An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Natjecanje u lovu na lignje
 Published 4 Months Ago via ivangrbin   Sunday, December 4, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Turistička zajednica Općine Smokvica i Pomorski klub Vitar iz Brne jučer su organizirali drugo natjecanje u lovu na lignje. - "Imali smo 7 ekipa, ukupno smo ulovili 5,5 kg liganja. Na maloj proslavi dodijelili smo nagrade pobjednicima Nevenu Radovanoviću i Ljubi Ercegu. Uručila ih je Ida Zaklan, prošlogodišnja pobjednica ovog natjecanja. Večerali smo naravno pečene lignje uz malo pečenog mesa, i lijepo se družili par sati. Imali smo idealne uvjete za ribolov, kao i prošle godine."
(Nautical Club VITAR-Pomorski klub VITAR, Jadran Pecotić)

25 godišnjica pogibije našeg Tihomira Antunovića (1964. - 1991.)
 Published 4 Months Ago via ivangrbin   Friday, November 25, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Danas, 25. XI. navršava se 25 godina od pogibije našeg Tihomira, zapovjednika I. satnije Korčulanske bojne Zbora narodne garde.  Tih jesenskih dana 1991. godine Korčulom su odjekivali topovi, minobacači i rakete iz višecjevnih raketnih bacača. Crnogorski rezervisti potpomognuti četničkim dobrovoljcima i oružjem tadašnje JNA praktički su promarširali od Debelog Brijega, preko Konavala, Dubrovačkog Primorja i došli nadomak Stona. Jedino se Dubrovnik, opkoljen sa svih strana nekako održao i branio.

Na čelu s Tihomirom, I. pješačka satnija Korčulanske bojne Zbora narodne garde sastavljena od ljudi iz svih mjesta otoka Korčule, Orebića i okolnih mjesta, zajedno s topništvom, pratećim snagama i zapovjedništvom dana 22.11.1991. godine odlazi na Stonsko ratište i tamo u velikim borbama zaustavljaju neprijatelja.

Od početka prodora iz Crne Gore neprijatelj je po prvi put osjetio vatrenu moć našeg oružja i oruđa i bio je prisiljen zaustaviti se na Bistrini i Zamaslini, gdje je i ostao do početka svibnja 1992. godine kada je bojnim naletom postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice otjeran s naših prostora.

Na današnji dan 1991. godine u predjelu mjesta Doli vodile....

U Rijeci promocija književnog stvaralaštva Srđana Duhovića na Festivalu....
 Published 4 Months Ago via ivangrbin   Wednesday, November 23, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Na 9. Međunarodnom festivalu književnosti Dani prijatelja knjige održanom od 17. do 20. studenog 2016. u Gradskoj vijećnici u Rijeci, u organizaciji HKD-a, sudjelovalo je stotinjak autora iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, i dr. EU zemalja.

Na otvaranju Festivala predstavljen je časopis Književno pero te su dodijeljene nagrade autorima radova u nakladi Društva: za najbolju knjigu godine "Na vihoru ljubavi" Anđelki Korčulanić te za najbolji roman "Don Vojvoda" Nikoli Šimiću Toninu. Izvan naklade Društva nagrađeni su: Biljana Milovanović za knjigu "Losos plovi nizvodno", Boris J. Kastel za knjigu "Pozivno pismo Suncu", ... Međunarodnu nagradu književno pero dobio je makedonski književnik Petko Šipinkarovski.

Završna večer Festivala održana je, uz poseban kulturni program, u Makedonskom kulturnom društvu Ilinden povodom njihove 25. obljetnice djelovanja u Rijeci. U sklopu programa je predstavljena dvojezična zbirka pjesama "Život u sjeni" hrvatsko - makedonsko izdanje Sovremenost Skopje, autora pjesnika s Korčule Srđana Duhovića. Knjigu je predstavio prof. dr. sc. Vasil Tocinovski,....

Nagrada Kumpanjiji Pupnat na susretu folklorne baštine cijele Hrvatske....
 Published 4 Months Ago via ivangrbin   Saturday, November 19, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 12. studenog 2016. godine u POU Koprivnica – Dvorana “Domoljub”, održan je drugi dio 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Suorganizatori su bili Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i FA Koprivnica. Pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a donatori Podravka d.d., Carlsberg Croatia d.o.o, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec.

