. 

Danas se mladi druže sa svojim online prijateljima više nego u stvarnosti - licem u lice, te time polako gube navike razgovaranja jedni s drugima; slušanja, suosjećanja, odgovornosti za rečeno, itd. Dodatno, s konstantnim dotokom informacija: poruka, e-mailova, postova na Facebooku, tweetova, fotografija, videa, .. postaju sve manje tolerantni prema samoći. Za pametnim telefonima se poseže i kada nam ne trebaju, a već nakon nekoliko minuta nekorištenja se počinje osjećati nesigurnost. 

Razgovor je najbolja ljudska osobina koju posjedujemo, zato okreni pogled prema ljudima koji prolaze, obrati pažnju, razgovaraj!

Сърджан член на Съюза на българските писатели Сърджан член на Съюза на българските писатели
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, November 5, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Žrnovski i hrvatski pjesnik Srđan Duhović primljen je u udruženje bugarskih pisaca. Priznanje je to Srđanovim radovima, ali i nizu vrlo uspješnih nastupa na pjesničkim susretima u Makedoniji, Srbiji, prevođenju njegovih pjesama na bugarski jezik, uključivanju u njihove zbornike i časopise.

Iz Hrvatske osim Duhovića, član društva je postao i Valerio Orlić iz Rijeke, inače obojica članovi Društva hrvatskih pisaca.

Ljubavna priča iz XV. stoljeća Ljubavna priča iz XV. stoljeća
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, November 7, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

22. travnja 1444. Radašin iz Stona tužio je Zuanina Dragačića da je silovao njegovu kćer Franušu. Radašin, doseljenik iz Stona, tadašnji teritorij Dubrovnika, je objasnio da je Dragačić iskoristio njegovu odsutnost te da se je popeo kroz prozor na prvi kat njegove napola dovršene kuće gdje je spavala Franuša. Ova je nakon nekog vremena potajno rodila kćer, koju je zamotala u plahtu, a jedan svećenik je došao oko ponoći krstiti dijete koje je zatim dato jednoj ženi-odgojiteljici u njegovom selu Stonu.

Iako je bio dva puta pozvan na saslušanje, Dragačić se nije pojavio pred sucem, pa ga je guverner Marko Soranzo kaznio teškom kaznom od šest mjeseci zatvora.

Tri mjeseca kasnije je otok Korčula bio uznemiren: Dragačić se je vratio iz Venecije u svoje rodno selo Čaru, gdje ga je svećenik Marko Komarić primio u svoju kuću. Ne samo da se je Dragačić odbio pojaviti pred guvernera u gradu Korčuli, već je ovaj dočuo da se je Dragačić okružio gardom od dvanaest ljudi, koji ga ni u jednom trenutku nisu napuštali. Oni su jeli i spavali zajedno s njim i zakleli se da će ga braniti do smrti. Guverner je tu prijetnju shvatio sasvim ozbiljno. Seljaci su se bili naoružali i zaprijetili vlasteli «da....

Mišancija, lojenice, pandišpan, pržene pogačice i mlado vino Mišancija, lojenice, pandišpan, pržene pogačice i mlado vino
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, November 7, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Na vižiju sv. Martina učenici 1.D, 2.D i 3.D razreda (zanimanja kuhar, konobar, slastičar) Srednje škole Petra Šegedina, Korčula, pozivaju na edukativno-dobrotvorni projekt u četvrtak, 10. studenog 2016. u 10 sati na PLOKATI. U slučaju lošeg vremena aktivnost se odgađa. Hvala svim sponzorima koje ćemo objaviti naknadno.

Martin na Mratinu Martin na Mratinu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, November 10, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - U petak 11. studenoga na sv. Martina obilježavamo naš dan u Žrnovu. Od 9 sati ujutro otvaramo vrata spremišta Arhiva za sve zainteresirane građane, otkrivamo stalni dvojezični info panel na ulazu, predstavljamo knjigu „Prešućeni rat“ i pričamo priču o Žrnovu u I. svjetskom ratu (u 17:30), a u 18 sati otvaramo dokumentarnu izložbu „Na pridiku i poduku – uloga Mratina u društvenim i kulturnim gibanjima Žrnova do sredine 20. st.“ Izložba će biti popraćena audio i video sadržajima, kao i programom „Kuhano vino, lojenica i nepoznata lica“. Izložba je otvorena do 31. siječnja 2017. (Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo)

Obilježavanje sv. Matina zaštitnika Žrnova Obilježavanje sv. Matina zaštitnika Žrnova
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, November 11, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Sinoć je u u župnoj crkvi Sv. Martina na Mratinu u Žrnovu svetom misom i prigodnim programom započelo obilježavanje patrona mjesta svetog Martina, te jubileja 1700 godina od njegovog rođenja.

