An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Naj ocijenjeni clanci
Jegulje na Donjem Blatu
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, October 12, 2011
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(Lumbarda) - Ovih je dana na močvarnom terenu Donje Blato u blizini Lumbarde na otoku Korčuli primijećen boravak jegulja. Kako ovaj zapušteni teren nije njihovo stanište, pojava je zainteresirala ljude koji ne znaju specifičnosti života ovih jegulja čije je zmijoliko tijelo dugačko oko jednog metra. 
Drago Jurjević sigurno je najbolji poznavatelj života i flore i faune na Donjem blatu. Njegova kuća se nalazi na brežuljku, odmah iznad rubnog dijela Donjeg blata, odakle on svako jutro uz korištenje lovačkog dalekozora prati mnoge pojave,kao dolazak ždralova,jegulja, pa na pojedinim mjestima i rast najljepših tulipana, nažalost i uništavanje ovog terena, na kojemu on i boravi radi vlastite znatiželje, gdje i poneke pojave istražuje. 
Drago priča,da pojava jegulja nije rijetka. Na površini Donjeg blata postoji poveća lokva gdje se jegulje i skrivaju. Nedostupan teren, pun ljepljivog blata jegulje koriste da bi preživjele. Nažalost, površina je mala, lokva je većim dijelom presušila zbog višednevne suše, mulj smrdi, a preostala voda je topla, zbog čega je uočeno njihovo ugibanje. Drago Jurjević komentira, kako su u prošlim vremenima,ljudi, bez ikakvih mineralnih primjesa i biokemijskih pomagala držali jegulje u svojim....
Multi Praxis
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, October 15, 2011
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
Ja ne znan što će se dogodit s našin gradon. Gradonačelnik se po Zagrebu šeta i niko mu ne smeta. Ima je gori niki veli posal, pa je usput doša Milanoviću kukuriknut nauho i poša bržeboje nase u Korčulu. E ma ni se vrati praznih ruka, nego je navabi malega Petra da nan ugrad prizenta malo friških praksisovaca i marksista iz lepe njihove. Tu je na oti samit potegnu drito iz Amerike i dr. Plehanov, inače ugledni stručnjak za knjigocid i štovatelj lika i djela Gaje Petrovića i Milana Kangrge.
 
Ma ni me briga što judi udaraju u marksizam ali mlajima i neupućenima je možebit teresantno kako su se samo komunjare i livičari svih boja i koluri ćapali Korčule. Nisan nego spomenu u prošlu kolumnu praksisovce, te pijonire novega vala iz bivše države, odma su ovi pali s Marxa i biće meni zadispet došli kalaisat u Korčulu. I čitan program te neomarksističke zajebancije i odma me feri jedan lipi pasus na početku proglasa in njihovega. 
 
Pa kaže kako u današnjim postjugoslavenskim prilikama ne postoji i sistematično i kontinuirano istraživanje o nasljeđu Praxis-a i Korčulanske ljetne škole. (Vela šćeta) E sad je ono glavno, di govori da je to zato što se ono ne uklapa u dominantni neoliberelni diskurs  suvremenog kapitalizma. No jednako tako....
Tribina u vijećnici, Josip Baotić
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, October 21, 2011
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(Korčula) - Grad Korčula vas poziva na tribinu SVJETSKA KRIZA I IZGLEDI HRVATSKE, 23. listopada 2011. u vijećnici Grada Korčule s početkom u 18.00 sati. Izlagatelj je Josip Baotić dipl. oec. kib., vlasnik i direktor savjetodavne tvrtke INTERCON d.o.o.
