An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
U Korčuli održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret
U Korčuli održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret ivangrbin
ivangrbin on Tuesday, May 24, 2016
reviews [0]
VIJESTI [501]

U organizaciji Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ovaj vikend na Korčuli je uspješno održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2016.

Program je započeo u petak u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali s predstavljanjem časopisa izložbom Kanavelić, programom učenika osnovne škole Petra Kanavelića, te predstavljanjem sudionika skupa iz susjedne BiH: Gorana Simića, Majde Zukić, Anta Zidruma, Dragana Mučibabića i bugarske pjesnikinje Vanje Angelove uz prevod književnice Iskre Peneve.

Nastavljen je u Međunarodnoj knjižari "Kutak knjiga" i kafiću Servantes u gradu Korčuli predstavljanjem slovenskih autora Petera i Mojce Andrej Kantfest-a iz Ruše u Sloveniji te makedonskog književnika dr. Vasila Tocinovskog.

Poslijepodne i navečer se program preselio u Smokvicu, gdje su Turistička zajednica i Općina Smokvica u prekrasno i autentično uređenom prostoru vinarije Toreta u Smokvici organizirali program o Petru Kanaveliću uz klapu Smokvica te program HKDU-a, uz Srđana Duhovića, Franke Fani Khon, Vlaerija Orlića, Marijane Kohn. Posebno hvala Martini na odlično organiziranom i vođenom susretu u Smokvici.

Program se nastavio do duboko u noć u vinskom podrumu Krajančić u Zavalatici (Čara) uz delicije iz hotela Lešić Dimitri iz Korčule i poeziju HKDU-a (red stihova, red vina, red spize) te uvijek inspirativnog Luke Krajačića, vlasnika vinarije.

Znanstveni dio susreta započeo je u Gradskoj vijećnici u Korčuli. Nakon pozdrava domaćina predsjednika gradskog vijeća Joška Cebala uslijedila su izlaganja: dr. Franko Oreb (HR), dr. Hristo Petrevski, dr. Vasil Tocinovski (MK), Vanja Angelova (BG). Makedonski i bugarski prijevod je pripremila književnica, pjesnikinja i prevoditeljica Iskra Peneva (SR).

Program je nastavljen promocijom makedonskog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost "Videlo" u izdanju NIU Makedonsko informativnog izdavačkog centra iz Pančeva, predstavljači dr. Viktor Šećerovski i Iskra Peneva uz učešće zastupljenih autora.

Poslijepodne je na Spomeniku na Plokati nastupio kantautor Peter Andrej uz poeziju HKDU-a "uz dah mora u kapima soli". U večernjim satima je u Gradskoj vijećnici predstavljen Zbornik radova s prošlogodišnje znanstvene manifestacije, promotor Tonko Barčot. Na kraju su učesnicima i sponzorima na ovogodišnjoj manifestaciji dodijeljena priznanja te "Književna nagrada Petar Kanavelić" za 2016. godinu Hrvojki Mihanović Salopek (HR) i dr. Vasilu Tocinovskom (MK).

Druženje sudionika je nastavljeno u večernjim satima u restoranu Cupido (vl. Silvano Kapor) u Korčuli. Program je završio u nedjelju u restoranu Marko Polo Mistique, pozdravima sudionika i organizatora te iskazanom željom za ponovnim viđenjem u Korčuli sljedećom prilikom.

Na kraju u ime organizatora HKDU-a, Valerio Orlić i Srđan Duhović iskreno zahvaljuju onima koji su svojim doprinosom omogućili održavanje ove manifestacije. 

                           
  Komentari
» Not yet reviewed by any member. You can be the first one to write a review.

» You must be logged in to post a comment.


Povezani clanci
U petak i subotu: 3. Međunarodni znanstveno – književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2017.
U petak i subotu: 3. Međunarodni znanstveno – književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2017. Ovaj petak i subotu u Smokvici, Žrnovu i Korčuli se održava 3. Međunarodni znanstveno – književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2017. Program započinje u petak u....
I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“ od 22. - 24./5. u Korčuli
I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“ od 22. - 24./5. u Korčuli U organizaciji Hrvatskog književnog društva u gradu Korčuli se d 22. – 24. svibnja 2015. godine održava I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar....
Održan 4. Međunarodni susret Petar Kanavelić i Korčula 2018.
Održan 4. Međunarodni susret Petar Kanavelić i Korčula 2018. U organizaciji Hrvatskog književnog društva iz Rijeke a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Grada Korčule, u Korčuli, Žrnovu i Smokvici je 25. i 26. svibnja....
Završen 3. Međunarodni znanstveno književni susret Petar Kanavelić i Korčula
Završen 3. Međunarodni znanstveno književni susret Petar Kanavelić i Korčula Prošli vikend je završen 3. Međunarodni znanstveno – književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2017. koji se održao 26. i 27. svibnja u Korčuli, Žrnovu i....
Održan I. Međunarodni skup Dani Petra Kanavelića
Održan I. Međunarodni skup Dani Petra Kanavelića (KORČULA) - U organizaciji Hrvatskog književnog društva od 22. do 24. svibnja u gradu Korčuli je održan I. Međunarodni znanstveno književni susret "Petar Kanavelić i....