Svetu misu je predvodio dekan korčulanskog dekanata preč. Željko Kovačević. Nakon mise učenici OŠ Ante Curać Pinjac iz Žrnova izveli su prigodni program, a zatim je slijedilo čašćenje.

Žrnovski župnik don Miroslav Karatović- "Program proslave našega zaštitnika pažljivo je planiran i u organizaciju su se uključili mnogobrojni župljani. Zajednička nam je želja da ovakva proslava našega zaštitnika postane tradicionalna i da okupi što više naših župljana, kao i hodočasnika. U petak, na dan zaštitnika našega mjesta, svečana procesija i sveta misa je u 16:00 sati a predvoditi će je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski."

Dan Arhivskog sabirnog centra u Žrnovu Dan Arhivskog sabirnog centra u Žrnovu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, November 12, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Povodom blagdana sv. Martina Dražavni arhiv u Dubrovniku i Arhivski sabirni centar Korčula - Lastovo, sinoć su organizirali Dan Arhivskog centra u Žrnovu. Od jutarnjih sati Arhiv je bio otvoren za posjetitelje, koji su mogli razgledavati građu, družiti se s osobljem, te pogledati info panele posebno pripremljene za izložbu "Na pridiku i poduku - Uloga Mratina u društvenim i kulturnim gibanjima Žrnova do sredine 20. stoljeća."

Nakon procesije i svečane mise predstavljena je knjiga "Prešućeni rat" iz koje su za ovu priliku izdvojene priče o Žrnovu u I. svjetskom ratu, te je otvorena prigodna izložba fotografija, dokumenata i tonskih zapisa autora Tonka Barčota i Vinka Didovića.

Čitajući prostor žrnovske kotline Mratinska glavica se već svojim geografskim položajem nameće kao središte. Osim što proizlazi iz reljefa i čvorišta lokalnih puteva, njezina se središnjost ostvaruje kroz institucije koje su na njoj (bile) smještene. Sjedište je župe sv. Martina (prvi spomen 1327.) i svećenika koji su uz pastoralni rad prosvjećivali, podučavali, osnivali nova društva i podupirali ih. Od sredine 19. st. Mratin je i školsko središte,....

Kreativnost i inovacije Kreativnost i inovacije
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, November 18, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Već devet posljednjih godina Sveučilište Cornell, INSEAD Bussiness škola i WIPO (World Intellectual Property Organization) mjere inovativnost u većini država svijeta. U svakoj državi se analizira i mjeri stotinjak parametara važnih za razumijevanje čimbenika koje čine inovativni potencijal te rezultati koji se postižu (patenti, znanstveni radovi, itd.). Rezultat analize je tabelarni prikaz Global Innovation Index - GII po državama.

Za 2016. godinu najviši GII imaju Švicarska, Švedska, V. Britanija, USA, Finska, Singapore, Irska, .. na dnu su Niger, Zambia, Togo, Guinea i Yemen. Hrvatska je na 47. mjestu, i u odnosu na 2013. godinu nazadovali smo 13 mjesta. Od susjednih država ispred nas je Slovenija (32), a iza su Crna Gora (51), Srbija (65), Bosna (87) ...

Inovacije su danas ključni pokretač gospodarskog rasta, time i prosperiteta države. Preduvjeti su institucionalni okvir, infrastruktura, ljudski kapital, obrazovanje, akumulirano znanje, tržište i novac, te naravno KREATIVNOST čovjeka. Jedino su bog i čovjek kreativni, sposobni otkrivati i stvarati. Dobili smo je od Eve koja se dala nagovoriti od guje te je zajedno....

Nagrada Kumpanjiji Pupnat na susretu folklorne baštine cijele Hrvatske u Koprivnici Nagrada Kumpanjiji Pupnat na susretu folklorne baštine cijele Hrvatske....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, November 19, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 12. studenog 2016. godine u POU Koprivnica – Dvorana “Domoljub”, održan je drugi dio 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Suorganizatori su bili Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i FA Koprivnica. Pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a donatori Podravka d.d., Carlsberg Croatia d.o.o, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec.

Na Susretu je nastupilo oko 600 folkloraša unutar 14 skupina iz Hrvatske i 1 gostujuće skupine iz Slovenije. Pravo sudjelovanja na 23. Susretu izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 19 i koje su okupile preko 7245 folklornih amatera diljem Hrvatske.  Sudionici dijela 23. susreta, kategorija izvornog folklora u Koprivnici, bili su: KUD “PRIGORJE”, Križevci, KUU “VOĆIN”, Voćin, KUD “SLOGA”, Satinca Đakovačka KUU “IVAN VITEZ TRNSKI”, Nova Rača, GKUD “POŽEGA” Požega, KUD “MARTINČANI”, Martinska Ves, KUD “KRALJICA....