Teme izlaganja su: Uzroci i uzročnici krize u svijetu, promjena uloge kapitala, uloga kamate i krediti bez pokrića, burze kao „kockarnice“ za špekulativno trgovanje, uloga središta financijske moći (London i New York) i njihovih organizacija (FED, „Rating agencije“. . .), uzorci i uloga (do)sadašnje globalizacija, (Bbz)smisao neoliberalnog (turbo)kapitalizma, stanje i izgledi Hrvatske.(VI)
Prvo ekološko uje na škoju Korčuli
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, October 30, 2011
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 5 - 2 Votes
(PriĹžba) - Danaska, na PriĹžbi blizu Blata, u torkulu Poljoprivredne zadruge "Korčulansko uje" očinilo se prvo ekoloĹĄko uje na ĹĄkoju, s kartami pokrijeno, da je ekoloĹĄko. Čertifikate da ono ĹĄto je očinjeno, u standardu europskom, je izdala firma „Agribiocert“ iz OmiĹĄlja. Diana i Mijo Marović, bračni par i valasnici Obiteljskoga poljoprevradnoga gospodarsatva “Škoj“ iz Luke, udija su mi rekli da moran napisat kako su izdangubili tvrdo puno vrimena: tri godišća,  a da bi dobili ekoloĹĄki i evropski čertifikat  i de pju fatiga, kolo maslina. Gledan san jih, dok se  uje iz skace cidilo, i bili su tvrdo sritni zadovojni i zajubjeni. Udija smo uje provali sa slanin sardelama i unćunima i mogu van reć da je uje tvrdo alavija. (I. Koća)
Stranice osnovne škole Orebić među deset najboljih školskih stranica u Hrvatskoj
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, November 13, 2011
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(Orebić) - Na ovogodišnjem natjecanju "Skockajte svoj web! 2011." naša škola je ušla u finale kao jedna od deset najboljih školskih stranica među osnovnim školama u Hrvatskoj. Ocjenjivački sud odabrao je one osnovne i srednje škole čiji su webovi u najvećoj mjeri pokazali poštivanje pravila za izradu dobrog weba te ostavile dojam ažurnosti, angažiranosti, timskog promišljanja i vizualne privlačnosti.
Veliko hvala svima koji su na bilo kakav način doprinijeli ovom uspjehu, a najviše pohvala zaslužuje naš web tim. Trudit ćemo se i dalje! Pogledajte naš web
Korčulani u Rijeci vas pozivaju na druženje
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, November 30, 2011
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(Rijeka) - Drage Korčulanke i Korčulani, dragi prijatelji Korčule .. Sve je isto ko i lani, pozivamo vas ako vas je voja za ćakulu, ples i pjesmu u Bistro Cres (preko puta bivše Tvornice Rikard Benčić) u Rijeci, 17. prosinca 2011. godine (subota) u 19 sati.
Cijena za večeru i piće je 100 kuna a na vašem prilogu za lutriju biti ćemo zahvalni. Ali to nije sve jer samo za nas pjevati će Duo Campaneli. Očekujemo potvrdu vašeg dolaska najkasnije do 12. prosinca: Aida Marković mob. 091 5256416, e-mail: aida.markovic@gmail.com, Mara Šimunić mob.098 450446, Vinka Bačić mob. 091 5388621. Srdačan pozdrav i do vidjenja!
Korčulanske kartuline
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, December 23, 2011
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(Korčula) - Korčulanski ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica“ Ivan Vidali“su večeras u Gradskoj vijećnici organizirali predstavljanje knjige „Korčulanske kartuline- Zaustavljeno vrijeme – Izlet u prošlost“. autorice Tee Marinović, koja je prikupila 140 razglednica grada Korčule od 1873. do 1980. godine, ona je nakladnik, urednik i autor teksta. U ima organizatora pozdravne je riječi uputio prof.Lovre Botica, dok je o autorici i njezinom radu govorila prof. Stanka Kraljević, uz popratne stihove o Korčuli raznih autora je čitao Tonči Gatti.
Prof. Kraljević je kazala, da Tea Marinović potječe iz stare ugledne korčulanske obitelji gdje se čuva brojna arhiva Korčule, iz koje se i autorica kartulina poslužila brojnim razglednicama,koje su svjedočanstvo gradskog razvoja, promjena, obnove, proširenja obala i okretanja lica grada prema moru. Tekst razglednice otkriva kulturu ponašanja toga doba kroz pozdrave, čestitke, zahvale,opise događaja. Ova je zbirka razglednica mozaik znakovitijih lokaliteta i pravo vrelo svjedočanstava proteklog vremena, minulih ljeta i promjena koja s vremenom nastaju. Sama naslovnica knjige oduševila je posjetitelje jer prikazuje izvođače čuvene viteške igre Moreške iz. 1925. godine.....
Dinko Ĺ egedin na pripremama sa seniorskom taekwondo reprezentacijom
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, January 12, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(MAKARSKA) - Hrvatska seniorska teakwondo reprezentacija od 3. do 15. siječnja odrađuje bazične pripreme u Makarskoj. Pozvano je sedam seniorki i sedam seniora po izboru nacionalnih trenera Branimira Blečića i Tonija Tomasa, a uz asistenciju Blečića pripreme vodi bugarski atletski trener Georgij Draganov.