Na Susretu je nastupilo oko 600 folkloraša unutar 14 skupina iz Hrvatske i 1 gostujuće skupine iz Slovenije. Pravo sudjelovanja na 23. Susretu izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 19 i koje su okupile preko 7245 folklornih amatera diljem Hrvatske.  Sudionici dijela 23. susreta, kategorija izvornog folklora u Koprivnici, bili su: KUD “PRIGORJE”, Križevci, KUU “VOĆIN”, Voćin, KUD “SLOGA”, Satinca Đakovačka KUU “IVAN VITEZ TRNSKI”, Nova Rača, GKUD “POŽEGA” Požega, KUD “MARTINČANI”, Martinska Ves, KUD “KRALJICA....

Dan Arhivskog sabirnog centra u Žrnovu
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Saturday, November 12, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Povodom blagdana sv. Martina Dražavni arhiv u Dubrovniku i Arhivski sabirni centar Korčula - Lastovo, sinoć su organizirali Dan Arhivskog centra u Žrnovu. Od jutarnjih sati Arhiv je bio otvoren za posjetitelje, koji su mogli razgledavati građu, družiti se s osobljem, te pogledati info panele posebno pripremljene za izložbu "Na pridiku i poduku - Uloga Mratina u društvenim i kulturnim gibanjima Žrnova do sredine 20. stoljeća."

Nakon procesije i svečane mise predstavljena je knjiga "Prešućeni rat" iz koje su za ovu priliku izdvojene priče o Žrnovu u I. svjetskom ratu, te je otvorena prigodna izložba fotografija, dokumenata i tonskih zapisa autora Tonka Barčota i Vinka Didovića.

Čitajući prostor žrnovske kotline Mratinska glavica se već svojim geografskim položajem nameće kao središte. Osim što proizlazi iz reljefa i čvorišta lokalnih puteva, njezina se središnjost ostvaruje kroz institucije koje su na njoj (bile) smještene. Sjedište je župe sv. Martina (prvi spomen 1327.) i svećenika koji su uz pastoralni rad prosvjećivali, podučavali, osnivali nova društva i podupirali ih. Od sredine 19. st. Mratin je i školsko središte,....

Obilježavanje sv. Matina zaštitnika Žrnova
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Friday, November 11, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Sinoć je u u župnoj crkvi Sv. Martina na Mratinu u Žrnovu svetom misom i prigodnim programom započelo obilježavanje patrona mjesta svetog Martina, te jubileja 1700 godina od njegovog rođenja.

Svetu misu je predvodio dekan korčulanskog dekanata preč. Željko Kovačević. Nakon mise učenici OŠ Ante Curać Pinjac iz Žrnova izveli su prigodni program, a zatim je slijedilo čašćenje.

Žrnovski župnik don Miroslav Karatović- "Program proslave našega zaštitnika pažljivo je planiran i u organizaciju su se uključili mnogobrojni župljani. Zajednička nam je želja da ovakva proslava našega zaštitnika postane tradicionalna i da okupi što više naših župljana, kao i hodočasnika. U petak, na dan zaštitnika našega mjesta, svečana procesija i sveta misa je u 16:00 sati a predvoditi će je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski."

Сърджан член на Съюза на българските писатели
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Saturday, November 5, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Žrnovski i hrvatski pjesnik Srđan Duhović primljen je u udruženje bugarskih pisaca. Priznanje je to Srđanovim radovima, ali i nizu vrlo uspješnih nastupa na pjesničkim susretima u Makedoniji, Srbiji, prevođenju njegovih pjesama na bugarski jezik, uključivanju u njihove zbornike i časopise.

Iz Hrvatske osim Duhovića, član društva je postao i Valerio Orlić iz Rijeke, inače obojica članovi Društva hrvatskih pisaca.

Obilježen Svjetski dan srca
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Tuesday, November 1, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - U srijedu, 26. listopada 2016. godine, u kongresnoj sali Srednje škole Petra Šegedina u Korčuli, obilježen je sa malim, ali objektivnim zakašnjenjem Svjetski dan srca. Zanimljivo i poučno predavanje za učenike po drugi je put održao primarius dr. Davor Podbevšek, spec. internista i predsjednik humanitarne udruge "Korčulansko- pelješko srce".

Učenici su sa zanimanjem slušali o osnovama anatomije ljudskog srca, uzrocima nastanka srčanih bolesti i prevenciji istih. Nakon predavanja profesorice TZK Katarina Vranković i Vana Veršić sa učenicima su prošetale "zdravi đir" od Sv. Antuna do grada kroz kroz gradski park Hober.