Poziv mladima s otoka Korčule na sastanak strukturiranog dijaloga Poziv mladima s otoka Korčule na sastanak strukturiranog dijaloga
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, November 21, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Udruga Delta poziva mlade s otoka Korčule da se prijave na poludnevni sastanak kako bi se upoznali s mogućnostima djelovanja u lokalnoj zajednici. Cilj sastanka je upoznati mlade s načinima aktivnog sudjelovanja u lokalnoj sredini, upoznati ih s primjerima dobre prakse i potaknuti međusobno umrežavanje. Sastanak će se održati 26. studenog 2016. godine s početkom u 16 sati u Veloj Luci (Vijećnica Općine Vela Luka)

„Strukturirani otoci“ projekt je koji je započeo u lipnju ove godine, a provodi se u okviru Ključne aktivnosti 3 – Podrška reformi politika, kroz aktivnost Sastanci mladih i donositelji odluka u području mladih (Strukturirani dijalog) ERASMUS + programa Agencije za mobilnost i programe EU. Projekt provodi udruga Delta u suradnji s partnerima NUM Fabrika ideja, Svjetskim savezom mladih Hrvatska, Klubom spasilaca na vodama Karlovac i Mrežom mladih Hrvatske. Link na obrazac prijave i program sastanka je OVDJE (MD)

Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2016. Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2016.
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, November 22, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) – Pelješki vinari vas pozivaju na manifestaciju Dani otvorenih vrata peljeških podruma, 2. i 3. prosinca 2016. godine. U petak 2. prosinca od 11:30 do 13:30 je kušnja mladih vina u Zadružnom domu u Janjini, a od 12:00 do 17:00 je natjecanje u pripremi lovačkog gulaša u Potomju. U subotu 3. prosinca u 11:00 do 11:45 je otvaranje i predstavljanje vinara  u Kneževom dvoru u Stonu, od 12 - 17 sati planiran je obilazak vinskih podruma od Stona, preko Putnikovića, Janjine gdje će se u 13:30 u Zadružnom domu služiti vinski gulaš, obilazak  Trstenika, te na kraju vinarija u Orebiću. 

Pelješki vinari tradicionalno otvaraju vrata svojih podruma kako bi ugostili brojne vinoljupce iz cijele Hrvatske. Ovo je po prvi put da je manifestacija prepoznata i na najvišem nivou Hrvatske, tako da se ove godine očekuje dolazak najviših dužnosnika Vlade i Hrvatskog sabora. 

Plavac mali pravi je dragulj među našim autohtonim sortama! Dragulj kojeg treba ustrajno i temeljito brusiti, na kojem nas očekuje još puno, puno rada, da bi njegov sjaj bio trajan i da bi postao trajna mjera vrijednosti i realna slika stanja vinogradarstva i vinarstva....

News 1 - 12 of 14.  next


Posljednje vijesti
Političko prebjegavanje u Veloj Luci
U subotu navečer u Veloj Luci dogodilo se nešto što se smatralo da se na lokalnoj razini ne može dogodit ali kako je u politici sve moguće svjedoci smo....
Žive jaslice u Veloj Luci
Dragi vjernici, žitelji otoka Korčule i prijatelji Trtajuna neobično nam je drago da vas i ove godine možemo pozvati na jedinstveno uprizorenje živih jaslica u Veloj....
Najava: Koncert učenika glazbene škole u Korčuli
OŠ Petra Kanavelića Korčula, podružnica br.1 Osnovna glazbena škola poziva na koncert "Ususret Božiću" učenika osnovne glazbene škole. Koncert će se....
Predstavljanje časopisa u Veloj Luci
Udruga Lanterna poziva na predstavljanje 2. broja časopisa za kulturu "Lanterna" u Centru za kulturu Vela Luka, u subotu 15. prosinca 2018. godine s početkom u 19 sati. Časopis....
Grad Korčula : Brodogradnja, 10 : 0
Jučer su svi gledali kako je Modrić dobi zlatnu balotu, a budući je još u sićanju Nogometno prvenstvo u Rusiju, mislin da bi trebalo reć su čin su Hrvati kroz bližu....
Ocjenjivanje mladih peljeških vina
U sklopu manifestacije Dana otvorenih vrata peljeških podruma 2018. godine u Domu vinarske tradicije u Putnikoviću, održana je manifestacija „Mladi enolozi....