Sudionici priprema: Marina Usanović, Marjan SF-46kg, Lucija Zaninović, Marjan SF-49kg, Ana Pavlović, Metalac SF-49kg, Ana Zaninović, Marjan SF-57kg, Martina Zubčić, Dubrava SF-57kg, Marija Štetić, Dubrava SF-62kg, Marina Sumić, Metalac SF-62kg. Bruno Rezo, Dubrava SM-63kg, Martin Divjan Kelava, Sajnami SM-63kg, Tin Solenički, Susedgrad Sokol SM-68kg, Juraj Stinčić, Susedgrad Sokol SM-74kg, Dinko Šegedin, Forteca SM-80kg, Nikola Bojo, Zadar SM-87kg, Vedran Golec, Jastreb SM+87kg.
Reprezentacija je smještena u hotelu Biokovo, a trenira u Sportskom centru Makarska, gdje su im na raspolaganju sportska dvorana, teretana, bazen i atletska staza. Po okončanju bazičnih priprema trener Draganov će sa sestrama Zaninović nastaviti pripreme za Olimpijske igre, a ostale reprezentativce čekaju taktičko-tehničke pripreme. (Hrbat, HTS)
Marko Polo festival pisme i vina 2012
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, May 9, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(KORČULA) - Ovogodišnji XVII. Međunarodni Marko Polo festival osim pisme i vina biti će po treći puta i u znaku autohtonih Hrvatskih proizvoda i proizvođača po strukturi poslovanja poznatijih kao OPG-i (obiteljska proizvođačka gospodarstva), koji već niz godina ruralne prostore oživljavaju, tradicijskom proizvodnjom i proizvodima.
Direktor Festivala Ivan Šegedin putem programa "Marko Polo Hrvatska", koji je zaštićen u Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo i kojeg je i sam autor, već sedamnaestu godinu potiče gospodarski i kulturni razvoj Republike Hrvatske. Od 1996. godine stvorili smo novi način (new way) izrade aranžmana i preporod Dalmatinske pisme vokalnim solistima i klapama što je poseban odjek imalo u Dalmaciji a kasnije i diljem svijeta.
Prezentacijom, degustacijom, ocjenjivanjem i klasifikacijom Hrvatskih vinskih proizvoda dolazi do značajne reorganizacije i strukture u kvaliteti proizvodnje i brendiranju Hrvatskih vina, koja postaju prehrambeni proizvod. Naš ovogodišnji cilj je, da u sklopu Marko Polo Festivala putem: "III. PIJACE MARKO POLO HRVATSKA – KORČULA 2012." okupimo, povežemo i približimo mnoge Hrvatske autohtone i tradicionalne proizvođače domaćim i inozemnim gostima i potrošačima na jednom mjestu.....
Leteći Kunej se javlja iz Danske
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, May 10, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
Nego bi san ti ono poče govorit o sjeveru Danske ... Ode san skroz na sjeveru, na kjunu Danske poluotok Jutland, malo ispod Skagena (Sagerraka) malo misto Hirtshals (90-ak km od Aalborga većeg i poznatog industrijskog grada). Ovo područje okolica Hirtshals broji 70-ak tisuća stanovnika.
Hirtshals je mali - ali veliko turistički- prolazni i ribarski gradić, s 10-ak tisuća stanovnika koji svi rabotaju (osin starih i dice, by the way, bi san vidit u jedan staraški dom, viruj mi boje je od puno hotelih. Inače ode je jedan od najvećih akvarija u Europi, izgrađen je 1984. godine, interesantno je da rezervar u kojemu su morska bića ima 4.5 milijuna litara i da u Oceanariumu živi više od 70 različitih vrsta riba. Sve jin ode stoji na pržini i zemji (slika u prilogu) a sve jin gre vrlo dobro puno boje nego nama kojima je skoro sve na griži, a nama sve slabo stoji!
Evo malo slikovitosti iz proizvodnje, u "škveru" na popravku su tri broda, sve gre besčujno po planu, sve skupa kancelarije, dokovanje, remont i radionice radi 50-ak judi. Sablasno je vidit prostranu radionicu, halu s ogromnim automatiziranim stojevima (samo radi ilustracije jedan od drebanga, lathe machine je dug 30 metara) i u njoj doslovce rade 3 čovika i sve štima. Ode di sidin u kancelariji ima....
Žrnovska makarunada u Sydneyu
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, May 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(SYDNEY) - Hrvatsko društvo Žrnovo iz Sydneya (Australija) je sinoć u subotu 19. svibnja organiziralo još jednu uspješnu akciju sakupljanja pomoći za svoje rodno misto Žrnovo. I ovog puta se sakupljala novčana sredstva u svrhu kupnje komore za zamrzavanje (frižidera) za mrtvačnicu u groblju Sv. Vida.