Od srca zahvaljujemo i dr. med. Ivani Portolan Pajić, voditeljici Odjela za zdravstvo Grada Zagreba i zakladi "Hrvatska kuća srca" na promotivnim materijalima (majice, letci, plakati), gradonačelniku Grada Korčule Andri Fabrisu koji je svakom učeniku donirao flaširanu vodu kao simbol života i zdravlja, našem kolegi, Anti Bilišu na tehničkoj podršci, te  gospodinu Jadranu Jeričeviću na kupnji dresova za....

Nezaposleni i zaposleni
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Wednesday, October 26, 2016
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Grad Korčula se po broju nezaposlenih ove 2016. godine vratio na stanje iz 2008. godine, od kada broj nezaposlenih postupno raste. Istina, zaključak vrijedi samo za brojeve od travnja do listopada, dok smo u zimskim mjesecima još uvijek "jači" za stotinjak nezaposlenih u odnosu na 2008. godinu. Firme u gradu i na otoku koje su poslovale tijekom čitave godine će biti teško nadomjestiti. Najmanje nezaposlenih na Zavodu je bilo evidentirano u kolovozu (158), dok je u zimskim mjesecima taj broj blizu 500. 

S radnim mjestima Korčula se uglavnom vrti oko uslužnih poslova u turizmu i trgovini, te oko javnih poduzeća i državne uprave, i tako to iz godine u godinu bez vidljivih napora da se stanje promjeni. U poslu, zadovoljstvo postojećim vodi u stagnaciju, propadanje. 

Barem mi stariji smo svjedoci nestajanju niza zanimanja u posljednjih nekoliko desetljeća. Budućnost s tehnološkim napretkom kakvog živimo posljednjih dvadeset godina će biti još restriktivnija prema nizu poslova i djelatnosti koje se danas čine bogom danima. Kažu da smo usvojili tek 5% od onoga što nas čeka u skoroj budućnosti.

Primjerice strojevi već danas mogu zamijeniti većinu repetitivnih poslova, primjerice: knjigovođe i druge financijske....

U Orebiću otvorena međunarodna konferencija
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Saturday, October 22, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Sinoć je u obnovljenom hotelu Bellevue u Orebiću svečano otvorena Međunarodna konferencija: Kulturna ruta – destinacija Napoleon, koja je okupila više od 120 predstavnika napoleonskih gradova iz 13 zemalja Europe.

Nakon Isusa Krista Napoleon je druga povijesna osoba koja se najviše istražuje na Googleu tražilici, što najbolje definira potencijal kulturne rute Napoleon. Na moje veliko zadovoljstvo mreži naših gradova priključila se i Hrvatska, koja upravo kroz kulturni turizam i priču oko Napoleona ima veliku prigodu na jedinstven način prezentirati svoje bogatstvo i povijest. Stoga se nismo slučajno našli u Orebiću, - kazao je sinoć na svečanom otvorenju Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“, Charles Bonaparte, predsjednik Europske federacije napoleonskih gradova (EFCN).

Dubravka Davidović, koordinatorica EFCN-a za Hrvatsku i predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur-Kultur“ - koja je uz Hrvatsku udrugu za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“, organizator konferencije, kazala je kako kulturne rute predstavljaju drugačiji oblik interaktivnog i osjećajnog kulturno-turističkog....

Radionica povodom dana kuhara
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Saturday, October 22, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Povodom svjetskog dana kuhara, a ujedno i dana jabuka, učenici kuhari Srednje škole Petra Šegedina Korčula: Lucija Stipković, Lucija Bačić, Frane Vlašić i Ivo Andričević kroz prigodnu radionicu  prezentirali su zdravu prehranu u dječjem  vrtiću Žrnovo. Djeca Žrnovskog vrtića   svojim su ručicama mijesili i oblikovali tijesto od kojeg su, zajedno sa učenicima kuharima, izrađivali rezance. Kuhari su tjesteninu skuhali, povezali s umacima a djeca su je s guštom pojela. Nakon jela svi su se zasladili  kolačem od jabuka kojeg su također zajedno pripremili. Da radionica protekne uredno i sigurno koordinirali su Anita Radovanović ( teta vrtića) i Ante Skokandić (str. Učitelj kuharstva). Na kraju radionice djeci su podijeljene kuhače kao nagrada za uspješan rad, nakon čega su sva djeca izrazila želju da bi postali kuhari. Možda bolja budućnost Korčulanskog turizma leži baš u njima, no ipak ćemo za boljitak morati počekati još petnaestak godina. (A.S.)

U Veloj Luci održana konferencija Strukturirani otoci
 Published 6 Months Ago via ivangrbin   Monday, October 3, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VELA LUKA) - Od 30. rujna do 01. listopada 2016. god. u Veloj Luci na otoku Korčuli održana je konferencija „Strukturirani otoci“ čiji sudionici su bili predstavnici mladih i donositelja odluka s otočnih područja u Republici Hrvatskoj.  Projekt „Strukturirani otoci“ provodi Udruga Delta u suradnji s partnerima NUM Fabrika ideja, Svjetski savez mladih Hrvatske, Klub spasilaca na vodama Karlovac i Mreža mladih Hrvatske u razdoblju od 01. lipnja – 31. prosinca 2016. godine. Projekt se provodi u okviru Ključne aktivnosti 3 – Podrška reformi politika, aktivnost Sastanci mladih i donositelja odluka u području mladih (Strukturirani dijalog) ERASMUS+ programa. Financijsku podršku za provedbu projekta pružaju Agencija za mobilnost i programe EU i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Projekt ima za cilj ojačati suradnju između mladih i donositelja odluka kao i potaknuti mlade na uključivanje u procese donošenja odluka.

Konferencija je okupila 40 sudionika (30 mladih i 10 donositelja odluka) s različitih otoka u Hrvatskoj. Sudionici su imali prilike upoznati se s procesom strukturiranog dijaloga, raditi na umrežavanju, podijeliti svoja iskustva i sudjelovati u interaktivnim radionicama tijekom kojih su....

Vijesti 13 - 24 of 1076. prev next


Posljednje vijesti
Posjet mjestu svojih djedova i baba
Korčulanin blajskih korjena Ivan Marinović Bršćan želi upoznati svoje mještane i otočane, iz Brazila gdje stlano živi dolazi u Blato 20. travnja. Evo njegove poruke: Very involved with Croatia, Ivan Marinovic helped install the Croatian Embassy in the capital of Brasil, Brasilia,....
read more...
Male i velike butige
Nisam baš faca koju posebno impresionira digitalna tehnologija, zanimljiviji su mi ljudi koji stvaraju inovativna rješenja složena od hrpe čipova i znanja. A prostor za novotarije je, čak s današnjeg viđenja stvarnosti, strahovito širok, i što je najvažnije....
read more...
Ritam samoće, nova zbirka haiku poezije Srđana Duhovića
Korčulanski umjetnik Sđran Duhović postao je prepoznatljiv i poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednim državama po raznovrsnim pjesničkim formama. Pred znatiželjne čitatelje dolazi s novim rukopisom "Ritam samoće", koji predstavlja uvjerljivu potvrdu da s malo riječi može puno reći o....
read more...
Roditelji, dica i sladoled
Iz eVisitor evidencije gostiju koji su tijekom 2016. godine posjetili Grad Korčulu (od Čare do Račišća) TZ Grada je izvukla vrlo zanimljive podatke o broju turista po dobnim skupinama. "Zubići" na grafu su me odmah podsjetili, ali i potvrdili smislenost riči jednog korčulanskog....
read more...
Vasi komentari
Bruno Posavec Bruno Posavec - Ja sam ronio sa ocem kad ga je on pronašao ga ja ga nisam vidio sve dok nije zaronio i pogledao bolje bio je jako velik i izgledao kao stijena. Ronili smo u malome mjestu u blizini Trogira Sevidu
Sunday, August 14, 2016, 11:11:17, 8 Months Ago
Mato Marojevic Mato Marojevic - Upravo danas subota 13.08.2016 sam sa sinom ronio na paklenim otocima kod hvara u Uvali Starisani. Upravo tu vrstu morskog zekana smo susreli. Puz je bio ca 25 cm dug zamotan i imo je jako ozncene....
Saturday, August 13, 2016, 19:53:30, 8 Months Ago
Jozo Erceg Jozo Erceg - Bi san Mali kad san sa Didon Gungeton i Babom Marijom iz Postrane puno put na Tovaru priko Koraca i Komarca Ropa priko Hrastove u Orlandusu dosa sa Pok. Ocen, Gungeton i Koston na Parangale to su....
Monday, July 11, 2016, 15:15:46, 9 Months Ago
Ante C. Ante C. - A propos kardinalove i drugih propovijedi. Svaka sličnost je slučajna. Ovako je govorio Mustafa Kemal Ataturk: «Već više od pet stotina godina pravila i teorije jednog starog arapskog šeika i....
Monday, May 16, 2016, 07:55:39, 11 Months Ago