Ovog puta je društvo organiziralo "Makarunadu", ono po žrnovski, normalno uz pečenje i obilne količine također domaćih kolača, tombola bogata gdje su dobitnici imali priliku ponijeti sa sobom poklone darivane od prisutnih gostiju. Makarunada je uspila, isto kako to uspiva u Žrnovu. Znači žrnovski makaruni su na dobrom glasu na daleko.
Organizacijski odbor društva: Ljiljana Ademović, Patricia Batistić, Anita Batistić, Mirna Curać, Zoran Curać, Marija Goymerac, Marija Jerićević, Ina Vukić dao je sve od sebe kako bi akcija uspjela, a žrnovski zet Ivan Goymerac se dobro oznojio pomagajući. Ljiljana Ademović sa sestrom Marijom Goymerac i Marija Jerićević učinile su sve makarune, a bilo ih je jadno puno. Puno truda isplatilo se jer se smatra da će komora u mrtvačnici pomoći rodbini, prijateljima i mještanima u trenutcima njihove pripreme pokopa svojih voljenih, preminulih osoba.
RaspoloĹženje i spiza....
Žrnovski učenici uspješni na 28. Danima Ante Kovačića
 Published 7 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, May 21, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 5 - 1 Votes
(Ĺ˝RNOVO) - Temeljem pristiglih rezultata prosudbenoga odbora 28. Dana Ante Kovačića i 26. Susret Ivica Kičmanović 2012. godine, ponovo su nagrađeni i pohvaljeni Ĺžrnovski učenici.  Organizatori ovoga natjecanja su Matica hrvatska, Ogranak matice hrvatske ZapreĹĄić, u suradnji sa Ĺ kolskom knjigom, Ĺ kolskim novinama i NaĹĄom djecom, a pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i ĹĄporta RH, supokrovitelji su Zagrebačka Ĺžupanija, Grad Zagreb, Grad ZapreĹĄić i općina Marija Gorica.
Prosudbeni odbor je ove godine nagradio Ivana Sardelića, VI. razred, za pjesmu Stari puti, a pohvalnice su zavrijedili Jakica Didović, VI. razred, za pjesmu Proljetni zvuci i Andro Radovanović, VII. razred, za pjesmu Gustrina. Mentor svim učenicima je Ivan Fabris, profesor.
Uz čestitke školi i sudionicima uspješnim na ovogodišnjem literarno- novinarskom natječaju, Prosudbeni odbor ih je pozvao radi dodjele priznanja na završnom programu 5. i 6. lipnja ove godine u Zagrebu, gdje će nazočiti 280 učenika i učitelja iz cijele Republike Hrvatske, BiH i Vojvodine. (ARB)
Vijesti 1 - 12 of 1863.  next


Vasi komentari
dadadadadadadadada dadadadadadadadada - daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Tuesday, October 24, 2017, 18:38:23, 1 Year Ago
Stojan Šljuka Stojan Šljuka - Bilo mi je veliko zadovoljstvo učestvovati na ovim susretima nauke i pjesištva. Sa Korčule nosim najljepše utiske i nadam se ponovnom susretu.
Sunday, June 4, 2017, 22:20:54, 2 Yaers Ago
ivangrbin ivangrbin - Nula kuna!
Monday, May 1, 2017, 17:44:52, 2 Yaers Ago
Marko Marko - Zaboravili ste među zanimanja koja ne izumiru uvrstiti političare, pogledaj Strogo povjerljivo: Tajni računi hrvatske elite kod RBA Grupe....
Saturday, October 29, 2016, 08:38:13, 2 Yaers Ago
Ante I Curać Ante I Curać - Mozda za one koji ne znaju nebi bilo loše podsjetiti kako je uopće došlo do obnavljanja Mostre i običaja vezanih uz tu našu lijepu tradiciju. Još sam bio gimnazijalac u Korčuli kada je jedne....
Tuesday, September 20, 2016, 08:19:21, 2 Yaers Ago
Bruno Posavec Bruno Posavec - Ja sam ronio sa ocem kad ga je on pronašao ga ja ga nisam vidio sve dok nije zaronio i pogledao bolje bio je jako velik i izgledao kao stijena. Ronili smo u malome mjestu u blizini Trogira Sevidu
Sunday, August 14, 2016, 11:11:17, 2 Yaers Ago